STRAFFEARBEID: Otto Frederick Warmbier er student ved University of Virginia, nå dømt til femten års straffearbeid i Nortd Korea. Her deltar han på en pressekonferanse i Pyongyang 29. februar. Foto: Kyodo , Reuters

Nyhetsbyrå: Amerikansk student dømt i Nord-Korea

Den amerikanske studenten Otto Warmbier tok med seg et propagandabanner fra hotellrommet da han besøkte Nord-Korea. Nå er han dømt til 15 års straffarbeid for forbrytelser mot staten, opplyser Xinhua.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dommen mot 21 åringen falt onsdag i Nord-Koreas høyesterett, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Dommen er foreløpig ikke bekreftet i statlige nordkoreanske medier.

GRÅT: Otto Frederick Warmbier(21) tok med seg et propaganda-banner fra hotellrommet da han var med studietur til Nord-Korea. N. Foto: Kyodo , Reuters

Warmbier ble arrestert da han skulle reise ut fra Nord-Korea tidlig i januar. Han innrømmet senere at han hadde stjålet et propagandabanner fra et hotell reisefølget hans hadde bodd på. Studenten besøkte landet som del av en gruppereise fra Kina. Han er en av tre nordamerikanere som holdes fanget i Nord-Korea. I februar ble en 60 år gammel canadisk pastor dømt til straffarbeid på livstid for å ha drevet undergravende virksomhet.

LES VGs SPESIAL: De rømte fra verdens mest lukkede diktatur

Pågripelsen av Warmbier skjedde på et svært ugunstig tidspunkt, samtidig som USA tok en ledende rolle i å sørge for skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea etter en atomprøvesprengning i januar og en rakettoppskyting måneden etter.

De siste ukene har regimet i Nord-Korea kommet med gjentatte trusler om atomangrep mot både Sør-Korea og USA. Dette knyttes til en større felles militærøvelse de to landene gjennomfører og som Nord-Korea anser som en provoserende invasjonsøvelse.

Tidligere pågripelser har blitt brukt av Nord-Korea til å presse fram besøk fra prominente amerikanere som tidligere president Bill Clinton, for å fremforhandle en løslatelse. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder