Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon oppdaterte onsdag det skotske parlamentet om brexit. Foto: AP / NTB scanpix

Varsler ny kamp for å løsrive Skottland

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mener skottene må få valget mellom brexit og en framtid som uavhengig europeisk nasjon.

  • NTB

Den skotske lederen tar nå til orde for en ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannia innen utgangen av inneværende parlamentariske periode.

– Hvis Skottland tas ut av EU, må muligheten for en ny folkeavstemning innenfor denne tidsperioden holdes åpen for oss, sa Sturgeon i en redegjørelse for det skotske parlamentet onsdag.

Den skotske selvstyreregjeringen vil nå fremme lovgivning for å få på plass alle formaliteter som trengs for at en ny folkeavstemning skal kunne gå av stabelen. Målet er å få rammeverket vedtatt innen nyttår, forklarer Sturgeon, som er leder for det skotske nasjonalistpartiet SNP.

Les mer: Alt om brexit her!

Men Skottland må ha samtykke fra regjeringen i London for faktisk å kunne gjennomføre folkeavstemningen. Den britiske regjeringen har gjort det klart at et slikt samtykke ikke vil bli gitt.

En folkeavstemning om skotsk løsrivelse ble holdt så sent som i 2014. Den gang stemte et klart flertall mot løsrivelse fra Storbritannia.

Men det var før brexit.

Blir EU-utmeldingen en realitet, vil Skottland beskytte sine nasjonale interesser bedre som uavhengig europeisk nasjon, fastholder Sturgeon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder