UT MOT ANNEKTERING: Palestinernes president Mahmoud Abbas under møtet mellom palestinske ledere tirsdag. Foto: Alaa Badarneh / Reuters

Palestina: Vil ikke lenger være bundet av avtaler med USA og Israel

Israels statsminister har lovet annektering av Vestbredden. Som svar sier Palestinas president Mahmoud Abbas at de ikke lenger vil være bundet av avtaler hverken med Israel eller USA.

 • Martha C. S. Holmes
 • Ingrid Hovda Storaas
 • NTB

– Den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO) og den palestinske staten vil fra og med i dag ikke være bundet av noen avtaler med de amerikanske og israelske myndighetene, og heller ikke av forpliktelser basert på disse avtalene, inkludert sikkerhetsforpliktelser, sier Abbas under et møte mellom palestinske ledere i Ramallah på Vestbredden tirsdag, skriver det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Det inkluderer Oslo-avtalen, skriver The Times of Israel.

Netanyahu tatt i ed: Lover annektering av Vestbredden

17. mai ble korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahus nye samlingsregjering tatt i ed i Israel – én uke før han må i retten. Han lovet da å innfri løftet om å annektere store deler av Vestbredden.

– Det er på tide å bruke israelsk lov og skrive et nytt storartet kapittel i sionismens historie, sa Netanyahu om jødiske bosetninger på Vestbredden.

Redd Barna-rapport: Tåregass og gummikuler mot skolebarn

Abbas sier nå at Israel må «bære alt ansvar og forpliktelser overfor det internasjonale samfunnet som en okkupasjonsmakt over territoriet til den okkuperte staten Palestina». Han sier også at USA som den israelske okkupasjonsregjeringens viktigste partner også vil stå ansvarlig for undertrykkelsen av det palestinske folket.

USA og Trumps fredsplan for Midtøsten gir grønt lys til å annektere de jødiske bosetningene og andre landområder på Vestbredden.

Her bor det nesten 3 millioner palestinere, samt hundretusenvis av israelere i bosetninger som anses som ulovlige i henhold til folkeretten.

Joe Biden, som etter alle solemerker blir demokratenes presidentkandidat, har sagt at han ikke støtter annektering av Vestbredden.

Den norske regjeringen er også bekymret over signalene fra Israels statsminister om en rask annektering av okkuperte områder på Vestbredden. 1. mai sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG at Norge har formidlet sitt syn om saken til USA:

– Vi har gitt veldig klart uttrykk for hva vi mener om å ta ensidige skritt som annektering. Det er i strid med folkeretten og det skaper sterke reaksjoner. Den eneste veien til en to-statsløsning er å løse de gjenstående spørsmålene gjennom forhandlinger.

I november 2019 kunngjorde USAs utenriksminister Mike Pompeo at landet ikke lenger anser jødiske bosettinger på Vestbredden for å være i strid med internasjonale lover:

Mer om

 1. Israel
 2. USA
 3. PLO
 4. Benjamin Netanyahu
 5. Trump
 6. Israel/Palestina

Flere artikler

 1. PLO-topp frykter ny intifada: – Situasjonen er kritisk

 2. Netanyahu tatt i ed – lover annektering av Vestbredden

 3. Utenriksministeren tror på tostatsløsning: - Nei, vi er ikke naive

 4. Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

 5. Danner «kriseregjering» i Israel - bytter på å være statsminister

Fra andre aviser

 1. Frykter et israelsk apartheidregime. Nå skisserer nabolandet et forslag til løsning.

  Aftenposten
 2. Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

  Aftenposten
 3. De vil erobre palestinernes land, vann og penger. To x-faktorer kan gjøre det mulig.

  Aftenposten
 4. Palestinerne åpner for demilitarisert stat

  Bergens Tidende
 5. Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

  Aftenposten
 6. Israelsk høyesterett skroter omstridt lov

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no