STRANDSATT: Her er det første bildet av en strandsatt SS «Norway» klar for hugging. Foto: AP

STRANDSATT: Her er det første bildet av en strandsatt SS «Norway» klar for hugging. Foto: AP

Her ligger hun på stranden

(VG Nett) Her er de første bildene av en strandet SS «Norway». I ettermiddag bestemte indisk høyesterett at opphuggingen må vente.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Et av verdens mest kjente og kjære cruiseskip ble kjørt opp på opphuggingsstranden i Alang i India i går, til tross for store protester fra miljøorganisasjoner.

SE DE FØRSTE TV-BILDENE PÅ VGTV!

I ettermiddag tok den tilsynelatende endeløse sagaen om det som en gang var verdens største og mest luksuriøse cruiseskip en ny vending.

Indisk høyesterett har nemlig bestemt at opphuggingen av det strandsatte skipet, som nå går under navnet SS «Blue Lady», ikke kan starte før de har godkjent det.

- Får ikke hugge

- Kjennelsen bekreftet det vi hele tiden har hevdet; at høyesterett ikke hadde gitt tillatelse til annet enn at skipet skulle ankres opp, sier Ingvild Jenssen til VG Nett.

Hun leder den internasjonale platformen av miljøorganisasjoner som jobber for å bedre forholdene i skipsopphuggingsindustrien.

HAR DU HISTORIER ELLER BILDER AV SS «NORWAY»? KONTAKT VG NETTs REPORTER HER!

HUGGES?: Her slepes «Norway» på land i Alang vest i India. Om eller når huggingen kan starte, er fortsatt uvisst. Foto: AP

De neste dagene skal den tekniske komiteen, som tidligere har ment at det var trygt å hugge opp skipet for hånd i Alang, skrive en ny rapport om skipets tilstand til indisk høyesterett.

- Når de har levert sin rapport, skal høyesterett ta stilling til om skipet kan hugges. Før det får opphuggerne ikke lov til å røre skipet, sier Jenssen til VG Nett.

Bangladesh-konkurranse

Delstaten Gujarat sliter med høy arbeidsledighet, og indiske myndigheter er under sterkt press for å tillate opphugging av SS «Norway». Bangladesh, som har forsynt seg grovt av opphuggingsmarkedet på Indias bekostning, avviste tidligere i år SS «Norway»/«Blue Lady», fordi myndighetene mente det var for mye giftstoffer om bord.

Samtidig skal flere mer eller mindre seriøse aktører ha jobbet med å få kjøpt den aldrende sjøfartsstorheten, blant annet for å bruke henne som hotell i Dubai, som nå ligger som et rustent spøkelsesskip i gjørma på den indiske dødsstranden.

- Teknisk sett er det mulig å dra skipet løs igjen. Men det spørs om det skjer. Eierne har hele tiden spilt et skittent spill, vel vitende om at det er enklere og mer lønnsomt å selge skipet som skrap, hevder Jenssen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder