SAMMENSTØT: Opprørspoliti holder folkemassene tilbake i Beirut fredag. Foto: MOHAMED AZAKIR / X00013

Opptøyene i Libanon fortsetter

Etter to dager med opptøyer har statsministeren nå satt en tidsfrist for å finne en løsning. Samtidig ønsker protestantene at han og regjeringen som styrer Libanon skal gå av.

Natt til fredag lokal tid var store folkemasser samlet ute i Beiruts gater for å protestere mot myndighetene. Misnøyen grunner i dårlig økonomi og generelt dårlig styring og korrupsjon, men også en ny avgift på blant annet WhatsApp-samtaler.

Regjeringen har senere gått tilbake på avgiftene, men det har ikke stoppet folkemassene.

For også fredag skal tusenvis ha samlet seg utenfor myndighetens hovedkvarter. Dette medførte at politiet, som natt til fredag forholdt seg rolig, begynte å skyte tåregass og gummikuler inn i folkemengden, melder Al Jazeera og Reuters.

les også

Tyrkia: Hundrevis av krigsmotstandere fengslet

Krever løsning fra samarbeidspartnere

Målet for protestene skal være å fjerne det sittende regimet. De har blant annet ytret ønske om å få avsatt statsminister Saad al-Hariri, president Michel Aoun, parlamentets leder Nabih Berri og utenriksminister Gebran Bassil, som regnes som topp-politikerne i landet.

Blant slagordene som nå runger i libanesiske gater, er «Revolusjon» og «Folket krever regimets fall» – et av de populære slagordene fra den arabiske våren i 2011.

Lokale medier skriver at en person skal også være skutt og drept i byen Tripoli, hevder Al Alarabiya.

Som følge av den økonomiske krisen og opptøyene har statsminister Hariri satt en 72 timers tidsfrist for hans politiske rivaler på å finne en løsning på krisen sammen.

– Jeg gir våre partnere i regjeringen en veldig kort tidsfrist. 72 timer som kan gi oss en løsning som overbeviser oss, folket på gatene og våre internasjonale partnere. Ellers vil jeg ha noe annet å si, sa han foran folkemassene som hadde møtt opp.

Utenriksminister Bassil har også sagt at alle andre alternativ enn dagens regjering vil være mye verre.

BRANN: Over store deler av Beirut brenner det langs gatene fredag. Protestantene kaster blant annet bildekk på flammene. Foto: WAEL HAMZEH / EPA

les også

Massive opptøyer: Fikk nok etter WhatsApp-avgift

Stenger skoler og banker

Gatene skal være dekket av knust glass fra butikkvinduer. I tillegg brenner det flere steder, og en av brannene har allerede tatt liv. To fremmedarbeidere ble kvalt til døde etter flammene spredte seg til en bygning i nærheten av folkemengdene.

Opptøyene kommer kun et år etter den nye regjeringen kom på plass. For å roe folkemengdene har lederen for det progressive sosialistpartiet bedt statsminister Saad al-Hariri om å gå av sammen med ham.

På grunn av protestene som har blitt avholdt over flere steder i landet måtte statsminister kanslere et kabinettmøte fredag kveld. I tillegg har banker, butikker og skoler stengt dørene fredag.

Samtidig har Saudi Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater advart mot å dra til Libanon, mens Bahrain har bedt sine borgere komme seg ut av landet så fort som mulig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder