KIBATI: Rundt 250.000 sivile har blitt jaget på flukt etter at opprørsleder Laurent Nkunda trappet opp offensiven i Øst-Kongo. Over 60.000 har søkt tilflukt i Kibati-leiren utenfor Goma. Foto: Reuters

Frilansjournalist i Kongo til VG Nett: - Folket vil ha en politisk løsning på krigen i Kongo

(VG Nett) Sivilbefolkningen i Kongo mener det trengs en politisk løsning på konflikten og mener president Joseph Kibala bør godta å forhandle med opprørsleder Laurent Nkunda.

  • Sun Iren Bjørnås

Artikkelen er over 11 år gammel


Det forteller frilansjournalist Vegar Vatn, som befinner seg i Goma by.

TETT PÅ NETT: Torsdag klokken 14 svarer Vegar Vatn på dine spørsmål om situasjonen i Kongo.Følg nettmøtet HER!

Vatn har vært i Øst-Kongo i snart to uker. Han har sett og opplevd situasjonen på nært hold. Han befant seg blant annet i Kibati-leiren utenfor Goma da det brøt ut kamper mellom regjeringshæren og opprørssoldater i åssiden like utenfor leiren.

VGTV:- Alle flyktet i panikk da skytingen startet

Les også:- Plutselig var det kuler over alt. Vi løp ut i skogen, og siden har vi ikke sett familien vår

Han sier at dagliglivet i Goma går tilnærmet som normalt, men når mørket faller på om kvelden holder de aller fleste seg innendørs.

Les også:Angola sender soldater til Kongo

I KONGO: Den norske journalisten Vegar Vatn ble i går arrestert da han filmet på sentralmarkedet i Kisangani. Her er han fotografert i Goma by i Øst-Kongo i fjor høst. Foto: Privat

Vatn forteller folk i Goma mener at det trengs en politisk løsning på konflikten i Kongo.

- Folk tror ikke at en av gruppene kommer til å vinne kampene. Mange mener at president Joseph Kibala bør godta kravet om samtaler med Laurent Nkunda. De synes det er ille at Kibala ikke gjør det og tror at samtalene ville satt en stopper for kampene, i alle fall for en stund, sier Vatn.

Les også:Myndighetene vil ikke forhandle med opprørerne

Redde og usikre

Vatn forteller at folk i Goma er redde og usikre på hva som kommer til å skje framover. De vet heller ikke hva som skjer i områdene rundt byen der det er kamper. De siste dagene har det brutt ut nye harde kamper et stykke nord for Goma.

- Regjeringssoldatene er ofte fulle og virker uberegnelige, mens opprørssoldatene mer profesjonelle og disiplinerte, bedre trent og høfligere enn regjeringssoldatene, men samtidig vet man hva de kan gjøre også, sier Vatn.

Opprørerne gikk blant annet fra dør til dør og drepte minst 26 sivile i byen Kiwanja i forrige uke. FN rapporterer om brutale overgrep og voldtekter fra både regjeringssoldater og opprørshæren.

Les også:Tar imot busslaster med voldtektsofre

DEBATT:«Vi kan ikke se på dette grusomme som skjer, da blir vi på en måte litt medskyldige»

Føler seg trygg i Goma by

Vatn sier han føler seg trygg så lenge han er i Goma by, men sier samtidig at man må passe seg. Han forteller at en FN-soldat fra Senegal for noen dager siden ble ranet og skutt av regjeringssoldater.

- Jeg tar ingen sjanser og kjører alltid bil når jeg beveger meg rundt, noe de fleste andre journalistene som er her også gjør, sier Vatn.

Les også:Forsvarsministeren: - Ikke mulig å sende Sudan-soldater til Kongo

Artikkelen fortsetter under bildet...

I REGNET: Regjeringssoldater tar en pust i bakken i regnværet nær frontlinjen ved Kibati. To regjeringssoldater ble onsdag skutt i hodet og drept i skuddvekslinger like nord for Goma. Foto: Reuters

FN vurderer å øke styrken

Onsdag ble det klart at nabolandet Angola vil sende soldater til Kongo for å støtte regjeringshæren.

FNs sikkerhetsråd vurderer nå å utvide den fredsbevarende styrken (MONUC) fra dagens 17.000 til 20.000 mann.

Mandag fremmet Frankrike forslag i EU om å sende 1500 mann til FN-styrken i Kongo, men forslaget ble nedstemt av blant annet Storbritannia og Tyskland.

SAMLESIDE:Alt om krisen i Kongo

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder