Pårørendes dagbok fra helvete

Krass kritikk av manglende UD-bistand

I tre døgn kjempet slekt og venner for å få skadede May Len Stensaker hjem fra Thailand. - Norske myndigheter maktet ikke å gi oss noen støtte.

  • Irene Mårdalen
  • Andreas Arnseth
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

KRITISKE: Nina Blix, Martin Stensaker og Michael Skjelderup har mistet all tillit til UD og holder Jan Petersen ansvarlig for det de betegner som fullstendig mangel på hjelp. Foto: Espen S. Hoen

Nå krever Martin Stensaker, Nina Blix og Michael Skjelderup svar fra utenriksminister Jan Petersen på ni konkrete spørsmål. I går oversendte de sine egne dagbøker fra marerittet i Thailand direkte til Petersen.

2. juledag kom sjokket i en SMS fra Thailand: May Len, datteren og sønnen på hospital. Skadet og har det ikke bra. Jan Trygve savnet.

Nødropet fra svigerinnen og venninnen var ikke til å misforstå. Martin Stensaker og Nina Blix reiste umiddelbart til Thailand for å få May Len og barna på 13 og 16 år hjem. I katastrofeområdet i Khao Lak traff de et annet familiemedlem - Michael Skjelderup - som også kjempet for å få sårede nordmenn hjem.

Det ble ingen enkel oppgave å få reddet sine nærmeste og andre nordmenn. VG har fått tilgang til dagbøkene, som mildt sagt er svært kritiske til myndighetene og mangelen på hjelp og støtte som de opplevde - spesielt i Utenriksdepartementet.

Ber Petersen gå

- Vi fikk ikke hjelp. Hverken til å lete etter Jan Trygve (mannen til May Len, red.anm) eller å få May Len hjem. Vi måtte kjempe for å få henne på et fly. Hadde hun vært der alene med barna, frykter vi at det kunne gått langt verre, sier Martin Stensaker og Nina Blix.

De krever at utenriksminister Jan Petersen tar kritikken fra pårørende alvorlig og fratrer sin stilling. Samtidig håper de myndighetene etablerer rutiner og beredskapsplaner som hindrer at denne situasjonen gjentar seg.

- Petersen og hans departement har på ingen måte gjort jobben sin. De reagerte for sent, og hjelpen de ga, var ikke god nok, sier Stensaker og Blix.

27.12.04:

Martin Stensakers dagbok: Fikk billett. Nina Blix blir med. May Len og barna flyttet til sykehus i Phuket. Ringte UD som oppgav nummer til operasjonssentralen i Phuket. Forsøkte å ringe flere ganger men intet svar.

OPERASJONSSENTRALEN: Michael Skjelderup (sittende til høyre) oppsøkte blant annet det norske konsulatets operasjonssentral på Phuket International Hospital. - Her var det bare kaotisk, mener Skjelderup. Foto: PRIVAT

Nina Blix' dagbok: Jan Trygve var savnet. Vi varslet umiddelbart UD ved (saksbehandlerens navn) i Oslo om at May Len mente at det var mange hundre sårede og at hun hadde sett at flere nordmenn var omkommet. Likevel opplevde vi at UD's talskvinne på TV flere ganger gjentok at det bare var meldt om noen lettere skadede nordmenn. Det er stor forskjell på at UD er forsiktige med opplysninger som blir gitt og at UD gir direkte feilaktige opplysninger.

May Len Stensaker og ektemannen Jan Trygve var på stranden ved Pakarang South Sea Hotel da monsterbølgen kom. De gjemte seg bak en murvegg som kollapset.

- Det var det siste hun så av broren min, sier Martin Stensaker.

May Len klamret seg til et plastrør og holdt seg flytende i fem timer. Flere ganger ble hun trukket under vann, men kom seg til slutt på land.

Barna var på hotellrommet da en bølge knuste vinduet. Sønnen havnet i klesskapet og datteren i badekaret. Etter hvert klatret de opp på taket, hvor de traff andre hotellgjester.

Moren og barna ble noen timer senere gjenforent på sykehuset.

Ingen letehjelp

28.12.04:

Martin Stensakers dagbok: Ankommer Bangkok Phuket Hospital ca. 21.15. May Len sin legg dobbelt så stor som den andre, infeksjon utviklet seg videre. Sønnen skulle operere senere. May Len og barna skal forsøkes å få med på syketransportflyet som kommer fra Norge dagen etter, men det kunne ikke loves noe fra ambassadepersonellet.

- Vi fikk ingen hjelp til å lete etter Jan Trygve. Jeg tenkte ikke over å få noen hjelp. Jeg skaffet meg en sjåfør og fikk tak i en liste over hvilke sykehus jeg burde besøke, sier Stensaker.

Nina Blix' dagbok: Ankom Bangkok Phuket Hospital ca 21.15. Situasjonen for May Len var alvorligere enn vi trodde. Vi ringte gjentatte ganger til UD i Oslo og snakket med (saksbehandlernes navn). Fra UD i Norge fikk vi forsikringer om at dersom vi ringte 6694889002 til UD's døgnbemannede operasjonssentral ville vi få hjelp. Vi ringte dette nummeret flere ganger og ble møtt av en telefonsvarer som oppfordrer oss til å ta kontakt via Internett. Fra Norge fikk vi opplyst at det skal komme et ombygd fly som skulle hente de sårede hjem. På sykehuset traff vi Bjørn Bjerkås fra UD i Phuket. Han var ikke informert om syketransporten, men lovet at dersom våre opplysninger stemte skulle han kontakte oss igjen i løpet av en time. Vi hørte ingenting.

- Italienske og tyske redningsmannskaper saumfor sykehusene og sendte sine statsborgere hjem allerede 20 timer etter flodbølgen. Norske myndigheter var skremmende trege, sier Nina Blix.

- Kritisk

29.12.04 kl. 0530:

Nina Blix' dagbok: Ringte May Len, var fortvilet, foten dovnet bort og blir kald ber om at Nina kommer umiddelbart. Martin dro innom den operative UD-sentralen for å anmode om hjelp. Der var det ubemannet. Situasjonen var nå kritisk for å redde May Len sin fot. Både May Len og Nina ringte UD i Oslo og snakket med (saksbehandlerens navn). Han ber om at Nina selv ringer SAS og Thai Air for å ordne transport hjem.

I fortvilelse og raseri gjør Nina det klart for (saksbehandlerens navn) at barna nå har mistet sin far og at situasjonen for mor er kritisk, hun og familien vil holde han personlig ansvarlig dersom May Len ikke umiddelbart får hjelp fra Norske myndigheter.

Etter kort tid fikk vi beskjed om å gjøre oss klare for transport da vi skulle få plass på et svensk fly med avgang kl. 10.00 samme dag. Vi ble bistått av Bjørn Bjerkås.

UD og Star Tour ble varslet om at vi var underveis og at syketransport måtte stå klar i Stockholm. Det ble lovet at dette skulle ordnes. Ved mellomlanding i Abu Dhabi ringte vi på nytt UD for å forsikre oss om at videre transport fra Stockholm var ordnet. Vi ble forsikret om at dette var ivaretatt.

Ved ankomst Stockholm ble vi møtt av personell fra svensk luftambulanse. De hadde ikke plass til alle passasjerene og etterlyste det norske ambulanseflyet. På tross av at UD var blitt varslet mer en 13 timer tidligere var ikke det norske ambulanseflyet på dette tidspunkt lettet fra Gardermoen.

Da vi kom til Gardermoen var det ingen til å ta imot oss eller å registrere vår ankomst. Hverken politi, helsepersonell eller ambulanse til Ullevål var på plass.

- Ullevål sykehus hadde bare fått beskjed om at det kom en pasient. Det kom tre bårepasienter og en lettere skadet jente, sier Blix.

PS: Jan Trygve Stensaker er fortsatt registrert som savnet på Kripos' liste. Hans kone May Len ligger nyoperert på Ullevål sykehus, og benet hennes ser ut til å være reddet. Deres to barn på 13 og 16 år blir tatt hånd om av familien. Familien har ennå ikke fått noe som helst svar fra norske myndigheter - på noe som helst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder