USA har sluppet sin kraftigste konvensjonelle bombe over Afghanistan

UTENRIKS

USA har sluppet «alle bombers mor» mot IS-mål i Afghanistan.

Publisert: Oppdatert: 13.04.17 22:21

USA har sluppet tidenes største bombe, med unntak av atombomber, over Afghanistan, melder CNN. Bomben er sluppet i provinsen Nangarhar, hvor den afghanske filialen av IS har fått fotfeste.

Adam Stump, talsmann i Pentagon, sier til nyhetsbyrået AP at det er første gang at en bombe av typen GBU-43/B er blitt brukt.

Bomben har fått kallenavnet «Mother of all bombs» eller «alle bombers mor» på norsk. Det er fordi den heter «Massive Ordnance Air Blast bomb», som forkortes MOAB.

Den amerikanske hæren er i ferd med å evaluere skadene som er påført av bomben.

Les også: Forskere mener bombeangrepet kan være overdreven maktbruk

Ifølge talsmannen var målet et hulekompleks som skal tilhøre IS-krigere.

E-tjenesten: Taliban styrker sin militære posisjon i alle deler av Afghanistan

Bomben veier rundt 9.800 kg, og styres med GPS. Den ble sluppet fra et fly av typen MC-130 mot IS-mål i Afghanistan, skriver CNN. Bomben er den kraftigste bomben som noensinne er brukt av den amerikanske hæren, med unntak av atombomber.

Tidligere president i Afghanistan Hamid Karzai fordømmer angrepet på Twitter.

«Jeg fordømmer på sterkeste måte bruken av våpenet, den sterkeste ikke-atomben på Afghanistan av USA», skriver han.

«Dette er ikke en krig mot terror, men et inhumant og brutalt misbruk av vårt land som en testarena for nye og farlige våpen.», skriver han.

Trump er «veldig stolt»

UDI endret nylig sin sikkerhetsvurdering av provinsen Nangarhar, og Norge sender nå ingen asylsøkere tilbake dit. Den er en av to provinser i Afghanistan som regnes som utrygge.

Kommunikasjonssjef i Forsvaret, Ivar Moen, sier at norske styrker ikke er i området. – Alle nordmenn er gjort rede for, opplyser han til VG.

President Donald Trump har sagt til Fox News at han er «veldig stolt» over det amerikanske militæret etter angrepet.

Han beskriver angrepet som «veldig, veldig velykket».

Trump vil ifølge CNN ikke svare på spørsmål om han personlig har godkjent bombeangrepet.Vil påføre IS mest mulig skade

I en pressemelding skriver U.S. Central Command at målet for angrepet var å redusere faren for afghanske og amerikanske styrker som opererer i Afghanistan, samt å påføre ISKP, den afghanske filialen av IS, mest mulig skade.

– Etter at ISKPs tap har økt benytter de improviserte bomber, bunkere og tunneler for å bygge opp sitt forsvar, sier General John W. Nicholson i U.S. Central Command.

UDI: Bare to av Afghanistans 34 provinser er utrygge

– Dette er riktig våpentype for å redusere disse hindrene og opprettholde momentet i vår offensiv mot ISKP, sier han.

Oberstløytnant: Kun egnet for øde områder

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, Geir Ødegaard, forklarer at bomben ikke er ment for å trenge ned i bakken, men at den sprenger på overflaten. Den vil likevel kunne gjøre stor skade i et hule- og tunnelkompleks.

– Kjøretøy, bygninger og personell på overflaten vil rett og slett bli sprengt bort, men effekten vil trenge ned i hulekomplekser, som de seier var målet her. Den kan spre seg langt inn i slike systemer.

Ødegaard tror amerikanerne har valgt å bruke denne bomben fordi de har hatt et mål som er vanskelig å nå på andre måter.

– Dette er ikke et våpen man bruker i nærheten av tettbygde strøk og mange sivile. Det er et såpass spesielt våpen at det ikke egner seg til andre steder enn i øde områder, sier Ødegaard.

– Skremmer motstanderen

Ettersom amerikanerne ikke har brukt denne bomben før, og det ikke har vært så mye fokus på Afghanistan i det siste mener oberstløytnanten dette var en overraskende handling.

– Men kanskje det var der den egnet seg.

Den usedvanlig store bomben er utstyrt med åtte tonn sprengstoff. Det betyr blant annet at den slippes fra et Hercules transportfly, ikke et jagerfly. Størrelsen til tross, bomben er presisjonsstyrt.

– Det betyr at de nok treffer der de sikter. Jeg vil anta at de på forhånd har sjekket at det ikke er sivile innenfor effektradiusen, sier Ødegaard, som tror bomben har en stor psykologisk effekt i tillegg til de fysiske ødeleggelsene den har skapt.

– En så stor og kraftig bombe er i stand til å skremme motstanderen.

VG mener: Viktige lærdommer fra Afghanistan

Har mistet fotfeste

Den norske E-tjenesten påpekte i februar at den afghanske filialen av IS, ISKP, har begrensede utsikter til å ekspandere utenfor Øst-Afghanistan.

– ISKP har hovedbase i de sørlige delene av Nangarhar-provinsen, men begynte i 2016 å rekruttere også i naboprovinsene. ISKP ble i 2016 satt betydelig tilbake gjennom kamper mot Taliban, påpeker den norske E-tjenesten i trusselvurderingen for 2017.

Afghanistan: Hva gikk galt med den norske innsatsen?

Pressesekretær Sean Spicer holder pressekonferanse torsdag, der han blant annet snakker om bombingen.

– Vi bombet et system av tunneler og en hule som IS har brukt til å bevege seg fritt, sa Spicer under pressekonferansen.

Her kan du lese mer om