TRIO: USAs president Donald Trump, visepresident Mike Pence og Paul Ryan, leder for Representantenes hus. Her under førstnevntes tale i Kongressen forrige uke. Foto: Reuters

Slik vil republikanerne vrake Obamacare

NEW YORK (VG) Donald Trump har vært klar på at han vil skrote og erstatte Obamas helsereform. Nå er planen klar.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Natt til tirsdag norsk tid offentliggjorde republikanere i Representantenes hus planen som mange har ventet på: Hvordan de vil oppheve og erstatte Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare.

Det å bli kvitt reformen var et av de mest sentrale valgløftene til president Donald Trump, som flere ganger har hamret løs på helsereformen. Han har kalt den «en katastrofe» og det første steget i avskaffelse ble gjort allerede på hans første dag som president ved å signere en presidentordre om nettopp dette.

– For å si det enkelt, vi har en bedre måte å levere løsninger på som setter pasienter, ikke byråkrater, først, og vi går videre samlet i vår innsats for å redde det amerikanske folk fra rotet Obamacare har skapt, sier leder for energi- og handelskomiteen Greg Walden i en pressemelding.

Skroting av Obamacare: – Kan sette systemet i kaos

Fjerner bøter

Her er noen av delene av den gamle loven som de vil ha fjernet eller omgjort:

• At det ikke lenger blir obligatorisk å ha individuell helseforsikring, og at amerikanerne dermed ikke blir ilagt bøter om de ikke har det.

• Frem til 2020 blir den føderale bistanden til Medicaid videreført, men etter det blir det opp til delstatene å dekke disse utgiftene. Medicaid gir helsehjelp til lavinntektsfamilier, og ordningen er behovsprøvd. Flere enn 10 millioner mennesker i 31 delstater har mottatt slik hjelp.

Lest denne? Trumps luksusreiser sprenger budsjettene

• Føderale subsidier blir erstattet av et nytt system med skattelette for å lokke amerikanere til å kjøpe helseforsikring på det åpne markedet.

• Inntektsbasert skattelette erstattes med skattelette som økes med alderen, noe som kan ramme de med lave inntekter. Kostnadene til helsereformen ble delvis finansiert av skatteøkninger rettet mot personer med høy inntekt, forsikringsbransjen og andre. Disse skattene skal fjernes innen 2018.

• Samtidig ønsker de at delstatene skal kunne forme sin egen politikk.

Ekspert etter ny innreiseordre: – Trump tåler ikke nytt nederlag

Vil beholde deler

I planen kommer det også frem at republikanerne vil beholde to av de mest populære aspektene ved reformen:

• At barn og unge voksne kan stå på foreldrenes helseforsikring frem til de er 26 år.

• At forsikringsselskaper ikke kan nekte å gi forsikring eller kreve mer for personer som allerede har diagnoser.

VG i Kentucky: Dødssyke Komas (66) stemte på Trump. Nå begynner han å angre

Leder i Representantenes hus, Paul Ryan, sier følgende om den nye planen, som blir kalt American Health Care Act:

– American Health Care Act er en plan for å få ned kostnadene, oppmuntre til konkurranse og gir alle amerikanere tilgang til kvalitet og en rimelig helseforsikring.

Ventet å vekke motstand

Det nye lovforslaget må imidlertid godkjennes av Representantenes hus og Senatet, og det er ventet at det vil vekke motstand – både blant demokrater og republikanere.

Det er blant annet ventet at flere demokrater vil mene at planen åpner døren for dårligere, men billigere helseforsikring, samt høyere priser for kronisk syke og eldre.

På den andre siden er det ventet at den konservative fløyen av Det republikanske partiet blant annet vil argumentere med at lovforslaget er altfor likt Obamacare.

– Jeg har fortsatt ikke sett noen offisiell versjon av Representantenes hus sitt lovforslag om erstatning av Obamacare, men fra media ser dette ut som en «Obamacare Lite», skriver den republikanske senatoren Rand Paul fra Kentucky på Twitter.

20 millioner amerikanere fikk helseforsikring gjennom helsereformen til tidligere president Barack Obama. Republikanerne har ingen offisielle tall på hvor mange av disse som nå vil miste forsikringen sin, men det er ventet at det vil bli en klar reduksjon.

Om kostnadene ved en slik avskaffing og erstatning av helsereformen er inkludert i planen er foreløpig ikke kjent.

Les også: Høyrevridde Breitbart har fanget opp Listhaug-saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder