SITTER I MØTER: Midt i den pågående coronapandemien har WHO fått en ny hodepine. USA leverte denne uken brev om sin formelle utmelding av organisasjonen. Foto: Fabrice Coffrini / Keystone

WHO-sjefen avlyste seminar i siste liten: – I diplomatiske møter om USA-utmeldingen

I siste liten avlyste generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus et besøk i Storbritannia i går. Årsaken: USAs formelle utmelding fra WHO.

 • Halvor Bjørntvedt

Tirsdag ga USA en formell beskjed til FN at de trekker seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), med virkning fra 6. juli 2021. Med det er prosessen med å melde seg ut av WHO for alvor i gang, en snau måned etter at Donald Trump først kunngjorde at han ville ha landet ut av organisasjonen.

– Jeg har vært i kontakt med kontoret hans i dag tidlig, og jeg ble fortalt at han må i en rekke diplomatiske møter som følge av USAs utmelding, sier David Heymann, professor og tidligere WHO-topp, til Reuters.

Han utdyper ikke hva slags møter, og med hvem, WHO-sjefen skulle i.

Heymann ledet seminaret som Ghebreyesus etter planen skulle delta på onsdag. Generalsekretæren har selv ikke kommentert uttalelsen.

les også

Joe Biden slår tilbake med WHO-løfte

Kongressen fikk beskjed om utmeldingen tirsdag kveld, opplyste senatoren Bob Menendez på Twitter. Han kaller avgjørelsen for «kaotisk og usammenhengende».

USA er WHOs største økonomiske bidragsyter, og tilbake i juni sa Trump at landet ville fryse midlene til WHO. Fra FNs ståsted må imidlertid amerikanerne innfri sine økonomiske forpliktelser frem til oppsigelsestiden er omme i 2021.

Trump har beskyldt WHO for å ikke overholde sine plikter i forbindelse med coronapandemien, og mener håndteringen har kostet mange liv unødvendig. Videre har presidenten beskyldt organisasjonen for å ha hjulpet Kina med å dekke over spredningen av viruset.

Beslutningen om å trekke seg ut har møtt massiv kritikk i det internasjonale samfunn. Statsminister Erna Solberg var den første regjeringslederen som kritiserte beslutningen, og omtalte den som «feil svar» på presidentens bekymringer om WHO.

Les også

 1. WHO: Pandemien viser ingen tegn til å avta

  Rundt 400.000 nye tilfeller av covid-19 ble registrert i løpet av helgen, og pandemien viser ingen tegn til…

Flere artikler

 1. Joe Biden slår tilbake med WHO-løfte

 2. Trump: USA bryter med WHO

 3. Gro svarer Trump: – WHO er sentral i å forebygge kriser

 4. Donald Trump i brev til WHO-sjefen: Burde gjort som Gro Harlem Brundtland

 5. Exit USA

Fra andre aviser

 1. USA har levert WHO-oppsigelsen til FN

  Bergens Tidende
 2. Trump mener WHO er en nikkedukke for Kina

  Bergens Tidende
 3. USA trekker seg fra våpenkontrollavtale

  Bergens Tidende
 4. Aftenposten mener: Brundtland slo klokt tilbake mot ros

  Aftenposten
 5. Brundtland slår tilbake mot Trump: – Det siste vi trenger nå, er å angripe WHO

  Aftenposten
 6. Trump: WHO burde ha gjort som Brundtland

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no