Cruisepassasjerer avvist av fem land: Fikk gå i land i Kambodsja

Ingen tilfeller av det nye coronaviruset var påvist om bord på cruiseskipet MS «Westerdam». Likevel ville ingen la skipet legge til havn.

– Det er helt fantastisk å være her. Tusen takk til statsministeren, han har et fantastisk hjerte, sier Anna Marie Melon fra Australia til nyhetsbyrået AP.

Etter å ha vært til sjøs i to uker, fikk 1455 passasjerer gå i land i havnebyen Sihanoukville i Kambodsja fredag, etter at statsminister Hun Sen torsdag sa seg villig til å ta imot skipet.

Fikk du med deg? Kraftig økning i antall virusdøde etter ny testmetode: Dette er forklaringen

Tidligere har både Thailand, Japan, Taiwan, Filippinene og Guam sagt nei til å ta imot skipet. Alle har vist til frykt for det nye coronaviruset Coviv19 – til tross for at selskapet Holland America Line benektet at det fantes smittetilfeller om bord.

Passasjerene jublet ifølge Reuters da de gikk i land, og statsminister Sen hadde selv troppet opp på kaien for å ønske dem velkommen med klemmer, håndhilsener og rosebuketter.

Les også: Innelåst på «virus-cruise»: Vil ha whisky og banan

– Kona mi og jeg ga ham noen sjokolader for å vise hvor takknemlige vi er, sier Lou Pouandel fra New Jersey i USA til Reuters etterpå.

Helsemyndighetene på Kambodsja sier at ingen av passasjerene som meldte om symptomer på sykdom var smittet av viruset. Flere av dem er nå sendt i til hovedstaden Phnom Penh.

Ifølge kinesiske myndigheter er det totale antalle smittede personer i landet nå på 63.851, med 1380 dødsfall.

Ifølge nyhetsbyrået AP er statsminister Hen en hardbarket Kina-støttespiller, og har tidligere gått ut og sagt at det nye viruset ikke representerer noen trussel.

– Den virkelige sykdommen er frykt, ikke viruset. Vi ønsker å bli kvitt frykten for sykdom, sa han i et intervju med Fresh News, en kambodsjansk nyhetsside med bånd til myndighetene.

Skipet MS «Westerdam» begynte seilasen i Singapore forrige måned, og det siste anløpet var i Hongkong, der 51 tilfeller av coronaviruset og ett dødsfall er bekreftet, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder