Tror på klimaavtale i Paris etter år med fiaskoer

PÅ ENERGIMØTE: Gro Harlem Brundtland opptrer ikke lenger så ofte i offentlige sammenhenger, men i dag deltok hun på Statoils årlige høstkonferanse. FOTOJAN PETTER LYNAU/VG Foto: ,

Gro Harlem Brundtland tror på klimavtale: Nå sprer hun igjen miljøglede

Etter mange år uten forhandlingsløsninger er igjen verdens første «miljøvernminister» Gro Harlem Brundtland, optimist. – Jeg har tro på at verden samles om en klima avtale i Paris neste år.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er interessant at det internasjonale energibyrået (IEA) er mer optimistisk nå for å få til en klimaavtale i Paris. Det er mulig jeg har vært for optimistisk, men jeg har hele tiden ment at vi vil få til en avtale der. At Kina og USA nå forplikter seg, er gledelig, sier Gro Harlem Brundtland.

La et viktig grunnlag

Etter at FNs klimatoppmøte i København i 2009 havarerte, har klimatoppmøtene år for år etter det, endt opp i luft – og stadig mer forurenset luft på kloden.

Den tidligere norske statsministeren var verdens første "miljøvernminister", som leder av FNs Verdenskommisjon for miljø og utvikling. De leverte sin sluttrapport i 1987, som bidro til at grunnlaget for Kyoto-avtalen ble lagt på miljøkonferansen i Rio i 1992.

Nå utløper Kyoto-avtalen og FNs klimamøte i Paris i 2015, er utpekt som stedet hvor verden skal samles om en ny global avtale.

– Må kuttene

I dag satt hun på Statoil-konferansen i Oslo og lyttet.

– Selv om det nå er større grunn for å være optimister, er utfordringene enorme. Vi må få til betydelige utslippskutt de neste tiårene, sier Gro.

GRO DEN GANGEN: Gro Harlem Brundtland presenterte i 1987 miljørapporten "Our Common Future" fra Brundtland-kommisjonen for miljø og utvikling. Foto Henrik Laurvik / NTB / SCANPIX Foto: ,

Sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) presenterte på Statoils høstkonferanse i formiddag World Energy Outlook; utviklingen i verdens energimarkeder og de globale miljøutfordringene.

– Da jeg var her i fjor var jeg betinget optimist når det gjald muligheten for å komme frem til en løsning på FNs klimamøte i Paris i 2015. I dag vil jeg si at jeg er mye større optimist. Uten an avtale i Paris, vil vi ikke nå togradersmålet, sa Birol.

Tre plussargumenter

Årsaken til hans optimisme er at både Kina og USA har gitt forpliktende uttalelser om at de vil redusere og kutte sine CO2-utslipp. Han trakk frem tre ulike grunner:

1. USA, Kina og Europa står for 60 prosent av utslippene, og sier de vil ha en avtale.

2. Med Kina og USA på laget er man i ferd med å bryte konflikten mellom utviklede industriland og land som fortsatt utvikler seg, anført av Kina og India.

3. Mange land har argumentert med at de ikke vil gjøre noe før sentrale land viser vei. Nå som USA, Europa og Kina gjør det, blir det vanskeligere å stå utenfor.

Enorme utfordringer

Men Birol viste at utfordringene er enorme:

– Vi må firedoble bruken av fornybar energi de neste 25 årene. Fra 1900 til 2012 har verden brukt opp halvparten av vårt totale "karbonbudsjett" på rundt 2.300 gigatonn. Vi kommer til å bruke opp resten av CO2-budsjettet de neste 25 årene.

Han viste oversikter som fortalte at selv om USAs oljeproduksjon nå øker, så er verden fortsatt avhengige av olje fra Midtøsten for å ha nok energi i årene fremover.

Men han viste også hvordan en av de verste utslippskildene – kull – sakte fases ut og at mer utslippsvennlige gass vil ta over som ledende energikilde i 2040.

– Kina har økt kullproduksjonen med rundt ti prosent hvert år. Nå kutter de og veksten er halvert, sa han.

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Derfor er Gro blitt klima-optimist

 2. Oslo er klar for klimatoppmøte!

 3. Ny temperaturrekord i oktober

 4. Aktivisten og industrisjefen med felles krav til Paris: Vil gi EU gigantlager i Nordsjøen

 5. Brundtland: – Verdens ledere har tatt ansvar

 6. EU eneste klima-pådriver

Fra andre aviser

 1. Brundtland betinget optimist foran klimamøte i Paris

  Aftenposten
 2. Fransk president hyller Gro Harlem Brundtland

  Aftenposten
 3. Ingen avtale i Lima, men ...

  Aftenposten
 4. Derfor er klimatoppmøtet så viktig

  Bergens Tidende
 5. Kan ikke love raske klimakutt her hjemme

  Bergens Tidende
 6. Statoil vil gi full gass frem til 2030

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder