OMSTRIDT: Parkert utenfor et leilighetskompleks i sentrum av Nicosia, fant VG i ettermiddag bilen Espen Lee hevder han skulle til Kypros for å hente på vegne av en annen nordmann. – Bare vrøvl, sier forsvareren til nordmannens ekskone i sitt første intervju. Foto: HARALD HENDEN Foto: ,

Her er bilen Espen Lee hevder han skulle hente

Lee: Vi skulle selge den i Storbritannia

Barnemorens forsvarer: Bare vrøvl

NICOSIA (VG) Ville den norske barnefaren betalt ekstorpedo Espen Lee (60) og to andre nordmenn store pengesummer for å hente denne bilen på Kypros?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nei, mener politiet, som hevder at Lee og de to nordmennene fikk pengene for å hente mannens datter (3) – som både nordmannen og hans gresk-kypriotiske ekskone har gått til retten for å få foreldreretten over.

Ja, mener Espen Lee, de to andre nordmennene og deres forsvarere både i Norge og på Kypros.

PÅ KYPROS: Rune Thomas Ege og Harald Henden. Foto: HARALD HENDEN/VG Foto: ,

– Det er ikke hvilken som helst bil. Det er en ombygd Volvo som er proppet med utstyr, så den er verdt veldig mye penger. Det er den flotteste volvoen på hele Kypros, sa Lee til VG i rettslokalet i Nicosia – mens politifolk i skuddsikre vester la 60-åringen i jern for å føre ham tilbake til minst seks nye dager i kypriotisk varetekt.

VG kan nå vise de første bildene av bilen som har havnet i sentrum for den mest profilerte kriminalsaken på Kypros så langt i år:

Utenfor et leilighetskompleks i et rolig middelklasseområde i sentrum av øyas hovedstad Nicosia står den. En 2010-modell Volvo XC 70 D5 med firehjulstrekk, aluminiumsfelger, lyst og luksuriøst skinninteriør – og detaljer som store tv-skjermer innfelt i nakkestøttene.

Kjørte bilen fra Oslo til Nicosia

Bilen er egentlig registrert på barnefaren fra Østlandet. Men da mannens gresk-kypriotiske kone forlot ham for godt i november, tok hun med seg både parets datter og mannens bil tilbake til hjemlandet Kypros.

Det tynne støvlaget tyder på at volvoen ikke har vært i bruk på en stund.

– Den har stått parkert på samme sted siden hun parkerte den der i november, etter å ha kjørt fra Oslo til Nicosia. Hun har ikke brukt den her nede, det er jo ikke hennes bil, sier barnemorens forsvarer Larris Vrahimis når VG møter ham torsdag kveld.

Han fnyser av de tre nordmennenes forklaring.

– Det er bare vrøvl. De kunne bare ringt henne, så hadde de fått bilen. Det er ingen grunn til å sende et tremannsteam for å hente en bil, sier han til VG.

Da VG møtte Lee og de to andre nordmennene i retten torsdag, fortalte Lee at planen var å kjøre bilen til Storbritannia, der den skulle selges. Både Storbritannia, praktiserer Kypros venstrekjøring – så Volvoen har rattet på høyre side.

– Jeg skulle egentlig fløyet hjem fra Kypros fredag morgen. Det var disse to som skulle kjøre bilen til Storbritannia, forklarte Lee til VG – til gjenkjennende nikk fra de to med-mistenkte nordmennene.

Espen Lees liv: Hevder å ha drept over 100 personer

Viktige avhør

Som VG fortalte tidligere torsdag kveld, jobber politiet på Kypros nå med å få avhørt den norske barnefaren og bileieren – om hans planer både med bilen og barnet.

«Avhørene anses som helt essensielle for den videre etterforskningen av de mistenktes påstander», står det i en politirapport VG har fått tilgang til.

Les også: Ber norsk politi om hjelp til avhør av barnefaren

I avhørene vil Espen Lee og de to andre nordmennene bli konfrontert med spørsmål om hvorfor de valgte å reise til den tyrkiske delen av Kypros, i stedet for området sør for grensen. Politiet mener de gjorde dette for å unngå oppmerksomhet, og for enklere å ta seg ut av landet med den tre år gamle jenta de er mistenkt for å ville kidnappe.

– Den eneste grunnen til at vi fløy via Tyrkia, er at det er den raskeste veien fra Norge til Kypros nå om vinteren. Det tar bare åtte timer. Skal en fly via for eksempel London en av flyplassene her sør, tar det flere timer ekstra, er Lees forklaring.

Les også: – Skjøt mot barn på oppdrag i utlandet

NEKTER SKYLD: Her frakter antiterrorpolitiet Espen Lee bort fra distriktsretten i Nicosia torsdag formiddag. Han og de to andre nordmennene nekter straffskyld, men må sitte i varetekt minst frem til onsdag mens politiet fortsetter etterforskningen av det de hevder var forsøk på barnekidnapping. Foto: HARALD HENDEN/VG Foto: ,

Voktes av antiterrorpoliti

Den tidligere leiesoldaten og torpedoen, som gjennom to tiår har blitt godt kjent gjennom en rekke intervjuer i norsk presse, har holdt en lav profil de siste årene. Etter at han flyttet til USA, der han blant annet arrangerte fisketurer og solgte biler, har han også byttet navn fra Lie til Lee.

Kypriotiske medier har den siste uken fråtset i detaljer fra 60-åringen og de andre to tidligere straffedømte nordmennenes fortid. Og ifølge politiet er nordmennenes rulleblad – som de har fått fra norsk politi – også grunnen til at Lee og de to andre blir bevoktet av tjenestemenn fra antiterrorpolitiet MMAD nærmest døgnet rundt.

– Det er helt surrealistisk. Vi har ikke gjort noe galt. Det politiet gjør, er å lage en sak basert på et kjent navn, sier Lee til VG.

PS! Som VG skrev tidligere i dag, jakter politiet en fjerdeperson de mener har samarbeidet med nordmennene. Lee og 40-åringen skal ha møtt denne personen i Nicosia da de var her for å rekognosere for to uker siden. Foreløpig er vedkommende ikke arrestert, får VG opplyst hos politiet på Kypros torsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder