Foto: REUTERS

Trapper opp handelskrigen med Kina

Handelskrig med Kina trappes opp

  • Maria Rud Halvorsen

Artikkelen er over ett år gammel

Beskjeden om økt toll på kinesiske varer gir den amerikanske presidenten på Twitter.

Trump varsler ny Kina-toll fra 1. september

Foto: AFP

Årsaken til handelskrigen mellom USA og Kina er at amerikanere kjøper mer varer fra Kina enn de gjør tilbake. President Donald Trump mener USA taper på handelen.

Mulig «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina

Foto: AFP

For å utjevne forskjellene hevet Trump tollen på kinesiske varer kraftig i fjor sommer. Kina svarte med å sette opp tollen på amerikanske varer. Toll er en avgift på varer som tas inn til et land fra et annet. Det blir vanskeligere å selge varen fordi den er dyrere.

Store Norske Leksikon: Toll

Foto: AFP

Da Trump møtte Kinas president Xi Jinping i juni ble de enige om en våpenhvile. Den innebar at de skulle vente med å sette opp tollsatsene og fortsette forhandlingene om en handelsavtale.

Trump og Xi inngår våpenhvile i handelskrigen

Denne uken møttes representanter fra de to landene til handelssamtaler i Kina. Trump tvitret torsdag at samtalene var konstruktive, men at de trodde de hadde en avtale med Kina for tre måneder siden som Kina nå vil reforhandle.

Foto: REUTERS


Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Han annonserte også at han vil innføre ti prosent toll på kinesiske varer verdt 300 milliarder dollar fra 1. september. Fra før av har han økt tollen på kinesiske varer til 250 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent. Det skjedde i mai.


Foto: REUTERS

Twittermeldingene har fått utslag på markedet med fall i oljeprisene og på børsene i USA. Trump tvitret til slutt at de ser frem til å fortsette den positive dialogen med Kina, og at han tror forholdet mellom landene har en lys fremtid.

Flere artikler

  1. Straffedømt nordmann jobbet som politi i USA

  2. Løvinnen Kigali spiste sine nyfødte unger

  3. Peil forklarer: Våpenloven i USA

  4. Tungt bevæpnet mann skapte panikk

  5. Cruiseskip blir forbudt i Venezia