KATASTROFE: Konferansedeltagerne minnes på hvor mange som omkom under jordskjelvet og flodbølgekatastrofen 2. juledag. Foto: AP

Her er teknologien som kan redde liv

PHUKET (VG Nett) Teknologien er der, viljen er der og pengene er klare for å opprette et varslingssystem for tsunamier, men ingen vet hvordan hundrevis små landsbyer skal bli varslet.

Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Den norske FN-toppen Jan Egeland og den japanske keiseren sto sammen i bønnfor flodbølgeofrene da de åpnet konferansen som skal hindre at flere gigantkatastrofer skal ramme Asia.

REDNINGSSLANGE: Det slangelignende, beltegående kjøretøyet er laget for å kunne kjøre inn i ruiner og lete etter overlevende. Utstyret blir vist frem under konferansen i Kobe. Foto: AP

Flodbølgen som fulgte det kraftige jordskjelvet på 9,1 på Richters skala 2. juledag brukte timer på å nå land i Thailand, India og Sri Lanka, mens det gikk kort tid før bølgene fulgte etter rystelsene inn over land på den indonesiske øya Sumatra, tettest på episenteret. Totalt omkom mer enn 160.000 mennesker i skjelvet, hundretusener ble husløse og millioner ble berø rt.

Varslingssystem

Japan og USA har i samarbeid bygget opp et varslingssystem for Stillehavet, der tsunamier er en trussel mot store befolkningsgrupper. Men ved siden av varslingen er det behov for systemer for å sikre folk på land.

JORDSKJELVØVELSE: Her opplever paret ved kjøkkenbordet hvordan et jordskjelv i styrke 7 på Richters skala oppleves under Verdenskonferanse for katastrofereduksjon i Kobe, Japan. Foto: AP

I tillegg er det behov for å sikre skoler og sykehus så de tåler jordskjelv og flodbølger, det må bygges bølgebrytere utenfor de utsatte områdene og folket må få opplæring i hvordan de skal takle krisesituasjoner, er det enighet om på konferansen i Kobe som ledes av den norske undergeneralsekretær Jan Egeland i FN.

Uklare svar

Svaret på hvordan folk på land skal bli varslet selv om varslingssystemene bygges opp, er ikke klart.

De fattige og dårlig utviklede områdene av blant annet Indonesia som ble rammet av jordskjelvet og flodbølgekatastrofen har dårlig kommunikasjon med omverdenen.

FN-SJEF: FNs visegeneralsekretær for humanitære operasjoner, Jan Egeland. Foto: REUTERS

Lokaliseringsdiskusjon

I Kobe diskuteres nå løsninger for bedre varsling, både teknologisk og praktisk i forhold til hvordan folk på land skal få vite at flodbølgen er på vei.

Samtidig starter diskusjonen om hvem som skal få æren av å få varslingssenteret. Frankrike har foreslått at det plasseres på den franske øya Reunion i Det indiske hav. Thailand skal også være interessert i å få det plassert hos seg. Inntil videre kan Japan og USA koble det til sitt allerede eksisterende varslingssystem for Stillehavet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder