Hongkong: Politi kledd som demonstrant avfyrte skudd

En sivilkledd politimann kledd i shorts og T-skjorte, avfyrte skudd for å avskrekke demonstranter som demonstrerte i Hongkongs gater.

Det skriver South China Morning Post.

Søndag var den syttende uken på rad med store demonstrasjoner i gatene i Hongkong.

Demonstrantene trapper opp demonstrasjonene i forbindelse med Kinas markering av at kommunistpartiet har sittet ved makten i 70 år. Markeringen skjer tirsdag.

I distriktet Wan Chai ble det sammenstøt mellom politiet og demonstranter. Politiet brukte, som flere ganger tidligere, tåregass, vannkanoner og pepperspray mot demonstrantene. Demonstrantene kastet minst to bensinbomber inn i Wan Chai MTR-stasjon(t-bane), som for anledningen holdt stengt.

les også

Carrie Lam møtte sinte borgere under dialogmøte i Hongkong

Midt i kaoset skjøt en sivilkledd politimann et varselskudd med skarp ammunisjon mot himmelen for å få vekk demonstrantene, skriver South China Morning Post.

Politiet bekrefter i en offentlig uttalelse at det ble avfyrt ett skudd, men det står ikke noe om politimannen var sivilt kledd, eller ei.

Mer enn 100 personer ble arrestert, og 25 kjørt til sykehus med skader, i den ulovlig avholdte demonstrasjonen.

– Kan bli svært, svært farlig

Demonstranter vil mandag fortsette å demonstrere, og har lovet å fortsette med full styrke på tirsdag, på 70-årsdagen til kommuniststyre i Kina. Dette for å ødelegge Beijings feiring.

Det til tross for at politiet i byen har sagt det vil bli «svært, svært farlig» om demonstranter trosser protestforbudet på Kinas nasjonaldag, sier politiet på en pressekonferanse mandag.

Det skriver NTB.

På pressekonferansen sier politiinspektør John Tse at politiet forventer at situasjonen blir farlig.

– Bråkmakernes kjerne øker volden. Dybden og bredden i volden deres og planene viser at de i økende grad tyr til terrorisme, sier han.

Protestene i Hongkong startet da det omstridte lovforslaget om utlevering av mistenkte kriminelle Hongkong-borgere til Kina kom opp i juni.

Lovforslaget ble tidligere i september trukket tilbake.

les også

Hongkongs leder i lydopptak: Ville gått av om jeg hadde et valg

Hongkongs leder Carrie Lam gikk dermed med på å innfri ett av de fem kravene til demonstrantene.

Men demonstrantene er ikke fornøyde før alle de fem kravene er innfridd, og varsler at demonstrasjonene vil fortsette.

les også

Statlig mediene om Hongkong-protester: «Enden er nær»

Titusener i støttedemonstrasjon

Også i Taiwan var det en stor demonstrasjon søndag. Da gikk over 100.000 personer i støttedemonstrasjon for Hongkong, meldte arrangøren.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder