FØRSTE GANG: USAs ferske forsvarsminister Mark Esper ble tatt imot i NATO av generalsekretær Jens Stoltenberg. Skiftet av forsvarsminister er ikke et skifte av USAs støtte til NATO, presiserte Esper. Foto: VIRGINIA MAYO / POOL

NATO-Jens med siste advarsel til Putin: 2. august er INF-avtalen historie

BRUSSEL (VG) Om fem uker kan forbudet mot atomraketter i Europa være borte. Nå kommer NATO-sjef Jens Stoltenberg med en siste advarsel til Russland: Slik kan de unngå et nytt atomkappløp i Europa.

– 2. august finnes det ikke lenger noen INF-avtale, med mindre Russland vender tilbake til vilkårene i avtalen på en måte som kan dokumenteres, sa Stoltenberg etter første del av NATOs forsvarsministermøte i Brussel onsdag kveld.

Det er Russlands produksjon og utplassering av atomraketter av typen SSC-8, som USA og NATO mener er i brudd med avtalen som forbyr mellomdistanseraketter med atomstridshoder i Europa.

Nå forklarer NATO hva de vil gjøre i en ny situasjon, uten avtalen:

– Vi må sikre at vi står for troverdig avskrekking, sa Stoltenberg.

les også

Januar: Atomforhandlingene brøt sammen

NATOs svar

** NATO vil endre sitt øvingsprogram og satse enda hardere på etterretning og overvåkning.

** NATO vil vurdere sitt eksisterende missilforsvar og luftforsvar, og forbedre sine systemer. Ifølge VGs opplysninger kan det bli aktuelt å utplassere nye NATO-styrker øst i Europa for å forsterke avskrekkingen mot Russland. Det kan også bli aktuelt å øve mer med såkalte doble kapasiteter på kampfly, som er i stand til å bære både konvensjonelle og kjernefysiske våpen.

** NATO vil sikre at alliansens kjernefysiske avskrekking «forblir sikker og effektiv», som Stoltenberg sa.

** NATO vil også holde fast på nedrustningssporet og forsøke å få til nye forhandlinger om atomnedrustning på begge sider i Europa.

Men NATO har ingen intensjon om å dra atomkappløpet videre med nye utplasserte atomraketter i Europa. TIl det er motstanden for stor i for mange medlemsland.

– Det er ikke snakk om å plassere ut atomraketter på bakken i Europa, presiserte Stoltenberg, slik han også gjorde i et intervju med VG i februar, da både USA og Russland hadde satt INF-avtalen på oppsigelse.

les også

Stoltenberg til VG: NATO vil ikke svare med nye atomvåpen nå

Russland går ut

Knapt noen i NATO tror imidlertid at Russland og president Vladimir Putin vil snu. Derfor ruller alliansen nå ut sitt foreløpige motsvar.

Siste beskjed fra Moskva var ikke oppløftende i Brussel: Onsdag vedtok det russiske føderasjonsrådet enstemmig en lov som suspenderer INF-avtalen formelt.

– Dessverre renner tiden ut, sa Jens Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder