Intensivlege truer med å slutte hvis ikke Boris Johnsons topprådgiver trekker seg

Statsminister Boris Johnson forsvarer sin topprådgiver Dominic Cummings, som anklages for å ha brutt karantenereglene da han var coronasyk. – Cummings spytter oss i fjeset, raser en intensivlege, som truer med å slutte.

 • Stian Eisenträger
 • Andreas Løf
 • NTB

Artikkelen er over 75 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Dominic Pimenta, som arbeider som lege ved en covid-19-intensivavdeling i det offentlige britiske helsevesenet NHS, truer med å slutte i jobben sin innen uken er omme hvis ikke Dominic Cummings trekker seg.

Cummings er en av statsminister Boris Johnsons sentrale rådgivere, og skal ha brutt landets coronaregler flere ganger. Han er fra før kontroversiell på grunn av angivelige tilknytninger til Russland og som hjernen bak brexit-kampanjen.

PROTEST: En kvinne har på seg et munnbind med budskapet «Ingen er over loven» utenfor hjemmet til Dominic Cummings i London 24. mai. Foto: GLYN KIRK / AFP

Britiske aviser avslørte i helgen at Cummings reiste over 40 mil unna sitt hjem i slutten av mars da han var coronasyk.

Turen er forklart med at han ønsket å få et familiemedlem til å passe sønnen hans. Men Cummings skal også ha blitt observert i samme by – Durham – måneden etter, samt på et populært turistområde samme måned.

Avsløringene har satt sinnene i kok, og mange briter har i løpet av helgen protestert utenfor boligen til Cummings, både ved å rope, vise fingeren, tegne på asfalten og spille av videoklipp på storskjerm.

Mandag ble det klart at Cummings er blitt anmeldt til politiet av en pensjonert kjemilærer som sier han så Cummings og familien 12. april i byen Barnard Castle i Nord-England, skriver The Guardian.

Tas i forsvar

– Jeg har snakket med ham i dag, ansikt til ansikt. Cummings fulgte instinktene til enhver forelder og far. Jeg klandrer ham ikke for dette, sa Johnson på en pressekonferanse søndag ifølge NTB.

Johnson holder vanligvis ikke de daglige pressekonferansene om coronasituasjonen i landet, men i helgen stilte han imidlertid opp da presset økte både fra opposisjonen og fra enkelte fløyer i eget parti.

KAMPANJE: Klipp fra Boris Johnsons tale til nasjonen hvor han forklarte coronareglene blir spilt av på storskjerm utenfor boligen til Dominic Cummings. Foto: GLYN KIRK / AFP

Statsministeren er nå under et økende press for å sparke rådgiveren, men har foreløpig sagt at han ikke vil gjøre det. Samtlige spørsmål på pressekonferansen omhandlet Cummings-saken, men Johnson besvarte alle kritiske spørsmål med solid støtte til sin topprådgiver.

– Han fulgte reglene, og han har handlet både ansvarlig og i henhold til loven, fastslo statsministeren.

PROVOSERER: «Hvorfor er du over loven?» spør en av demonstrantene utenfor boligen til Dominic Cummings. Foto: GLYN KIRK / AFP

– Fornærmende

Doktor Pimenta mener Cummings «spytter på» helsearbeidernes innsats under coronaepidemien og hele NHS.

– Det er utrolig fornærmende å se hele regjeringen stille seg bak dette og undergrave offentligheten som jobber utrolig hardt for å følge retningslinjene, det er et svik, sier han til Sky News.

Han gir regjeringen frist frem til slutten av uka for at Cummings skal trekke seg før han selv eventuelt gjør det. Han sier han ikke forventer å starte en bevegelse, men:

– Jeg ville ikke blitt overrasket om flere følger etter, sier han.

«SKAM DEG!»: En forbipasserende roper mot boligen til statsministerens rådgiver Dominic Cummings. Foto: ISABEL INFANTES / AFP

– Nedlatende holdning

Det skotske nasjonalistpartiet SNP mener Cummings må gå av, og både Labour og Liberaldemokratene ber om at saken granskes. Flere konservative parlamentarikere har også sluttet seg til dem som krever at Cummings går av.

– Cummings må gå før han gjør mer skade på Storbritannia, regjeringen, statsministeren og det konservative partiet, skriver Steve Baker.

KRITISK: Den konservative politikeren Steve Baker har tatt til orde for at Cummings må gå. Foto: Toby Melville / X90004

– Cummings har den vanen at han tror at regler ikke gjelder ham, og tar en nedlatende holdning til granskingen som burde skje av enhver i en lederstilling, sier Damian Collins.

En meningsmåling gjort av YouGov lørdag viser at 52 prosent av britene mener at Cummings må gå av, mens 28 prosent har motsatt mening.

GATEPROTEST: En kvinne skriver med kritt på asfalten utenfor boligen til Dominic Cummings: «Dom Cummings and hopefully going». Foto: GLYN KIRK / AFP

Politiet aksjonerte

Cummings har på sin side benektet opplysninger blant annet i avisa The Guardian om at politiet har snakket direkte med ham eller familien om saken.

Politiet i Durham har imidlertid bekreftet at de fikk et tips 31. mars om en person som hadde reist til byen fra London. Eierne av boligen hvor personen befant seg, ble deretter kontaktet. De fikk reglene for karantene og reiser forklart av politiet.

Den britiske regjeringen har i ukevis vært utsatt for skarp kritikk for sin håndtering av coronakrisen. Med over 36.000 døde av covid-19 er Storbritannia det landet i Europa med flest døde.

Les også

 1. Boris Johnson tilbake: – Jeg nekter at alt det britiske folk har ofret skal være bortkastet

  Storbritannias statsminister Boris Johnson (55) er tilbake på jobb etter å ha vært sykmeldt i nesten en måned med…
 2. Boris Johnson sier legene forberedte seg på at han skulle dø

  Britenes statsminister Boris Johnson sier at legene som behandlet ham for covid-19 forberedte seg på hvordan de…
 3. Værhane-Boris i hardt vær – men «lille-Winston» vinner

  Historien om den smarte Dr. Jekyll og den onde Mr. Hyde brukes for å beskrive begge versjoner av Boris Johnson.
 4. Johnson gir full støtte til hardt presset rådgiver

  Statsminister Boris Johnson gir full støtte til Dominic Cummings. Han avviser krav om at hans politiske rådgiver…
 5. Boris Johnsons regjering forsvarer rådgiver

  Regjeringen i Storbritannia avviser krav om at topprådgiver Dominic Cummings må gå av fordi han reiste 40 mil etter å ha…
 6. Opposisjonen ber om forklaring etter at Boris Johnson-rådgiver skal ha brutt regjeringens coronaregler

  Statsminister Boris Johnsons topprådgiver Dominic Cummings fikk tilsnakk av politiet etter at han skal ha reist til…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Storbritannia
 3. Boris Johnson
 4. Coronaviruset internasjonalt

Flere artikler

 1. Opposisjonen ber om forklaring etter at Boris Johnson-rådgiver skal ha brutt regjeringens coronaregler

 2. 250.000 krever hans avgang: Varsler uttalelse fra omstridt Johnson-rådgiver

 3. Omstridt Johnson-rådgiver brøt karanteneregler: – Jeg angrer ikke

 4. Johnson gir full støtte til hardt presset rådgiver

 5. Regjeringsmedlem sier opp etter Cummings-saken

Fra andre aviser

 1. Johnson: Cummings gjorde det enhver far ville gjort

  Aftenposten
 2. Boris Johnson forsvarer rådgiver som refses for å ha brutt karanteneregler

  Aftenposten
 3. Johnsons rådgiver politianmeldt for karantenebrudd

  Aftenposten
 4. Ikke bare er Boris Johnson på intensivavdeling. Nå er det full krise bak disse dørene.

  Aftenposten
 5. Han er Boris Johnsons erstatter. Ekspert mener mange av vikarene ikke er klare for store kriser.

  Aftenposten
 6. Hvor syk er Boris Johnson? Og hvem overtar om han blir satt ut av spill?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder