VIL IKKE: Trafikkarbeider Robert Murray (62) er som skotter flest motstander av brexit. Han stemmer på det skotske nasjonalistpartiet, og vil helst løsrive seg fra Storbritannia, slik at Skottland kan bli et eget land, og med det forbli i EU. FOTO: Fredrik Solstad, VG

Brexit-bekymring preger valget i Storbritannia

LOCH NESS/ CLACTON-ON-SEA (VG) Når britene går til urnene i  parlamentsvalget torsdag, stemmer de på den de tror vil lede landet stødig ut av EU. Det liker ikke alle de som ville forbli EU-borgere.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Fredrik Solstad (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Torsdag 8. juni kalles britene til valgurnene for å stemme på hvem som skal styre Storbritannia fra parlamentet. Men briter flest har tankene i det som skal skje 11 dager etter valgdagen:

Da begynner brexit-forhandlingene om utmeldingen av EU.

VG I STORBRITANNIA: Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Fredrik Solstad.

– Å få til en god brexit er viktigst for meg dette valget. Jeg må innrømme at jeg er blant de mange som stemte for å forlate EU, og som har fått litt kalde føtter. Nå er jeg bekymret for at utmeldingen ikke vil gå så smertefritt som vi trodde, erkjenner fotograf Roger Hawk overfor VG i byen Clacton-on-Sea på østkysten av England.

Velgere som Hawk er nettopp slike som den konservative statsministeren Theresa May har satt inn støtet for å vinne i valginnspurten. Brexit har blitt Mays fremste valgkampsak, og i kampanjevideoer minner hun ustanselig velgerne på at de bør stemme på partiet de mener at stødig og sikkert kan lede landet gjennom krevende forhandlinger med de 27 EU-landene.

Fikk du med deg? Nå har Storbritannia satt igang brexit

Støter fra seg «remain»-siden

De konservative har gjort det godt på målingene i vår, og på tross av at Labour har klatret på gallupen nå den siste uken, ser Mays retorikk ut til å ha virket godt blant dem som støttet en utmelding av EU.

Men mange av de 48 prosent av britene som stemte for å bli i den europeiske unionen, går nå ganske oppgitt til urnene. I Skottland ville et klart flertall av velgerne at Storbritannia skulle forbli et EU-land. Mays kampanje appellerer ikke til dem. I valgkretsen rundt Loch Ness i det skotske høylandet, er ikke statsministeren en populær dame.

ANGRER: Roger Hawk (62) i Clacton-on-Sea stemte for en Brexit, men nå er han redd for hva utmeldingen av EU vil lede til. Foto: FREDRIK SOLSTAD, VG

– Mays konstante snakk om brexit har gjort meg enda mer sikker på at hun aldri vil få min stemme. Den går til det skotske nasjonalistpartiet SNP, sier Robert Murray (62), mens han arbeider med å regulere trafikken på veiene rundt den sagnomsuste innsjøen.

Les også denne reportasjen fra Skottland: Kampen om uavhengighet

Her i Skottland har de konservative ingen sjanse mot nasjonalistpartiet. Her Murray står, er asfalten ny og fin, takket være EU-midler. Unionens støtte har kommet godt med i grisgrendte strøk i Skottland, forteller 62-åringen til VG.

– Jeg ville ikke ut av EU. Og nå tvinges vi, mot vår vilje, fordi vi styres av noen som sitter 600 engelske mil herfra, folk som lever i en helt annen virkelighet enn oss og som ikke har de samme utfordringene som vi har her, sier skotten oppgitt.

Prøv selv: VGs brexit-spill!

Sjansespill fra May

Den klare ledelsen som det konservative partiet hadde da statsministeren kom med nyheten om omvalg, har krympet betraktelig på flere målinger de siste ukene.

Trenden er klar: Etter at valgkampen begynte, har velgerne fått et bedre inntrykk av hennes rival Jeremy Corbyn fra Labour, mens Mays popularitet har sunket.

At May har vært med på å drive kampanjen mot at folk i år stemmer mer etter sin brexit-overbevisning enn noe annet, kan slå tilbake på May, sier Storbritannia-kjenner og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad.

– Det er et sjansespill fra Theresa May at hun er så tydelig på å ville lede landet inn i en hard brexit, fordi det tross alt bare var et knapt flertall, 52 prosent, som i det hele tatt ville at landet skulle ut av EU. Det at så mange av britene hadde ønsket å forbli i EU, skulle egentlig tale for en myk brexit. Mays ekstreme tolkning av brexit kan derfor vise seg å slå tilbake på henne på valgdagen, sier Storbritannia-eksperten til VG.

Les mer: Slik splitter brexit Storbritannia

Les også

 1. Trekker seg fra Labour - blir sittende som politisjef

  ROTHERHAM (VG) Den hardt pressede politimesteren i Rotherham har gitt Labour beskjed om at han trekker seg fra partiet.
 2. Mays forsprang har smuldret bort: Dødt løp dagen før valget

  PARIS (VG) For seks uker siden virket hun uovervinnelig. På en ny måling leder Theresa May bare med ett fattig…
 3. Britiske fiskere vil ha tilbake egen fisk: – Den norske modellen virker mye bedre

  SELSEY ENGLAND (VG) Britiske fiskere må se på at franskmenn fisker mesteparten av fisken deres.
 4. Corbyn krever at Theresa May trekker seg

  Etter to terrorangrep på kort tid, anklager Labour-leder Jeremy Corbyn regjeringen for uforsvarlige politikutt.
 5. Sjokkmåling i Storbritannia:
  Nesten helt likt for det smalt

  Da terroren rammet London var det svært jevnt mellom de to erkerivalene i britisk politikk.
 6. Britisk lokaldemokrati under press: Børsnotert selskap styrer kommune

  BARNET (VG) Snart går britene til valgurnene igjen. Men i kommuner som Barnet spiller det ikke så stor rolle hvem du…
 7. Storbritannia: Har to jobber og aldri fri

  SELSEY (VG) Britiske brannmenn har gått ned over 20.000 kroner i årlig lønn de siste årene.
 8. Norske Elin i London: – Brexit har gjort at jeg ikke føler meg velkommen

  LONDON (VG) Brexit har ført til en usikker fremtid for tre millioner EU-borgere i Storbritannia og en million briter i…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Brexit

Flere artikler

 1. Pluss content

  Annerledeslandet Skottland: Kampen om uavhengighet

 2. Nyvalg vil styrke Theresa May i Brexit-forhandlingene

 3. Valgnedtur for statsminister May

 4. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 5. Mays kuvending kan løse Brexit-floken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder