BEREDSKAP: Et amerikansk B-52 bombefly fløy søndag over Osan-basen i Sør-Korea. Nå er også amerikanske styrker i landet satt i høyeste beredskap. Foto: , Reuters/ NTB Scanpix

Amerikanske styrker i Sør-Korea satt i høyeste beredskap

USAs styrker i Sør-Korea er satt i høyeste beredskap mot enhver provokasjon fra Nord-Korea.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Det opplyser en talsmann for styrkene.

Ordren om høyeste beredskap ble gitt av kommandør Curtis Scaparotti, som er ansvarlig for de amerikanske styrkene, under et besøk på flybasen Osan mandag. Basen opereres i fellesskap av USA og Sør-Korea.

De to landene er i samtaler om å få sendt ytterligere amerikanske forsterkninger til Sør-Korea, opplyser talsperson Kim Min-seok i forsvarsdepartementet.

Ifølge sørkoreanske medier dreier det seg om B-2-bombefly, ubåter og F-22-jagerfly.

Tiltakene kommer få dager etter at Nord-Korea for fjerde gang utførte en atomprøvesprengning, noe nordkoreanerne har beskrevet som et selvforsvar mot USA.

Les også: Slik reagerte verden på Kims bombe

Trekker ut arbeidere

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement opplyste mandag at det vil begrense antallet arbeidere på Kaesong, industriområdet landet har felles med Nord-Korea, til «laveste nødvendige nivå» fra tirsdag denne uken.

En talsmann for departementet sier at tiltaket skjer for å beskytte sørkoreanske borgere.

Et amerikansk bombefly av typen B-52 fløy dessuten søndag over Sør-Korea som et svar på Nord-Koreas prøvesprenging forrige uke.

Bombeflyet som har kapasitet til å bære atomvåpen, fløy sammen med et amerikansk og et sørkoreansk jagerfly over flybasen Osan utenfor hovedstaden Seoul, ifølge det amerikanske militæret.

Les også: Dette er forskjellen på en hydrogenbombe og en atombombe

Hydrogenbombe

Ifølge USA var flyturen et svar til Nord-Korea som onsdag kunngjorde at landet har testet en hydrogenbombe. Påstanden har senere blitt avvist av etterretningskilder i flere land, som mener det trolig var snakk om en atombombe.

Les mer: Så farlig mener ekspertene at Kim Jong-un er

Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttalte søndag at prøvesprengningen var selvforsvar mot USAs trussel om atomkrig.

Sør-Korea svarte på prøvesprengningen med å på ny skru på propagandahøyttalerne mot Nord-Korea.

Les også: Slik hevner Sør-Korea seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder