FORDRIVES: Mange av de internt fordrevne i Kongo har vært på flukt flere ganger tidligere. Foto: EPA

FN vurderer å utvide fredsstyrken i Kongo

Sikkerhetsrådet er ikke avvisende til å utvide FN-styrken i Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Mange av medlemmene i rådet har gitt uttrykk for at de støtter forslaget om å styrke MONUC og øke antallet soldater i fredsstyrken, sier FNs visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner, den franske diplomaten Alain Le Roy.

Les også:- Har ingen kontroll over sin egen situasjon.

MONUC er med sine 17.000 soldater FNs største fredsbevarende operasjon, men styrken har ikke vært i stand til å stanse kamphandlingene i Øst-Kongo der tutsiopprørere har vært på frammarsj.

Tror på utvidelse

Alain Le Roy, som nylig har vært på besøk i Sentral-Afrika, har overfor Sikkerhetsrådet anbefalt at det sendes ytterligere 3.000 soldater og politifolk til området.

- Rådet har ikke tatt noen beslutning, men jeg tror at stemningen går i retning av å forsterke styrken, sier han.

Dette inntrykket deler også Kongos FN-ambassadør Atoki Ileka, som håper at FN-styrken skal bli bedre rustet til å bistå de kongolesiske regjeringsstyrkene i området.

Les også:Tar i mot busslaster med voldtektsofre.

- Sikkerhetsrådet vil til slutt støtte en økning, men det vil ta tid, sier han.

På flukt

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har gjentatte ganger bedt Sikkerhetsrådet om å ta stilling til MONUC-styrkens bønn om forsterkning, blant annet med henvisning til de rundt 100.000 sivile som er drevet på flukt i Øst-Kongo.

FNs kontor for koordinering av humanitær hjelp (OCHA) advarer mot «humanitære, svarte hull» etter at kampene enkelte steder har tvunget hjelpeorganisasjoner til å stanse sitt arbeid.

Les også:Egeland vil ha norske soldater til Kongo.

Hvilke land som eventuelt skal bidra med soldater til FN-styrken i Kongo, er foreløpig uklart.

EU har ingen umiddelbare planer om å sende soldater til området, og både Storbritannias utenriksminister David Miliband og hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier sa mandag at det ikke er aktuelt.

Norsk nei

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa mandag at Norge verken har kapasitet eller erfaring fra området som gjør det naturlig å delta med soldater. Dette fikk flere til å reagere.

- Norge bør sende soldater til Kongo for å hindre folkemord, mener direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Les også:Myndighetene vil ikke forhandle med opprørerne.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen avventer inntil videre en forespørsel fra FN.

- Kommer det en slik forespørsel, må den vurderes, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder