KRIGSHELT: Norskiranske Bahareh Letnes skriver på Instagram at generalen Soleimani, som ble drept 3. januar, var en krigshelt for henne. Foto: Tomm W. Christiansen

Bahareh Letnes om Soleimani: – For millioner av mennesker var du en krigshelt

Norskiranske Bahareh Letnes hyller nå den iranske generalen Qasem Soleimani som ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar.

Letnes har søndag kveld publisert et innlegg på sin lukkede Instagram-profil der hun omtaler drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani. VG har fått tillatelse av Letnes til å gjengi innlegget.

– Jeg forstår veldig godt at Trump kaller deg terrorist. For vesten og USA var du en terrorist, men for millioner av mennesker i Midtøsten var du en krigshelt, skriver Letnes i posten under bildet av Soleimani.

HEDRER SOLEIMANI: Bahareh Letnes publiserte dette innlegget for sine drøyt 16.000 følgere på Instagram. I likhet med mange iranere, hedrer hun Soleimani. Foto: Skjermdump fra Instagram

Hedret av tusenvis

Søndag hedret store folkemengder Soleimani i Iran – der han av mange blir sett på som en krigshelt for innsatsen i Iran-Irak-krigen (1980–1988) og for rollen som leder av Revolusjonsgardens elitestyrke Quds.

Av eksperter beskrives han som en nøkkelfigur som har sørget for Irans betydelige innflytelse i Midtøsten.

Det var begravelsesseremoni for ham søndag – og det vil også være det mandag. Soleimani ledet den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke, og har blitt omtalt som den nest mektigste mannen i Irans regime. Dagen han ble drept demonstrerte titusenvis i Teheran mot USAs likvidering av generalen.

Synes du at konflikten mellom USA og Iran er uoversiktlig? Få saken forklart her!

Håper amerikanske styrker kastes ut for alltid

Videre i innlegget på Instagram skriver Letnes at Soleimani har ødelagt alle amerikanske planer for Midtøsten, at han drepte IS – og at Midtøstens sikkerhet alltid var hans første prioritet.

Hun sammenligner det med at nordmenn som forsvarte landet under andre verdenskrig, også ble kalt for terrorister av tyskerne.

– Jeg håper nå US militæret blir kastet ut av Midtøsten for alltid. Hvil i fred, avslutter hun.

Søndag stemte nasjonalforsamlingen i Irak for at alle utenlandske styrker skal beordres ut av landet av regjeringen.

I en tekstmelding til VG utdyper Letnes sitt synspunkt:

– Når Trump truer med å angripe kulturelle og historiske steder i Iran, minner det meg veldig om IS. Den som er uvitende om 7500 års iransk historie vier ikke dette et ord, men det er den verste krigserklæringen man kan fremme overfor det iranske folk, skriver hun og legger til:

– Det er rimelig fortvilende å se at det iranske folk, gang etter gang, blir satt tilbake og blir ofret på vegne av storpolitikken.

SE OGSÅ: Bahareh Letnes var med i årets Skal vi danse på TV 2. Det var også kjæresten Per Sandberg.

Kjæresten trakk seg

Norskiraneren Bahareh Letnes ble kjent for offentligheten etter at hun ble kjæreste med tidligere fiskeriminister Per Sandberg.

Sandberg trakk seg som minister etter et besøk til Iran sammen med Letnes: Han hadde ikke varslet hverken departementet eller Statsministerens kontor om reisen, og hadde med seg jobbtelefonen – stikk i strid med PST sine råd.

Høsten 2019 var paret deltagere i «Skal vi danse» på TV2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder