BRYTER MED WHO: President Donald Trump sa på en pressekonferanse fredag kveld at USA stanser samarbeidet med WHO. Foto: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trump: USA bryter med WHO

USA bryter forholdet med WHO, sier president Trump på en pressekonferanse fredag.

 • Morten Asbjørnsen
 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over 121 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Årsaken er at Trump mener organisasjonen ikke har håndtert utbruddet av coronaviruset på en god nok måte og samtidig ikke gjort de endringene som USA har bedt om.

– Siden de ikke har klart å gjøre de vi har bedt om, vil fra og med i dag avslutte samarbeidet vårt med WHO, sier Trump på pressekonferansen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til VG fredag kveld at Trumps beslutning er veldig beklagelig.

– Vi trenger WHO mer enn noen gang. Vi er helt avhengig av internasjonalt helsesamarbeid for å håndtere pandemien. Det gjelder både store og små land, sier Høie.

Trump sa på pressekonferansen at USA nå vil bruke pengene som de tidligere har gitt til WHO, på andre organisasjoner i stedet. USA har tidligere stått for omlag 15 prosent av hele WHOs budsjett.

BEKLAGER BRUDD: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det er uheldig at USA vil bryte med Verdens Helseorganisasjon. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Trump har tidligere uttalt sin sterke misnøye til WHO, og særlig dratt frem Kina som et eksempel som ifølge USAs president har fått mer hjelp til tross for at de betaler mindre til organisasjonen.

Han sier at Kina holdt coronaviruset skjult, noe som førte til at det spredte seg verden over, samtidig som han sier at WHO er i lomma på Kina. Trump poengterer også at USA i fjor bidro med 450 millioner dollar, mens Kina kun bidro med 40 millioner dollar.

USA har de siste årene gitt mellom 100 og 450 millioner dollar til WHO-prosjekter i tillegg til den årlige støtten til organisasjonen, som for perioden 2020 til 2021 var på 116 millioner dollar

Se pressekonferansen her:

Tirsdag 19. mai sendte Trump et fire siders langt brev til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus hvor han truet med å stanse pengestøtten til organisasjonen permanent og revurdere USAs medlemskap.

Store deler av ansvaret for det han mente var WHOs feilsteg, la han på WHOs direktør.

– Det kanskje aller verste er at vi vet at Verdens helseorganisasjon kunne ha gjort det så mye bedre. Bare for noen få år siden, under en annen leder, viste WHO verden hvor mye de hadde å tilby, skrev Trump.

Lederen han her siktet til er Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Hun leder helseorganisasjonen mellom 1998 og 2003.

les også

Gro svarer Trump: – WHO er sentral i å forebygge kriser

– Det siste vi trenger nå er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale felles globale institusjon, skrev Brundtland i svaret sitt da.

Hun skrev samtidig at hun støtter WHOs håndtering av coronakrisen.

Tidligere fredag pratet Norges tidligere statsminister om coronaviruset i et foredrag i Det Norske Videnskaps-Akademi om global solidaritet i pandemien.

Hun sa da, ifølge Aftenposten, at hun mente Kina ventet for lenge med å varsle verden og WHO om viruset. Hun aviste også at det internasjonale samarbeidet ville bli svekket med Trump som president i USA.

– Det er ikke slik at alle andre følger etter når USA trekker seg tilbake, sa Brundtland ifølge Aftenposten.

Hun spådde at Kina vil fylle tomrommet hvis USA trekker seg ut.

Trump trakk frem hennes håndtering av SARS-epidemien i 2003, og særlig beslutningen om å fraråde reiser til utbruddsområdet i Kina.

USA er WHOs største økonomiske bidragsyter, og Bent Høie sier at det er alvorlig for WHO at USA ikke lenger vil samarbeide med organisasjonen.

– Trump har signalisert dette før, men uansett er det beklagelig. Så gjenstår det å se hva som konkret skjer. Men det er uheldig at den amerikanske presidenten har dette synet på Verdens Helseorganisasjon når verden står i en global helsekrise.

Les også

 1. Donald Trump i brev til WHO-sjefen: Burde gjort som Gro Harlem Brundtland

  USAs president kommer i et brev med skarp kritikk av den nåværende sjefen i Verdens helseorganisasjon.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. WHO
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Gro svarer Trump: – WHO er sentral i å forebygge kriser

 2. Gro Harlem Brundtland ut mot Donald Trumps WHO-kutt

 3. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

 4. Exit USA

 5. Trump truer med permanent stans i WHO-støtten

Fra andre aviser

 1. Massiv kritikk av Trump etter stans i WHO-støtte: – Det siste vi trenger nå

  Bergens Tidende
 2. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

  Bergens Tidende
 3. Trump: WHO burde ha gjort som Brundtland

  Fædrelandsvennen
 4. – Mange liv kunne være reddet om du hadde fulgt dr. Brundtlands eksempel

  Aftenposten
 5. Brundtland slår tilbake mot Trump: – Det siste vi trenger nå, er å angripe WHO

  Aftenposten
 6. Trump: USA kutter alle bånd til Verdens helseorganisasjon

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no