IKKE SLIK: Sitter du slik hjemme? Det er muligens ok. Men på Madrids t-bane er det fy-fy. Foto: NEW YORK TIMES

«Manspreading»: Nå er dette forbudt i Madrid

Myndighetene i Madrid er lei av bredbeinte menn som tar seg til rette på bussen og T-banen i den spanske hovedstaden.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Onsdag vedtok de lokale myndighetene i byen et forbud mot det som på engelsk er kjent som «manspreading» – situasjoner der personer, gjerne menn, sprer beina på en slik måte at medpassasjerer ikke får plass til å sitte, melder britiske The Independent.

Ifølge det kommunale transportselskapet EMT bryter «manspreading» med hva de anser som «høflig og respektabel bruk» av kollektivtrafikken.

I en pressemelding går det frem at de har lansert et eget skilt som vil bli sett på alle byens tog og busser. De håper byens borgere vil følge reglene og «respektere plassen til alle om bord i byens busser og tog».

Les også: Vil ha slutt på bredbeinte karer på T-banen

IKKE LOV: Slik illustrerer Madrids transportselskap den ulovlige sittestillingen. Foto: EMT

Skiltet viser tydelig en mann som sitter nede med beina spredd utover, med en stor rød X ved siden av for å vise at denne oppførselen ikke er tillatt.

New York ble en av de første byene til å forby «manspreading» i 2014. Kollektivselskapet MTA lanserte også en holdningskampanje året etter det igjen som skulle oppfordre de reisende til å sitte med beina tettere sammen, med navnet «Dude, Stop the Spread, Please».

Avgjørelsen om å forby «manspreading» i den spanske hovedstaden kommer etter en flere måneder lang kampanje fra flere kvinnegrupper i Madrid. Emnknaggen #MadridSinManspreading (Madrid uten manspreading, journ.anm) gikk ifølge The Independent viralt, og etter hvert underskrev kvinner og andre reisende en underskriftskampanje for å få bukt med den omstridte sittestillingen.

Enig? Dette irriterer oss mest på bussen

CUP, partiet som tok saken videre på politisk nivå, omtalte oppførselen som «et eksempel på mannssjåvinisme og en aggressiv oppførsel som kan få personen som blir utsatt for den til å føle seg ukomfortabel».

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder