BRUTT UT: Dueoppfostrer Hamdi Imam i Kairo lar seg ikke skremme av det er bekreftet fugleinfluensa i Egypt. Foto: AFP

Frykter fugleinflunsa-epidemi i Afrika

(VG Nett) Europeiske helseeksperter frykter at fugleinfluensaen fort vil utvikle seg til en epidemi i Afrika. Fugleinfluensa er nå bekreftet i tre land på det ressurssvake kontinentet.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Mandag ble det påvist fugleinfluensa blant ender i Niger. Tidligere er det påvist fugleinfluensa i Nigeria og Egypt.

Dårlige veterinærtjenester, mangel på laboratorier som kan påvise fugleinfluensa, og bønders manglende kunnskap om viruset, er faktorer som gjør at europeiske helseeksperter nå frykter for at Afrika fort ville kunne utvikle en epidemi.

- Opptakt til en epidemi

- Med den omfattende handel av fjørkre det er på kontinentet, og når man ser på den hygieniske standarden man har i landbruket, tror jeg at disse nye tilfellene av

LEKER MED KYLLINGER: En gutt i Nigeria bærer på to kyllinger. Det er ikke uvanlig at unger leker blant løse fugler i Afrika. Foto: AFP

fugleinfluensa i Afrika er opptakten til en epidemi, sier Ilaria Capua til nyhetsbyrået AP.

Hun er sjef for det italienske laboratoriet som påviste fugleinfluensa i ender i Niger.

Man frykter og tror at utbredelsen av fugleinfluensa i Afrika er større enn det som foreløpig er bekreftet.

- Større fare for mennesker

Den Paris-baserte Verdensorganisasjonen for dyrehelse (OIE) mener at flere land i Afrika er under overhengende fare for å bli angrepet av fugleinfluensaen.

- Jo mer viruset sprer seg, jo større sjanse er det for at viruset forandrer seg og blir farligere for mennesker, sier OIE-direktør Bernad Vallat til AP.

Trekkfugler

TIL MARKEDET: En kar er på vei til markedet med fuglene sine i Uganda. Fugleinfluensaeksperter frykter at viruset vil slå ut for fullt på det fattige kontinentet. Foto: EPA

Ilaria Capua sier at hun er svært bekymret for at fugleinfluensaen kan spre seg fra det afrikanske fuglelandbruket og til trekkfugler i landet.

- Hvor vil viruset da ta veien? Da vil vi ikke ha noen som helst kontroll, sier Capua, som frykter at Europa vil komme under en dobbelt virusangrep, både fra de allerede påviste tilfellene og fra trekkefuglene som kommer fra Afrika til våren.

- Det er et kaos. Det eneste vi kan håpe på, er at fugleinfluensaen ikke muterer seg til å bli en pandemi, sier hun til AP.

Smittede mennesker

SOVER: En fuglehandler sover like ved buret til fuglene sine i Maradi, Niger. Mandag ble det påvist fugleinfluensa i landet. Foto: AFP

Forskere frykter at det farlige viruset H5N1 vil mutere til en form som gjør at den lett smitter mellom mennesker.

Verdens Helseorganisasjon oppjusterte mandag tallene for mennesker som er smittet av fugleinfluensa til 173 - og 93 av disse har vært fatale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder