KATASTROFALT: Fire nordmenn var involvert i en trafikkulykke med et tog på den danske lettbanen lørdag morgen. To av de involverte omkom. Foto: Per Øxenholt / Ritzau Scanpix

Nordmenn omkom i trafikkulykke i Danmark: Manglende bommer blir del av etterforskningen

Politiet vet foreløpig svært lite om hva som forårsaket dødsulykken mellom lettbanen i Århus og en bil med en norsk familie lørdag. Manglende bommer ved planovergangen er blant elementene som nå etterforskes.

Lørdag formiddag havnet en familie fra Buskerud i en trafikkulykke med et tog i Trustrup i Danmark. To av dem, en far (34) og hans sønn (7), mistet livet.

Moren (32) og datteren (6) i familien ble innlagt på sykehus, uten livstruende skader.

les også

Bakgrunn: To nordmenn omkom i Danmark

Vaktsjef Martin Christensen ved Østjyllands politi sier til VG at de ikke har noen ny informasjon å melde om saken søndag ettermiddag.

– Etterforskningen ble avsluttet på stedet i går, og toget kjører igjen i dag. Nå venter vi på en rapport fra Havarikommisjonen, noe som kan ta flere dager, eller mest sannsynlig, flere uker. Når vi får den vil vi sammenligne den med vår egen etterforskning, og forhåpentligvis komme til en konklusjon om hva som har skjedd.

Manglende sikring

Lørdagens ulykke er den første dødsulykken på lettbanen. I etterkant har naboene ved den aktuelle planovergangen kritisert den manglende sikringen på stedet.

Lettbanen begynte å kjøre på den aktuelle strekningen mellom Århus og Grenaa i april. Men bommene som skal sikre planovergangen hvor ulykken skjedde har foreløpig ikke blitt satt opp.

– Bommene ligger klare på en gård i nærheten. De har bare ikke blitt satt opp før toget begynte å kjøre denne ruten. Utover det har vi de to siste dagene sett at lysene ikke har virket, sier en av naboene til planovergangen, Mike Klemmensen, til avisen Århus Stiftstidende.

Lettbanedirektør Michael Borre sier til VG at bommen vil være oppe senest 1. oktober.

Christensen ved Østjyllands politi bekrefter at manglende bommer vil være en del av etterforskningen som nå pågår.

– Men som sagt er det fortsatt altfor tidlig å konkludere med noe ennå.

Leder av jernbaneenheten hos Havarikommisjonen, Bo Haaning, forteller til Århus Stiftstidende at kvinnen som satt i bilen nå muligens har viktig informasjon om hva som skjedde før ulykken.

– Vi innhenter selvfølgelig vitneforklaringer så fort som mulig, men samtidig så skånsomt som det kan la seg gjøre i respekt for den voldsomme tragedien hun har vært – og fortsatt er – gjennom, sier han til avisen.

Pårørende har kommet til Danmark

Christensen opplyser at familiens pårørende er på plass i Danmark, og at de to overlevende i familien fortsatt er på sykehuset.

– Moren har fått mindre skader, mens datteren er fysisk uskadd, sier Christensen.

Ingen om bord på toget ble skadet i ulykken, men togføreren skal ha mottatt psykologisk krisehjelp i etterkant av hendelsen.

– Han er selvfølgelig i sjokk.

Christensen forteller videre at de har samarbeidet med norsk politi siden lørdag. Politiet i Norge har søndag ikke mottatt noe ny informasjon i saken, skriver Dagbladet.

Familiens hund er på et hundepensjonat bare noen hundre meter fra ulykkesstedet. Der ble den levert like før ulykken.

– De leverte den her i dag og skulle komme og hente den i ettermiddag, sa driver Line Ostenfeldt til VG lørdag. Hun var da rystet over det som hadde skjedd.

– I dag tok vi med oss hunden og la ned blomster der ulykken skjedde, sier hun til TV2 søndag.

ULYKKESSTEDET: Her mistet en norsk mann og hans sønn livet lørdag. En kvinne og ei ung jente overlevde ulykken og er på sykehus. Foto: Per Øxenholt / Ritzau Scanpix

Over 20 ulykker

En oversikt laget av det danske nyhetsbyrået Ritzau viser at lettbanen i Århus har vært involvert i minst 22 ulykker siden den åpnet for passasjerer i desember 2017 – hvorav 17 gjelder sammenstøt med biler. Allerede før åpningen var det dessuten ytterligere tre ulykker.

Ifølge Lokalavisen Aarhus er det snakk om opp mot 40 ulykker på lettbanen.

I de fleste tilfellene har bilistene, syklistene eller fotgjengerne hatt skyld i sammenstøtet.

Danmarks nyutnevnte transportminister, Benny Engelbrecht, skriver følgende om ulykken på Twitter:

– Vi vektlegger sikkerheten på skinnene meget høyt i Danmark, og derfor bør ikke slike ulykker kunne skje. Det er viktig at vi kommer til bunns i hva som var årsaken til ulykken. Derfor vil jeg avvente Havarikommisjonens pågående undersøkelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder