Klimaminister: – Neste år blir helt avgjørende

MADRID (VG) Vi står i en fundamental klimakrise, sier klimaminister Ola Elvestuen (V). Samtidig er den norske delegasjonen nervøse, etter en uke av klimakonferansen i Madrid.

 • Runa Victoria Engen

Nervøs latter kommer gjennom korridoren, fulgt av en horde småløpende fotografer. Like etter kommer årsaken gående i rolig tempo.

Klimaaktivisten Greta Thunberg er omringet av flere titalls sikkerhetspersoner på vei inn til en pressekonferanse.

– Folk lider og dør av klimaendringene allerede, i dag, sier Thunberg til en fullsatt sal, før hun gir ordet til andre unge aktivister.

Det er dette som er mest synlig i mediene under FNs store klimakonferanse i Madrid, COP25. I mindre arbeidsrom langt unna hordene av fotografer, har det foregått intense forhandlinger den siste uken.

Norges delegasjon er nervøse, får VG vite. Det er siste dag for forhandlinger i dag, og de har ikke kommet så langt som forventet før politikerne skal ta over.

I tillegg til de store vanskelige sakene de visste at det ville bli uenighet om, har det oppstått diskusjoner om flere tema landene var enige om, som likestilling og menneskerettigheter.

Hver enkelt av de mange forhandlingene kan virke tekniske og små, sammenlignet med kravet om handling fra hundretusener av mennesker samlet i klimaprotester rundt konferansen.

UKE TO: Forhandlingene har allerede pågått i en uke når klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og statssekretær Sveinung Rotevatn (V) reiser ned. Foto: Runa Victoria Engen

Det er planen for nøyaktig hvordan verden skal jobbe sammen som skal legges på disse konferansene.

For klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er det ett tema som er viktigst: det skal landes en tydelig uttalelse om at alle landene vil komme med nye løfter om store klimakutt, som monner.

– Det er det viktigste på dette toppmøtet, sånn at alle land legger ned store ambisjoner neste år, sier Elvestuen, på flyet ned til Madrid.

Etter en ukes forhandlinger vil dette bli vanskelig, blir VG fortalt. Land som Japan og Australia ønsker en mildere uttalelse. Heller ikke industrilandene med størst utslipp er med, og prinsippet er at alle land må være enige.

FORHANDLER: Henrik Hallgrim Eriksen leder delegasjonen som forhandler for den norske regjeringen. Foto: Runa Victoria Engen

– Fortsatt optimistiske

Forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen vil ikke gå så langt.

– Etter en uke med forhandlinger i arbeidsgruppene er man kommet videre. En del ting er ferdig. Det er likevel mange uavklarte saker, og hovedbildet er at det er mer uavklart enn det vi hadde ønsket oss, sier Eriksen til VG.

Det blir en lang dag med forhandlinger før samarbeidsgruppene i morgen er lagt ned. Da skal innstillingene være overlevert, og det blir opp til politikerne.

Konklusjonen av alle forhandlingene har frist på fredag.

– Vi er fortsatt optimistisk. Det var forventet at det ville være noen uavklarte saker, sier Eriksen.

PÅ VEI: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) leser saksdokumenter og program på flyet fra Oslo til Madrid. Foto: Runa Victoria Engen

– Fundamental klimakrise

– Neste år, for Norge som for resten av verden, er helt avgjørende, sier Elvestuen til VG.

Landene må forsterke målene sine for å kunne holde global oppvarming under 2 grader, helst nede mot 1.5 grader. Norge har klart å kutte sine utslipp de siste tre årene, men ikke med mye. I fjor gikk norske utslipp med 0,9 prosent, ifølge SSB.

– Norge har redusert utslipp, men det må gå mye raskere årene fremover, sier Elvestuen.

Hans statsminister, Erna Solberg (H), sa til NRK i Madrid at hun ikke ville bruke de sterkeste ordene om klimakrisen nå. Fordi det vil bli mye verre. Hennes klimaminister er ikke enig.

– Nei, dette er en klimakrise, og vi må handle nå. Det er en helt fundamental klimakrise, og vi har en helt fundamental naturkrise. Tap av natur er også på et katastrofalt nivå, både på art og naturlandskap, sier Elvestuen.

Foto: ZIPI / EFE

«11 år igjen»

En del av klimabevegelsen har tatt «11 år igjen» som sitt slagord, før det er for sent å gjøre de endringene som trengs. Regjeringene som møtes nå kan dermed være de siste som kan stanse global oppvarming, før det får katastrofale konsekvenser.

Elvestuen er langt på vei enig i den virkelighetsbeskrivelsen.

– Alvoret i situasjonen vi står i, kan ikke understrekes sterkt nok. Det vi ikke har vilje til å gjøre nå, det er så dramatisk at det kan ikke rettes opp senere, sier Elvestuen.

Likevel vil han ikke presentere nye, norske mål for klimakutt denne uken. Norge må vente på EU, som presenterer sine mål til neste år.

– Vi og de fleste andre landene vil ikke konkretisere det denne uken, den forventningen er ikke der, sier Elvestuen.

Samtidig må Norge forholde seg til at FN krever nye og ambisiøse mål, innen februar.

Flere artikler

 1. Deler av klimaforhandlingene strandet i Madrid: - Blir ikke arbeid mot neste år

 2. Thunberg om klimaforhandlingene: – Faller fra hverandre

 3. Klimaforhandlingene: – Landene er mistenksomme mot USA

 4. Klimaforhandlinger på overtid: – Et definerende øyeblikk

 5. Raymond Johansen vil ha klimatoppmøtet til Oslo

Fra andre aviser

 1. Ingen enighet på FNs klimakonferanse i Madrid

  Aftenposten
 2. Ingen jubel etter FNs klimakonferanse

  Bergens Tidende
 3. Klimaforhandlingene fortsetter på overtid

  Bergens Tidende
 4. Dette feltet er klimaverstingen på norsk sokkel

  Bergens Tidende
 5. Greta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk

  Fædrelandsvennen
 6. EU-parlamentet erklærer klimakrise

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder