TAR OPP KREKAR-SAK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil snakke med sin irakiske kollega og mullah Krekars sikkerhet hvis han blir sendt tilbake til Irak. Foto: SCANPIX

Støre: - Klokt og positivt av Obama

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er klokt av Obama-administrasjonen å legge vekk planene om store, faste rakettinstallasjoner i Tsjekkia og Polen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Dette viser at administrasjonen har tenkt selv og ikke bare følger sporet fra president George Bush og hans medarbeidere. Obama-administrasjonen har gjort en grunnleggende gjennomgang av hele sakskomplekset og har valgt å ta debatten inn igjen i NATO, sier Støre til NTB.

Han tar til etterretning at endringen i planene skjer etter en ny trusselvurdering i hele Midtøsten-regionen, inkludert Iran.

LES OGSÅ:- Å droppe rakettskjoldet vil styrke forsvaret vår

Inn i NATO

- Det viktigste nå er at debatten løftes inn igjen i NATO og bygger videre på det alliansen har av kapabiliteter på dette området. Vi regner med at vi får en grundig diskusjon mellom medlemmene, der retorikk om det gamle og nye Europa er et tilbakelagt stadium, sier Støre.

FÅR KRITIKK: Barack Obama. Foto: AFP

Norge har hele tiden ment at rakettskjoldopplegget til president Bush både var kostbart og komplisert, men framfor alt at det ikke førte til økt sikkerhet for noen av de berørte parter.

Støre tror at Obama-administrasjonen har gjort denne kursendringen på eget grunnlag, og ikke fordi Russland er så sterkt motstander av rakettplanen.

- Jeg tror Obama legger vekt på de områder der USA har felles tilnærming med russerne, men at administrasjonen her har gjort en selvstendig vurdering av av hele saken og kommet til en konklusjon som er forskjellig fra den forrige, sier Støre.

DEBATT:- Iran er ingen trussel

Det gamle og nye Europa

Under Bush-administrasjonen ble det forsøkt skapt et bilde av det «gamle» og det «nye» Europa, to grupper av NATO-land som angivelig skulle ha ulike interesser og ulike ønsker om tett samarbeid med USA.

Særlig tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld ble sterkt kritisert for å forsøke å spille nye medlemsland, som nettopp Polen og Ungarn, ut mot det han oppfattet som «gamle» og USA-skeptiske land som Tyskland og Frankrike.

- Denne retorikken tilhører historien. Nå må alle konsentrere seg om NATOs udelelige sikkerhet og ikke skape kunstige skiller, sier utenriksminister Støre.

KrF-leder Dagfinn Høybråten betegner det som gledelig at president Barack Obama legger planene om rakettskjold til side. Han mener kursendringen bedrer grunnlaget for samarbeid med Russland om felles sikkerhet på et lavere rustningsnivå.

SAMLESIDE:VG Nett følger president Barack Obama

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder