Tsunamien startet som mini-bølge

(VG Nett) Den kraftige tsunamien startet som en 60 cm høy bølge, men vokste seg stor på veien mot land.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

FLODBØLGE: Bildeserien viser hvordan flodbølgen slo inn mot Railay-stranden og hvordan den herjet senere. Foto: BJØRNAR TOMASSEN

Havet hevet seg kun 60 cm etter jordskjelvet, men det var nok til å presse ufattelige vannmengder inn mot grunnere farvann.

Bølgen vokste enormt da den var på vei inn mot kysten av Thailand, Sri Lanka, India, Indonesia og flere andre steder. I motsetning til vanlige bølger, har tsunamien opptil flere kilometer med vannmasser bak seg som presser innover land.

Da den traff land hadde flodbølgen enkelte steder en høyde på ti meter. Men for de fleste områdene behøvde den ikke være mer enn et par meter høy for å skape enorm ødeleggelse. Flere av øygruppene ligger få meter over havet og ble fullstendig oversvømt av vannmassene.

Satellitter fra det amerikanske hav- og atmosfære-forskningssenteret (NOAA) har registert hevelsen av havbunnen med radar og dokumentert forløpet.

Etter at bølgen nåtte sin topp på 60 cm ved episenteret, senket den seg til mellom fem og ti cm etter åtte timer. Fremdeles er det en forskyvning i området på omtrent 25 cm i enkelte områder, melder nyhetsbyrået AP.

Kunne ikke varsle

NOAA har fått kritikk for at de ikke brukte data fra radarsatelittene til å varsle om den kommende tsunamien.

Ifølge geofysiker Walter Smith ved NOAA er kritikken fullstendig uberettiget.

- Dataene kommer ikke inn før noen timer etter hendelsen. Akkurat nå er dette ikke et varslingssystem, sier han til AP. Systemet er beregnet på å finne tsunamier som oppstår langt unna land i fjerne havområder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder