PÅGREPET PÅ NYTT: Her føres forfatteren Ahmet Altan vekk sent tirsdag kveld. Foto: BULENT KILIC / AFP

Åtte dager i frihet – så ble han fengslet på nytt

Den regimekritiske tyrkiske journalisten og forfatteren Ahmet Altan er pågrepet av tyrkisk politi, åtte dager etter at han ble løslatt fra fengsel.

69-åringen ble pågrepet i sitt hjem tirsdag kveld, få timer etter at det ble utstedt ny arrestordre på ham, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Altan ble først løslatt den 4. november etter å ha sittet over tre år i fengsel, men statsadvokaten i Istanbul anket løslatelsen, og tirsdag utstedte en tyrkisk domstol en ny arrestordre på ham.

Bakgrunn: Kjemper for livstidsdømt venn i «verdens største fengsel for journalister»

LAR SEG IKKE KNEKKE: Altan smiler og vinker til fotografene etter å ha blitt arrestert på nytt. Han har konsekvent nektet å la seg kneble av fengslingen. Foto: BULENT KILIC / AFP

«Subliminale beskjeder»

Altan ble arrestert høsten 2016, anklaget for å ha sendt «subliminale beskjeder» om kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan under et TV-program. Han beskriver fengslingen i sin bok «Eg får aldri sjå verden igjen», der manuset ble smuglet ut av cellen i bruddstykker av hans advokat.

Hans støttespiller og oversetter, Yasemin Congar, var nylig i Norge for å ta opp Altan sin sak. Hun forteller VG at forfatterens advokater har levert en anke på en ny pågripelse onsdag morgen.

– Dette er ikke bare trist, men gjort i strid med loven. Myndighetenes anke er levert til en lavere rettsinstans enn den som har løslatt ham, forklarer Congar til VG.

I likhet med en rekke andre pressefolk og intellektuelle ble Altan pågrepet i kjølvannet av kuppforsøket i 2016, da president Recep Tayyip Erdogan begynte å slå hardt ned på meningsmotstandere.

I 2018 ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha hjulpet en terrorgruppe, men i sommer ble dommen opphevet av en ankedomstol. Altan har konsekvent nektet å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre og kaller anklagene for groteske.

Omstridte i Tyrkia

Altans sak er spesiell, fordi han var en redaktør som tidligere støttet Erdogan. Både Congar og Altan er derfor omstridte i Tyrkia: I 2010 skrev avisen de styrte en artikkel om angivelige kupplaner mot Erdogan, noe som satte i gang en omfattende heksejakt i militæret. I ettertid har det vist seg at vesentlige deler i straffesaken var bygd på falske beviser.

BAKGRUNN: «Operasjon Slegge» – historien om Tyrkias falske komplotter

Altan arbeidet i avisen Taraf, som nå er stengt og nedlagt av myndighetene.

Norsk PEN krever løslatelse

– Vi er bekymret og selvsagt svært skuffet over at Ahmet Altan er pågrepet og fengslet igjen, etter åtte dager i frihet, sier Norsk PENs styreleder Kjersti Løken Stavrum.

– I lys av en tvilsom rettssak og tre års varetektsfengsling, virker det som om myndighetene med Erdogan i spissen har bestemt seg for at Ahmet Altan skal knebles uansett, fortsetter Stavrum.

Forfatteren skrev selv i et åpent brev lørdag at det var med bismak han ble løslatt. Det gjaldt både av hensyn til de mange uskyldige som fortsatt sitter i fengsel i Tyrkia, og med visshet om at han selv ville kunne bli pågrepet igjen når som helst.

– Altans sak er symbolsk for de mange som forfølges på grunn av sin legitime bruk av ytringsfriheten i Tyrkia. Når en såpass kjent figur kan trakasseres slik, hva kan da skje med de mindre berømte? Norsk PEN krever at Ahmet Altan løslates og at alle anklager mot ham og de andre tiltalte i saken trekkes tilbake, sier Stavrum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder