AVTALE: 29. februar signerte USAs fredsforhandler Zalmay Khalilzad (t.v.) og Mullah Abdul Ghani Baradar fra Taliban, en fredsavtale mellom USA og Taliban. Foto: Hussein Sayed / AP

USA med luftangrep mot Taliban: – Dette er veldig alvorlig

USA inngikk fredsavtale med Taliban i helgen. Onsdag har amerikanerne gjennomført luftangrep i Helmand-provinsen etter at opprørere angrep kontrollposter.

 • Øystein David Johansen
 • Andreas Løf

Det opplyser en talsmann for de amerikanske styrkene til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge talsmannen var luftangrepet av defensiv art, og rettet mot Taliban-krigere som angrep en sikkerhetspost holdt av afghanske styrker.

Talsmannen sier at USA forplikter seg til fred, men har ansvar for å forsvare sine afghanske allierte. Videre understreker han at Taliban må slutte med «unødvendige angrep» og opprettholde sine forpliktelser.

Luftangrepet skjer bare dager etter at USA og Taliban undertegnet en avtale om å redusere voldsnivået i landet slik at amerikanske styrker kan trekke seg ut av Afghanistan.

Spesial: Syv ting du må vite om Taliban

Forutsetningen for avtalen var at Taliban overholder sine forpliktelser i avtalen med USA.

Ifølge lokale tjenestemenn er 20 soldater og politifolk drept i ulike angrep fra Taliban-opprørere i to provinser i Afghanistan.

Bare timer før angrepene opplyste USAs president Donald Trump at han hadde hatt «en veldig god prat» med Talibans politisjef Abdul Ghani Baradar.

Natt til onsdag angrep opprørerne ifølge NTB minst tre kontrollposter i Kunduz-provinsen, der minst ti soldater og fire politifolk ble drept. Samtidig førte angrep på politiet i Uruzgan-provinsen til at seks politifolk ble drept.

– Alvorlig

– Dette er veldig alvorlig, sier Kristian Berg Harpviken, forsker ved Fredsforskningsinstituttet på spørsmål om hva dette har å si for fredsprosessen.

– Det var intensjonen at den såkalte «voldsreduksjonen» som ligger i avtalen, skulle vedare, ikke bare frem til signering. Fredsavtalen er strukturert slik at USAs tilbaketrekning av styrker er såkalt vilkårsbasert, basert på at Taliban klarer å begrense volden. Men forpliktelsene er ganske diffust definert.

– Kan det være snakk om intern uenighet i Taliban, at det er utbrytergrupper som står bak dette?

– Ingen kan utelukke at det er utbrytergrupper som gjør dette for å underminere fredsprosessen. Det er mange i Taliban som er kritisk til fredsprosessen.

Mer om

 1. Taliban
 2. USA

Flere artikler

 1. USA og Taliban har signert fredsavtale

 2. USA og Taliban har signert fredsavtale

 3. Afghanistans fredsprosess nær kollaps

 4. Stoltenberg til VG: NATO trekker ut soldater fra Afghanistan om Taliban minsker volden

 5. USA og Taliban enige om våpenhvile-forslag

Fra andre aviser

 1. USA og Taliban har signert fredsavtale

  Bergens Tidende
 2. USA og Taliban signerer fredsavtale

  Aftenposten
 3. USA: Har begynt tilbaketrekkingen fra Afghanistan

  Bergens Tidende
 4. Situasjonen i Afghanistan fortsatt livsfarlig for sivile

  Bergens Tidende
 5. Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan

  Aftenposten
 6. Historiske fredssamtaler om Afghanistan

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no