Leger reagerer på Trumps coronaforslag: Uansvarlig og livsfarlig

Under en pressekonferanse om coronaviruset kastet den amerikanske presidenten ut hypotetiske ideer om hvorvidt man kan injisere lys eller desinfiserende middel i kroppen som en behandling mot coronaviruset.

  • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 36 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Flere leger ber nå innstendig om at amerikanere ikke prøver ideene til presidenten hjemme, skriver NBC.

Trump kom med uttalelsene sine etter at lederen for avdelingen for forskning og teknologi i USAs nasjonale sikkerhetsdepartement presenterte en ny studie. Der fant man at coronaviruset ikke overlever like lenge dersom det utsettes for UV-lys eller et varmt, fuktig miljø.

– Vår hittil tydeligste observasjon er den kraftige effekten som sollys har til å drepe viruset både på overflater og i luften, sa han blant annet om studien, som enda ikke er kvalitetssikret.

Presentasjonen fikk Donald Trump til å tenke høyt. Mens departementets studie handlet om virusets overlevelse på overflater og i luften, overførte presidenten funnene til også å kunne gjelde mennesker:

– La oss si at vi treffer kroppen med massivt lys, enten det er ultrafiolett eller bare veldig sterkt lys. Jeg tror du sa det ikke har blitt testet, men at du skal sjekke det ut, sa Trump henvendt til forskeren.

– Så sa jeg: La oss anta at du får lyset inn i kroppen, som du kan gjøre gjennom huden eller på en annen måte. Jeg tror du sa at du skal teste det også. Høres interessant ut, fortsatte han.

les også

Trump hevder helsetopp ble feilsitert i sak om ny virusbølge

Bryan spesifiserte under pressekonferansen at man ikke kan lene seg på at den kommende sommeren og det varme været vil ta knekken på viruset. Flere amerikanske delstater med varmt og fuktig vær har også hatt betydelige utbrudd, skriver Washington Post.

Studien tok også for seg blekemidler og andre desinfiserende midler som kan ta knekken på viruset på ulike overflater. Trump foreslo da at dette kunne bli injisert inn i kroppen for å drepe viruset.

– Er det noen måte vi kan gjøre noe slikt på, injisere det i kroppen, eller som en rensing? Fordi du ser viruset på lungene, og det gjør stor skade, sa Trump, og ba forskningsavdelingen teste denne teorien.

Legen Vin Gupta, som arbeider med luftveissykdommer, sier til NBC at «ideen om å injisere eller innta en eller annen form for renseprodukt i kroppen er uansvarlig og farlig». Hun spesifiserer at dette kan ta livet av folk.

Også USAs mattilsyn har advart mot dette.

Fikk du med deg? Coronamedisin floppet i test, skriver Financial Times

– At presidenten faktisk spurte om injeksjon av desinfeksjonsmidler eller isopropylalkohol ga meg hakeslepp, sier Irwin Redlener, leder for Det nasjonale senteret for kriseberedskap ved Columbia University til kanalen MSNBC.

Legene er bekymret for at desperate amerikanere vil prøve dette hjemme.

«Å injisere et desinfeksjonsmiddel i kroppen vil ta livet av deg. Det bør være helt unødvendig å si dette, men folk drakk akvariumsrens som inneholdt klorokin etter å ha hørt rykter. Vi må kjempe mot dødelig desinformasjon, uansett hvor dum den er», skriver legen Eugene Gu på Twitter.

Han står bak et røykestoppfirma og jobber nå med utarbeiding av coronatester. På Twitter er han ofte kritisk mot uttalelser Trump kommer med.

I en annen melding skriver han at heller ikke Trumps første forslag, om at sollys kan behandle viruset, er helt ufarlig.

– Mange eldre som er sårbare for heteslag og dehydrering, kan dø om de lytter til rådet hans. Sollys og hete kan fjerne smittsomt materiale fra overflater, ikke fra mennesker, skriver han.

les også

Vaksinetopp hevder han ble fjernet på grunn av hydroksyklorokin-kritikk

28 prosent av amerikanerne sier i en ny undersøkelse gjort for nyhetsbyrået AP av NORC Center for Public Affairs Researh at de regelmessig bruker Trump som kilde for å få informasjon om coronapandemien. 23 prosent sier de har stor tillit til det presidenten sier, skriver NTB.

Da Trump under pressekonferansen blir spurt om det ikke er farlig å gi amerikanere et inntrykk av at de er trygge fra viruset dersom de oppsøker sollys, svarer han med å si at han håper folk nyter solen.

Han henvender seg så til Bryan igjen, og ber han om å sjekke om det finnes en måte å inkorporere lys og varme i behandlingen av covid-19.

– Kanskje man kan, kanskje man ikke kan. Jeg er ikke noen lege. Jeg er en person som har en god, du vet, sa Trump – og pekte på hodet sitt.

Mer om

  1. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Professor advarer mot Trumps coronaforslag: – Du kan bli alvorlig syk

  2. Donald Trump om corona-teori: Veldig sarkastisk

  3. Amerikansk studie: Så lenge kan coronaviruset overleve i luften og på overflater

  4. Medier: Derfor dropper Trump den daglige pressebrifingen

  5. Trump ville ikke la smittevernekspert svare på spørsmål: – Han har svart 15 ganger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder