TIDLIGERE FORSVARSMINISTER: James Mattis og Donald Trump i Det hvite hus i oktober 2018. To måneder senere sa Mattis opp sin stilling. Foto: Leah Millis / X90205

Tidligere forsvarsminister med knallhardt Trump-oppgjør: – Han prøver å splitte folket

Kritikken mot Donald Trumps håndtering av krisen i USA tilspisser seg. Tidligere forsvarsminister James Mattis mener presidenten bevisst forsøker å skape splid i landet.

 • Ingrid Hovda Storaas

Flere tidligere Pentagon-topper gikk tirsdag ut og kritiserte Trump og militærets rolle under krisen som har oppstått i USA etter George Floyds dødsfall.

Tidligere forsvarssjef Mike Mullen uttalte blant annet at han fryktet at USAs soldater blir brukt politisk, mens tidligere Pentagon-topp Mike Miller sa opp sin stilling i forsvarets vitenskapsråd i protest.

Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

Nå får de støtte av USAs tidligere forsvarsminister James Mattis, som trakk seg fra stillingen i desember 2018 i på grunn av sterk uenighet med Donald Trump om Syria.

I en uttalelse publisert i The Atlantic onsdag, går han nå til frontalangrep på den sittende presidentens håndtering av krisen.

– Donald Trump er den første presidenten i min levetid som ikke prøver å samle det amerikanske folket – han later ikke engang som han prøver. I stedet forsøker han å splitte oss.

Mattis skriver at amerikanere ikke kan regne med å få drahjelp av presidenten i tiden som kommer.

– Nå ser vi konsekvensene av tre år uten et ansvarlig lederskap. Vi kan forene oss uten ham, ved å ta i bruk styrkene som ligger i vårt sivile samfunn. Dette vil, som de siste dagene har vist oss, ikke være noen enkel oppgave, men vi skylder det til våre medborgere, og også til tidligere generasjoner som har blødd for å forsvare vårt løfte og til våre barn, skriver Mattis.

– Bisarr fotoseanse

Donald Trump holdt mandag en tale hvor han truet med å sende soldater til amerikanske delstater for å slå ned på opptøyene. Etterpå spaserte han til kirken St. John’s i Lafayette Park overfor Det hvite hus, hvor han stilte seg opp med en bibel i hånden.

Flere tidligere forsvarssjefer, som Martin E. Dempsey og Tony Thomas, har også kritisert måten militæret opptrådte på mandag, skriver New York Times.

Se hvordan demonstrantene ble møtt utenfor Det hvite hus her:

Mattis kaller Trumps opptreden utenfor kirken for en «bisarr fotoseanse».

– Da jeg ble med i militæret for 50 år siden, avla jeg en ed om å beskytte og forsvare grunnloven. Jeg hadde aldri trodd at soldater som har avlagt den samme eden ville bli beordret til å handle i strid med de grunnlovsfestede rettighetene til sine medborgere – og i alle fall ikke for å legge til rette for en bisarr fotoseanse for den valgte sjefen, med militære ledere stående ved hans side.

Barack Obama: – Vi er forpliktet til å kjempe

Trump: Glad han er borte!

Donald Trump har ikke kommentert innholdet i kritikken fra Mattis, men kommer med et motangrep mot den tidligere forsvarsministeren på Twitter natt til onsdag.

Her skriver presidenten at det eneste han og tidligere president Barack Obama trolig har til felles, er at de begge «hadde æren av å sparke Mattis». Han kaller også Mattis for «verdens mest overvurderte general».

– Jeg ga ham et nytt liv, ting å gjøre og kamper å vinne, men han innfridde sjelden. Jeg likte ikke hans lederstil eller noe særlig annet ved ham, og mange andre er enige. Jeg er glad han er borte!

....His primary strength was not military, but rather personal public relations. I gave him a new life, things to d… https://t.co/QsM0kNPXaf

Donald Trump skrev tirsdag på Twitter at de som kritiserer hendelsen utenfor Det hvite hus mandag tar feil, og at demonstrantene som ble fjernet utenfor Det hvite hus mandag var voldelige. Han har også hevdet at det ikke ble brukt tåregass mot demonstrantene, til tross for at det finnes bevis på det motsatte, ifølge APs faktasjekkere.

Se hele Trumps tale mandag her:

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Trump
 4. Det hvite hus
 5. USA
 6. George Floyd
 7. Pentagon

Flere artikler

 1. USAs tidligere forsvarssjef med sterk kritikk av Trumps militær-bruk

 2. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

 3. Medier: Krevde 10.000 soldater i opphetet møte i Det hvite hus

 4. Saksøkes for maktbruk utenfor Det hvite hus - justisminister Barr forsvarer beslutningen

 5. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

Fra andre aviser

 1. Trumps tidligere forsvarsminister går hardt ut mot presidenten

  Aftenposten
 2. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 3. Trumps oppslutning blant soldater svikter. Biden tar ledelsen blant militære.

  Aftenposten
 4. Forsvarssjefen beklager etter å ha deltatt i Trump-stunt: – Jeg skulle ikke vært der

  Aftenposten
 5. Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

  Fædrelandsvennen
 6. Republikaneren Colin Powell vil stemme på Joe Biden

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no