Trump fleipet om russisk valginnblanding

USAs president Donald Trump skrøt av forholdet til russiske Vladimir Putin da de to møttes til samtaler på sidelinjen av G20-toppmøtet i Japan.

– Det er en stor ære å være med president Putin, sier Trump, som sist møtte Putin på tomannshånd i Helsingfors i juli i fjor. Nå er de begge tilstede på G20-toppmøtet i Osaka, Japan.

– Vi har et veldig, veldig godt forhold, tilføyer den amerikanske presidenten og legger til at han skal diskutere handel og nedrustning med Putin.

Les også: G20-møtet i kortversjon

– Ikke bland dere inn i valget

Etter en reporter spurte om Trump kom til å advare Putin mot å blande seg inn i den amerikanske valgkampen i 2020, svarte Trump «selvfølgelig vil jeg det».

– Ikke bland deg inn i valget vårt, vær så snill, sa en smilende Trump med en løftet pekefinger til Putin.

På organisasjonens nettside beskriver de G20 som «et ledende forum som omfatter verdens største økonomier og som søker å fremme en global politikk for verdens mest presserende utfordringer». G20 består av 19 deltakerland og EU.

les også

Krigsfrykt og handelskrig

Tar avstand fra liberale verdier

Liberalisme som ideologisk kraft er død, mener Vladimir Putin, som viser til økende motstand mot innvandring og multikulturalisme verden over.

Den russiske presidenten er dermed på linje med andre nasjonalistiske og populistiske ledere som har vunnet valg etter å ha manet til kamp mot det etablerte, som Donald Trump i USA, Victor Orban i Ungarn og Matteo Salvini i Italia.

les også

Putin etter toppmøtet med Trump: – Den kalde krigen er over

Han hyller Trump for hans forsøk på å stanse strømmen av migranter og narkotika fra Mexico.

– Den liberale ideen forutsetter at man ikke trenger å gjøre noe. At migranter kan drepe, plyndre og voldta uten å bli straffeforfulgt, fordi rettighetene deres som migranter må beskyttes, sier Putin.

Tar avstand

EUs president Donald Tusk tar sterkt avstand fra Putins uttalelser:

– Det er autoritært styresett, persondyrking og oligarkstyre som er foreldet, sier han i en kommentar til den russiske presidentens uttalelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder