SpaceX’ første bemannede rakett er skutt opp

Klokken 21.22 norsk tid lørdag kveld ble SpaceX skutt opp fra Kennedy Space Center i USA, med to astronauter om bord. Alt er så langt gått etter planen.

 • Håkon F. Høydal

Romferden er en stor politisk og teknologisk seier for USA, som siden 2011 har sendt sine astronauter opp i rommet fra Russland.

En tydelig beveget Nasa-Sjef Jim Bridenstine kommenterte oppskytingen bare minutter senere:

– Dette har vi ventet på lenge. Det er gått ni år siden sist, nå er det gjort. Vi har klart det.

Også for Elon Musk, mannen bak SpaceX, er dette en avgjørende reise. Ikke bare har hans firma utviklet gjenbrukbare raketter som lander av seg selv. Med denne romferden viser han at SpaceX’ rakett Falcon 9 trygt kan frakte mennesker ut til verdensrommet. SpaceX er det første private selskapet som har sendt astronauter opp i verdensrommet.

Musk har ennå ikke kommentert oppskytingen selv, men han var selvsagt til stede i kontrollsenteret. En video viser at han minutter etter oppskytingen gratulerer de ansatte i senteret.

De to astronautene Bob Behnken og Doug Hurley var rolige mens de i ventet på oppskytingen inne fra kapselen på toppen av SpaceX. Raketten skal frakte dem til den internasjonale romstasjonen, hvor de skal være i opp til fire måneder. Romstasjonen er gammel, men det jobbes for å forlenge dens levetid, slik at den kan brukes i kanskje enda ti år.

USAs president Donald Trump og hans visepresident Mike Pence var til stede under oppskytingen i Florida.

Hundrevis av lesere stilte spørsmål i VGs direktestudio. I denne videoen svarer Marianne Vinje Tantillo fra Norsk Romsenter på de mest sentrale:

Oppskytingen skulle egentlig skje onsdag denne uken, men da ble den avlyst da det bare var sytten minutter igjen av nedtellingen, på grunn av dårlig vær i området.

Utviklingen av SpaceX har foregått lenge. I mars 2017 klarte de for første gang å få en bærerakett til å returnere til landjorden av seg selv, etter flere mislykkede forsøk og eksplosjoner. Siden den gang har de fraktet satellitter opp i verdensrommet, men planen har hele tiden vært å frakte mennesker. Elon Musks endelige mål er imidlertid ikke romstasjonen: Han vil til Mars. I 2016 sa han at planen er å sende mennesker til Mars innen 2024.

OPP, OPP: Visepresident Mike Pence og president Donald Trump ser på oppskytingen av SpaceX lørdag kveld, norsk tid. Foto: MANDEL NGAN, AFP

Les også

 1. Klart for historisk oppskyting: Første romfart fra USA med astronauter på snart ti år

  Det er nesten ti år siden NASA sist sendte astronauter ut i rommet fra amerikansk jord.
 2. Historisk SpaceX-oppskyting utsatt

  Onsdag skulle SpaceX’ første bemannede romferd gått av stabelen. Den ble drøye kvarteret før oppskyting avlyst på grunn…

Mer om

 1. SpaceX
 2. Romfart
 3. Elon Musk

Flere artikler

 1. Ankom romstasjonen: – Kunne ikke vært mer fornøyde

 2. Historisk SpaceX-oppskyting utsatt

 3. Klart for historisk oppskyting: Første romfart fra USA med astronauter på snart ti år

 4. Teller ned mot historisk romferd

 5. Tom Cruise vil filme i verdensrommet – med Tesla-sjefen

Fra andre aviser

 1. Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

  Bergens Tidende
 2. I mange år har USA betalt Russland enorme pengesummer. Nå kan det være slutt.

  Aftenposten
 3. Historisk og vellykket SpaceX-oppskyting

  Bergens Tidende
 4. Russisk romsjef mener SpaceX dumper prisene

  Bergens Tidende
 5. SpaceX-kapselen har koblet seg til ISS

  Bergens Tidende
 6. Vellykket Spacex-oppskyting

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder