PROTESTERTE: Amnesty Norge med generalsekretær John Peder Egenæs og Ina Tin på vei inn til Irans ambassade sist torsdag for å levere underskrifter og be myndighetene oppheve dødsdommen mot Saman Naseem. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Iran henrettet Saman (22) tross internasjonale protester

Tross internasjonale protester har Iran gjennomført henrettelsen av 22 år gamle Saman Naseem, opplyser Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Naseem ble dømt til døden for forbrytelser han angivelig begikk som medlem av en kurdisk opposisjonsbevegelse da han var 17 år gammel, altså mindreårig.

Ifølge Iran Human Rights har Naseems familie fått beskjed om at de kan hente hans levninger lørdag.

STRAFFET MED DØDEN: Saman Naseem fra Iran, fotografert som 17-åring. Foto:,Ap

Han skulle etter planen henrettes ved hengning torsdag, til tross for at dødsdommen utløste omfattende internasjonale protester, blant annet fra Amnesty International og fra den norske regjering.

Fem andre

Naseem ble overført til dødscellen sammen med fem andre dødsdømte mens en delegasjon fra norsk UD var på besøk i Teheran. Iran Human Rights håper kraftige protester kan hindre at også de fem andre blir henrettet.

Torsdag morgen møtte ledelsen i Amnesty International Norge opp ved Irans ambassade i Oslo for å overlevere en protest mot den varslede henrettelsen med 29.500 underskrifter.

– Saken er at vi her har et barn som er dømt til døden etter tortur og uten en rettferdig rettergang, sa John Peder Egenæs til NTB.

Torturert

Den unge iranske kurderen ble dømt til døden for forbrytelser han skal ha begått som 17-åring. Han ble torturert for å tvinge fram en tilståelse, ifølge menneskerettsgruppen Iran Human Rights – en tilståelse han senere trakk tilbake.

Naseem har vært medlem i den væpnede kurdiske gruppen PJAK og er dømt for å ha skutt mot den iranske revolusjonsgarden. Dødsdommen falt i april 2013 og ble i desember samme år opprettholdt av høyesterett.

Amnesty International er blant flere menneskerettsorganisasjoner som krever at henrettelsen stanses. Også menneskerettseksperter i FN har protestert.

Tusener av underskrifter

Norske Amnesty leverte senest sist torsdag 29.500 underskrifter fra nordmenn som protesterte mot den varslede henrettelsen av 22 år gamle Naseem.

John Peder Egenæs sa da at han og seniorrådgiver Ina Tin ble høflig mottatt og fikk et slags foredrag om iransk versus norsk syn på dødsstraff, men at de ikke ble særlig klokere om Naseems sak fordi ambassadøren ikke hadde detaljkunnskaper.

Saman Naseem var 17 år da forbrytelsene skal ha blitt begått.

– Saken er at vi her har et barn som er dømt til døden etter tortur og uten en rettferdig rettergang, sier Egenæs og oppfordrer både enkeltpersoner og myndigheter i hele verden til å fortsette presset mot Iran.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder