SKRYTER AV GAZA-LEGENE: Statsminister Jens Stoltenberg har tatt personlig kontakt med den norske legeduoen Mads Gilbert (t.v) og Erik Fosse. Foto: FRODE HANSEN/AP

Stoltenberg hyller norske Gaza-leger

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert har kommet seg trygt ut av Gazastripen og oppholder seg nå i Sinai i Egypt. Planen er å returnere til Norge mandag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) berømmer på sin profil på nettstedet Facebook de to legene for deres innsats i det krigsherjede området.

Et annet norsk legeteam har kommet ned og avløser de to ved al-Shifa-sykehuset, der de har jobbet uavbrutt siden nyttår, opplyser koordinator John Eivind Jensen i hjelpeorganisasjonen Norwac til NTB.

Han var i kontakt med de to legene søndag formiddag. Da hadde de kommet ut fra grensestasjonen i Rafah på grensen mellom Gazastripen og Egypt, hvor de fikk et ufrivillig opphold på grunn av byråkratiet.

Kontaktet familien

- De var søndag formiddag i kontakt med familiene sine, og blant annet har de fått snakke med barna. Det er med delt sinn de reiser hjem. De er lettet over å ha kommet ut, men samtidig også lei seg for at de måtte forlate sine venner og pasienter, sier Jensen, som selv kom tilbake fra det krigsherjede området i forrige uke.

Jensen opplyser at de to skal til Kairo i løpet av søndag ettermiddag og forbereder retur til Norge. Planen er å komme til Gardermoen på formiddagen, men tidspunkt er ennå ikke bekreftet.

- I Norwac er vi takknemlig for innsatsen til Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Kairo som har sørget godt for de to etter at de kom ut av Gazastripen.

Flere team

Koordinator John Eivind Jensen opplyser til NTB at Norwac nå har til sammen fire medarbeidere i området, blant dem de to legene Muhammad Abu Arab fra Ullevål universitetssykehus og Johannes Brattebø, som til daglig er lege ved sykehuset på Voss.

- De har nå kommet seg inn i Gaza for å overta etter Gilbert og Fosse på al-Shifa-sykehuset. Dessuten har vi en koordinator i den egyptiske kystbyen El-Arish. Han skal jobber med sikkerheten til teamet og rene logistikkspørsmål, sier Jensen.

Han opplyser at det ikke har vært vanskelig for dem å komme inn i området. De har alle kommet inn fra egyptisk side, over samme grensestasjon som Gilbert og Fosse kom ut. Men Norwac er ikke lenger alene om å yte medisinsk akuttbistand i det krigsherjede området. Også Det internasjonale Røde Kors i Genève har sendt inn et legeteam. Et legeteam fra Egypt er også på vei inn.

Stoltenberg takker

Statsminister Jens Stoltenberg la lørdag kveld ut en melding på sin Facebook-profil med anerkjennelse av de to norske legenes innsats.

- Jeg har i kveld ringt og snakket med både Fosse og Gilbert. Mitt budskap var å takke og gi anerkjennelse for arbeidet de har lagt ned for å lindre lidelsene for befolkningen i Gaza siden 31. desember i fjor. De har ikke bare påtatt seg et tungt faglig oppdrag, men også vist stort personlig mot og medmenneskelighet. De har vært en stemme ut til verden, skriver Stoltenberg.

Regjeringen støtter den jobben legene og organisasjonen deres gjør, fastslår statsministeren, som peker på at Norge i fjor ga 50 millioner kroner til Norwac, inkludert 30 millioner kroner til arbeid i de palestinske områdene.

- Vi vil fortsette å støtte dette viktige arbeidet, forsikrer statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder