HAR EVAKUERT: Mange har allerede evakuert fra hjemmene sine i delstatene Victoria og New South Wales. Foto: HELEN FRANK / ROYAL AUSTRALIAN NAVY

Brannene i Australia: – Det er for sent å evakuere nå

GERROA/SYDNEY (VG) I en rekke områder i delstatene Victoria og New South Wales melder brannvesenet at det kan være livsfarlig å evakuere fra nå.

– Det er for sent å evakuere nå. Denne brannen truer hjem og liv, skriver brannvesenet.

Dette varselet er sendt ut for beboere i områdene nord i delstaten Victoria – på grensen til New South Wales. Veier er stengt, og været forventes å bli verre.

les også

Derfor er det rekordbranner i Australia

– Været vil trolig skape ekstreme forhold, og brannene vil være veldig uforutsigbare, fortsetter brannvesenet.

Også flere steder i delstaten New South Wales opplyser myndighetene at det er for sent å evakuere.

– Du er i fare, og må handle nå for å overleve. Det beste alternativet er å finne ut hvordan du skal søke tilflukt når forholdene blir verre. Det er for sent å evakuere nå. Det kan være livsfarlig.

Lørdag ettermiddag sier delstatsminister i New South Wales, Gladys Berejiklian, at det blir så ille som fryktet.

– Dessverre treffer spådommene. Det kommer til å bli en lang natt, for vi det verste har ikke kommet ennå, sier hun ifølge The Guardian.

– Det kommer til å bli noen vanskelig og tøffe timer når vinden fra sør kommer, sier brannsjef i delstaten Shane Fitzsimmons.

Bekymret

Lørdag formiddag har temperaturen rundt 25 grader i området Rhodes i vest Sydney. Fire timer senere har det blåst og temperaturen har steget til 45 grader.

Befinner du deg i evakueringssonene? Ta kontakt med VGs team i Australia

På Gerroa boat fisherman’s club, som fungerer som evakueringssenter i tilfelle den lille kystbyen skulle bli i fare - noe den ikke er nå - møter VG 82 år gamle Shirley Jamieson, som har satt seg til for å lese en bok med utsikt mot stranden og den grå himmelen sørvest.

– Det er litt skummelt dette her, jeg har ikke opplevd noe lignende i min levetid, sier hun, og legger til at ektemannen har bedt henne slappe av.

- Det hjelper å være nær sjøen. Det får meg til å føle meg trygg.

IKKE OPPLEVD LIGNENDE: Shirley Jamieson forteller til VG at hun ikke har opplevd lignende tilstander som skogbrannene i Australia har skapt denne brannsesongen. Foto: Michaela Morgan, VG

Stemningen er rolig i den lille kystbyen, som ligger snue tre mil unna evakueringssonen, der brannen lørdag krysset Shoalhaven-elven og beveger seg nordover.

De fleste på klubben føler seg trygge i Gerroa, men de er bekymret for venner og familie i brannens bane sørvest. Alle kjenner noen som er rammet.

3000 ekstra soldater

Lørdag er det over 100 branner i New South Wales og over 50 i Victoria. Med temperaturer på over 40 grader enkelte steder, sterk vind og tørr luft, er det ekstrem brannfare en rekke steder i de to delstatene.

De siste dagene har ti tusenvis av lokale og turister blitt evakuert før det som ventes å bli den verste dagen så langt i årets brannsesong. Verre enn nyttårsaften da minst ti mennesker mistet livet.

les også

Amund (17) klar til å evakuere fra brannene: – Har pakket det viktigste

Lørdag ble det klart at forsvaret setter inn 3000 ekstra soldater for å hjelpe til i kampen mot flammene. Så langt har flere tusen fra forsvaret bidratt med evakueringer, forsyninger og utstyr.

– Jeg tror dette er første gang i vårt lands historie at reservesoldater kalles ut i fredstid, sier forsvarsminister Linda Reynolds ifølge Sydney Morning Herald.

Dermed vil de drøyt 3000 brannmennene som kjemper mot flammene få betydelig hjelp.

I tillegg opplyse statsminister Scott Morrison at flere brannfly er leid inn for å hjelpe til, det skal settes inn enda flere helikoptre fra forsvaret og marinen skal fortsette å hjelpe til med å levere forsyninger og evakuere isolerte mennesker.

Dødstallene stiger

Lørdag ble to personer bekreftet omkommet på Kangaroo Island i delstaten South Australia. Dermed er 14 personer bekreftet omkommet denne uken, og minst 20 siden brannsesongen startet.

Lørdag formiddag var 21 personer savnet i Victoria, men lørdag kveld opplyste delstatsminister Dan Andrews at tallet var nede i seks savnede.

Det er erklært unntakstilstand i begge delstatene.

les også

Australias statsminister kritiseres av sine egne: – Den velkomsten han fortjente

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder