OPPDATERTE FOLKET: Donald Trump holdt pressekonferanse i Rosehagen i Det hvite hus søndag ettermiddag. Foto: ALEXANDER DRAGO / Reuters

Amerikanske guvernører advarer: Har ikke nok utstyr til å takle krisen

Flere amerikanske guvernører sier de ikke har nok utstyr til å håndtere corona-krisen. – Vi har sendt så mange ting til dem, sa Trump under en pressekonferanse søndag.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 183 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Han antydet også at det er mistenkelig at behovet for munnbind i den svært hardt rammede delstaten New York har økt så dramatisk.

– Det er noe som foregår, og dere reportere bør sjekke det ut. Hvor tar maskene veien? Ut bakdøren? sa Trump til pressen i Rosehagen utenfor Det hvite hus søndag, og fortsatte:

– Mange av delstatene har store lagre, mange av dem vil ikke innrømme det, men vi har sendt dem så mange ting, inkludert respiratorer, sier presidenten.

Trump anklaget også sykehus for å hamstre respiratorer.

USA er landet med flest bekreftet smittede i hele verden, med over 142.500 positive prøvesvar. Over 2500 personer er hittil bekreftet døde av covid-19 i landet, og flere av landets guvernører har de siste dagene bedt om mer hjelp og mer utstyr fra de føderale myndighetene.

Fredag gikk Trump ut mot de demokratiske guvernørene i delstatene Washington og Michigan for å ha kritisert myndighetens håndtering av corona-pandemien.

Fikk du med deg? Fikk dødsbudskapet på «corona-hjemmet» i USA: Slik overlevde Geneva (90)

Dersom de ønsket mer hjelp fra myndighetene, måtte de sette pris på administrasjonens innsats istedenfor å klage, var beskjeden fra presidenten da, skriver Politico.

Da han under pressekonferansen søndag ble spurt om dette, svarte Trump at det ikke stemmer at guvernørene ikke er fornøyde.

– Det er ikke sant at disse guvernørene ikke er fornøyde, det ble falskt meldt at disse guvernørene ikke er fornøyde. De er kjempefornøyde, sa presidenten.

California-guvernør Gavin Newsom skriver på Twitter at delstaten har mottatt «170 ødelagte respiratorer» fra de føderale lagrene, men at de vil fikse dem lokalt istedenfor å klage.

Feltsykehus i Central Park

Delstaten New York er spesielt hardt rammet – søndag kveld ble det klart at over 1000 personer har dødd her.

For å kunne ta unna det store antallet pasienter, ble det søndag satt opp midlertidige nødhjelpstelt med 68 senger, respiratorer og annet nødvendig utstyr i Central Park midt i byen.

60 frivillige helsearbeidere skal jobbe i feltsykehuset, som blant andre er organisert av den kristne organisasjonen Samaritan’s Purse, melder NBC.

Også i Louisiana er det slått alarm. Guvernør John Bel Edwards sier ifølge Washington Post at helsesystemet i delstaten vil bli hardt presset de neste dagene.

Han sier at de er i ferd med å gå tomme for respiratorer, og at de har bestilt 12.000 fra de føderale myndighetenes lagre, men at de foreløpig kun har mottatt 192.

Den demokratiske guvernøren sier også at han ikke mener Trump-administrasjonen tok krisen på alvor tidlig nok. Det var en av grunnene til at hans egen delstat avholdt den store Mardi Gras -feiringen som planlagt 25. februar, sier han.

– De føderale myndighetene sa at ting var under kontroll.

Også guvernør Mike DeWine i Ohio sier søndag at delstaten ikke har nok smittevernutstyr, og at han har bedt om hjelp fra president Trump.

Forlenger corona-tiltak

Trumps smittevernekspert Anthony Fauci estimerte tidligere søndag at opp mot 200.000 amerikanere kan komme til å dø av coronaviruset.

– Dersom vi klarer å holde oss på et dødstall ned mot 100.000 – det er et fryktelig tall, kanskje det til og med mindre – så vi lander på et sted mellom 100.000 og 200.000 dødsfall, da har vi gjort en veldig god jobb, sa Donald Trump under søndagens pressekonferanse i Rosehagen i Det hvite hus.

Presidenten trakk frem rapporten til den britiske professoren Neil Ferguson, hvor det ble anslått at opp mot 2,2 millioner amerikanere kunne dø under corona-krisen dersom myndighetene ikke tok et eneste grep for å få bukt med smittespredningen.

Dødstallet i USA vil antakelig toppe seg om rundt to uker, sier president Trump.

– Det verste vi kan gjøre er å erklære seier før vi har vunnet. Derfor forlenger vi retningslinjene til 30. april, sier presidenten og fortsetter:

– Jo flinkere vi er til dette, jo raskere vil vi kunne stanse dette marerittet.

Trump legger til at han tror USA vil være i gang med å komme seg på beina igjen innen 1. juni.

Presidenten meldte også at det amerikanske mattilsynet Food and Drug Administration (FDA) har godkjent en ny hurtigtest, som skal kunne gi svar etter bare fem minutter.

Trump opplyser at Abbott Labs, som har utviklet testen, vil levere 50.000 tester daglig fra og med denne uken, ifølge CBS, skriver NTB.

Les også

 1. USA ekspert: – President Trump politiserer coronaviruset

  Donald Trump har insistert på å bruke Kina-virus som betegnelse på den pandemien som har skapt frykt og redsel over…
 2. Spedbarn med coronavirus død i USA

  Et spedbarn under ett år med coronavirus døde i USA fredag. Nå jobber myndighetene på spreng for å finne dødsårsaken.
 3. Medier: Trump-advokat ble sensurert av Twitter på grunn av feilinformasjon

  Rudy Giuliani ble midlertidig utestengt fra Twitter for å ha spredd feilinformasjon om coronaviruset, ifølge flere…

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Trump leste opp rosende artikkel: – Gjør det ikke for meg

 2. Det hvite hus om «optimistisk» scenario: Mellom 100.000 og 200.000 døde

 3. Aton Edwards er «prepper» i New York: – Ingenting blir som før

 4. Trump: Vermont og Texas begynner gjenåpning mandag

 5. USAs smittvernsjef ut mot Trumps strategi: – Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke gjør det

Fra andre aviser

 1. Slik svarer guvernørene på Trumps gjenåpningsplan

  Bergens Tidende
 2. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 3. Trump erklærer nasjonal krisetilstand

  Aftenposten
 4. Trump trekker støtten til WHO og hevder han har «total autoritet»

  Bergens Tidende
 5. Trump advarer om tøff kommende uke

  Bergens Tidende
 6. Første internasjonale krise uten USA

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no