RASENDE: Rasende demonstranter satt fyr på det britiske flagget i den pakistanske byen Lahore, etter at Storbritannia slo forfatteren Salman Rushdie til ridder i helgen. Rushdie skrev på 1980-tallet de kontraoversielle bøkene «Sataniske vers». Foto: AFP

Salman Rushdie trues med selvmordsangrep

(VG Nett) Religionsministeren i Pakistan oppfordrer til selvmordsbomber mot forfatteren Salman Rushdie, etter at Storbritannia har slått den kontroversielle forfatteren til ridder.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det har vakt kraftige reaksjoner i den muslimske verden at forfatteren bak «Sataniske vers» i helgen ble slått til ridder i Storbritannia. Det skjedde i forbindelse med den offisielle feiringen av dronningens 81 års dag.

Omkring 100 studenter i den østpakistanske byen Multan satt i dag fyr på en dukke som forestilte Dronning Elizabeth mens de ropte: «Drep han, drep han». Samtidig oppfordret landets religionsminister til selvmordsangrep mot forfatteren.

- Vil handle riktig

- Dette er en anledning for verdens 1.5 milliarder muslimer til å se på alvoret i beslutningen, sa Mohammed Ljaz ul-Haq, minister for religiøse spørsmål, til Pakistans nasjonalforsamling.

- Vesten anklager muslimer for ekstremisme og terrorisme. Hvis noen sprenger en bombe mot Rushdies kropp, vil han handle riktig, med mindre den britiske regjeringen ber om unnskyldning og tar fra ham tittelen «sir», sa ul-Haq.

Han oppfordret også muslimske land til å bryte de diplomatiske forbindelsene med Storbritannia.

- Hvis ikke muslimer samler seg, kan situasjonen blir verre og Salman Rushdie kan få en plass i det britiske parlamentet, sa ul-Hag.

- Blasfemi

Også i Iran har riddertittelen skapt kraftige reaksjoner.

- Å hedre en av de mest forhatte personene i den islamske verden viser Storbritannias fiendtlige holdning til islam, sier en talsmann for det iranske utenriksdepartementet søndag.

Etter at uttalelsene i det pakistanske parlamentet ble kjent gjennom media utdypet ul-Haq at hans formål var vært å fremheve årsakene til terrorisme.

Et forslag fremmet av statsråden for parlamentarisk sspørsmål, Sher Afgan Khan Niazi, der hedringen av Salman Rushdie blir stemplet som blasfemisk, ble mandag vedtatt av parlamentet.

Gammel fatwa

Storbritannias høykommissær i Pakistan, Robert Brinkley, forsvarer at Rushdie hedres for hans bidrag til litteraturen.

- Det er feil at dette er en fornærmelse mot islam eller profeten Mohammed. Vi har enorm respekt for Islam som religion og for religionens intellektuelle og kulturelle bidrag, sier Brinkley.

Rushdies liv tok en dramatisk vending i 1989, da Irans daværende leder sendte ut en fatwa - en religiøs forordning - med en ordre om at han skulle tas av dage. Han måtte leve i skjul og byttet oppholdssted 30 ganger, før den iranske regjeringen i 1998 sa den ikke kommer til å forsøke å håndheve fatwaen.

Mange iranske geistlige mener imidlertid at drapsordren ikke kan trekkes tilbake, og at den derfor fortsatt står ved lag.

Flere personer som var tilknyttet oversettelsen eller utgivelsen av bøkene ble angrepet og alvorlig skadet eller drept.

Blant dem den norske forleggeren William Nygaard - eier av Aschehoug forlag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder