I DEBATT: Fra venstre: Marianne Williamson, Tim Ryan, Amu Klobuchar, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Beto O’Rourke, John Hickenlooper, John Delaney og Steve Bullock. Foto: REBECCA COOK / Reuters

Sanders om Trump: – Han er en patologisk løgner, jeg forteller sannheten

DETROIT/OSLO (VG) De to progressive senatorene Elizabeth Warren og Bernie Sanders sto under demokratenes debatt samlet mot kritikken om at de er «for ekstreme» til å kunne slå den sittende presidenten.

 • Jostein Matre
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas

Jakten på å finne en demokratisk kandidat som kan slå Donald Trump i 2020 er for alvor i gang, og før debatten mellom ti kandidater natt til onsdag var det knyttet spenning til hvorvidt Bernie Sanders og Elizabeth Warren ville forsøke å vise velgerne hva som skiller den ene fra den andre.

les også

I strupen på Trump før nattens debatt

De to er kjent som venstrelente, og kjemper dermed om mange av de samme velgerne: Begge støtter omfattende planer for å totalrenovere helsevesenet, systemet for høyere utdanning og landets økonomi, ifølge AP.

KJEMPER MOT HVERANDRE: Senatorene Bernie Sanders og Elizabeth hilser på hverandre før nattens debatt. Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Tusenkronersspørsmålet er hvorvidt vennskapet til Warren og Sanders holder gjennom debattens to timer. De er kolleger og de har ikke vist negativitet overfor hverandre i kampanjene sine. Når de går på scenen kan dette forandre seg, sa Aaron Kall, som leder debatt-teamet ved Universitetet i Michigan til Guardian like før debattstart.

Utfordret om helsehjelp

Men det var ikke mye som tydet på at det gode forholdet dem imellom vil ta slutt med det førster. Warren og Sanders sto stort sett samlet i kritikken fra flere av de mer moderate kandidatene da temaer som helsehjelp, migrasjon og økonomi ble diskutert.

De to var også kandidatene som fikk mest taletid, melder CNN. Kanalens politiske ekspert Chris Cillizza skriver at mens begge leverte svært sterke øyeblikk, fremsto Sanders som den sterkeste kandidaten totalt sett.

Washington Posts kommentator mener det var Warren som lyktes best i å svare på kritikken.

les også

Hisset på seg Baltimore i nye Twitter-angrep: – Trumps retorikk har alltid vært rasistisk

Etter snaue femten minutter var kandidatene i full gang med å diskutere Sanders forslag om gratis helsehjelp for alle, som støttes av Warren – og her kom de ideologiske skillelinjene innad i partiet godt til syne.

– Helsehjelp er en menneskerett, ikke et privilegium, sa Sanders.

På spørsmål fra programleder Jake Tapper om han kunne garantere at hans ordning er like god som dagens, svarte Sanders at hans er bedre.

– Det vet du ikke noe om, Bernie, skjøt Tim Ryan, kongressrepresetant fra Ohio, inn.

– Jo, det vet jeg, det var jeg som lagde det forbaskede forslaget, raste Sanders tilbake, skriver Washington Post.

Tidligere kongressmedlem John Delaney gikk også til angrep Sanders og Warrens politikk, og spurte blant annet «Hvorfor må vi være så ekstreme»?

MØTTE PRESSEN: Elizabeth Warren etter debatten. Foto: JIM WATSON / AFP

Valgbarhet

Nattens andre debattema var ulovlig migrasjon og situasjonen på grensen til Mexico, før kandidatene gikk videre til å debattere våpenlovgivning.

Etter pausen var hovedtemaet såkalt «valgbarhet» – og om kandidater som Warren og Sanders er for ekstreme til å kunne slå Trump.

Fikk du med deg? Han vil bli USAs neste president – og han snakker norsk!

Warren ble av moderatoren konfrontert med at hun kaller seg kapitalist, og om dette er et forsøk på å fremstille seg som et «tryggere» valg enn den selverklærte sosialisten Sanders.

– Nei, det er min måte å si at jeg vet hvordan man kjemper, og jeg vet hvordan man vinner, svarte Warren, og la til at hun forstår at demokrater er redde for å velge en kandidat som ikke kan slå Trump.

– Men vi kan ikke velge en kandidat vi ikke tror på bare fordi vi er redde for å gjøre noe annet.

Etter at Delaney så anklaget henne for å ha en urealistisk politikk, kom hun så med det flere amerikanske medier beskriver som debattens høydepunkt:

– Jeg forstår ikke hvorfor noen tar seg bryet med å stille som presidentkandidat bare for å snakke om hva vi ikke kan få til eller hva vi ikke bør kjempe for. Jeg forstår det ikke.

Klimakrise og utenrikspolitikk

Også klimakrisen, USAs raseproblemer, økonomi, Nord-Korea og hva som er riktig alder for å kunne bli president, ble diskutert under nattens debatt.

Sanders, som ikke ønsker at USA skal blande seg for mye i andre lands interne anliggende, ble spurt om hva som skiller ham fra den sittende presidenten – som også identifiserer seg med en lignende politikk.

– Trump er en patologisk løgner, jeg forteller sannheten, svarte Sanders.

FOR TRUMP: Medlemmer av den høyreekstreme gruppen «Proud Boys» møtte opp i Detroit tirsdag kveld. Foto: Thomas Nilsson / VG

Trump-tilhengere møtte opp

Debatten, som begynte klokken 02 natt til onsdag norsk tid, ble arrangert av CNN, og holdt i Detroit i Michigan.

Utenfor avsperringene et par kvartaler fra Fox Theatre, der debatten forgår, hadde både støttespillere for ulike demokratiske kandidater og Trump-støttespillere samlet seg. Fra hver sin side av gaten ropte de slagord og veivet med plakater.

På plakatene på demokratenes side, hvor det var langt flere folk enn på den andre siden, kunne man lese ting ting som «Klimakrisen er ekte» og «Hold dere unna livmoren min». 

I KØ: Publikum hadde begynt å stille seg i kø utenfor teateret Fox i Detroit timer før debattstart natt til onsdag. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

les også

«The Squad»: Kvinnene som blir elsket og hatet

Pluss content

Blant de på den siden av gaten var en gruppe fra grupperingen «Proud Boys», som bare tar opp mannlige medlemmer. Av FBI er de blitt klassifisert som en ekstremistgruppe med tilknytninger til hvit nasjonalisme. 

– Vi er ikke her for å lage bråk. Vi er her for å vise støtte til den beste presidenten USA noensinne har hatt. Vi ønsker å ha en dialog med de på den andre siden av gaten for å sammen gjøre USA fantastisk igjen, sa mannen som ledet gruppen, og som bare ville oppgi Moe som navn, til VG.

VG møtte Elizabeth Warren i Ohio før nattens debatt. Da snakket hun blant annet om hva hun tror skal til for å slå Trump i 2020:

Natt til torsdag skal ti nye håpefulle presidentkandidater i ilden. Blant de mest kjente da er Kamala Harris og Joe Biden.

Tidligere visepresident Joe Biden leder foreløpig ganske klart med 34 prosent av stemmene på en fersk meningsmåling fra Quinnipiac. Elizabeth Warren har der inntatt annenplassen med 15 prosent.

En undersøkelse fra Pew Research Center viser at demokratene er mer fornøyd med kandidatene sine før valget i 2020, enn de var i 2016.

Les også

 1. I strupen på Trump før nattens debatt

  TOLEDO, OHIO (VG) Hun er blant de heteste kandidatene til å bli demokratenes presidentkandidat.
 2. Joe Biden angrepet for samarbeid med rasister

  Tidligere visepresident Joe Biden ble stilt til veggs av motstander Kamala Harris under den andre debatten blant…
 3. Biden gjør et nytt forsøk på å bli president

  Joe Biden (76) kaster seg nå inn i kappløpet om å bli Demokratenes kandidat i neste års presidentvalg i USA.
 4. Liberal ordfører vil bli Demokratenes presidentkandidat

  Den liberale ordføreren Pete Buttigieg (37) fra Indiana har formelt meldt seg på den harde kampen om å bli Demokratenes…
 5. Presidentkandidaten som snakker norsk

  Flere ting skiller Pete Buttigieg (38) fra de mange som ønsker å bli demokratenes presidentkandidat i det amerikanske…
  Pluss content
 6. Senator Michael Bennet vil bli president i USA

  Den amerikanske senatoren Michael Bennet kunngjorde torsdag at han vil bli presidentkandidat. Han blir dermed den 21.
 7. Flere demokratiske presidentkandidater oppfordrer til riksrett mot Trump

  Flere av de demokratiske presidentkandidatene vil at Kongressen skal innlede en riksrettssak mot president Donald Trump.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. – Vi må dra dette landet mot venstre

 2. I strupen på Trump før nattens debatt

 3. Hintet om Bidens alder: – Har du glemt hva du sa?

 4. Sanders om Warren-stikk: – Latterlig

 5. Klart for avgjørende debatt: Warren er på vei opp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder