HÅPET: De vifter med røntgenbildene som viser kameratens skade. Det hjelper. I kaoset blant de over 1000 flyktningene på grensen mellom Hellas og Makedonia får syreren slippe frem - og starte på neste etappe innover i Europa. Foto:Harald Henden,VG

Desperate flyktninger på «Highway of refugees»: - Han kan dø når som helst

IDOMENI (VG) Kameratene bønnfaller grensevaktene om å få komme forbi og vifter med røntgenbilder og pass.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Rundt tusen mennesker står i kø for å nå over til Makedonia i morgentimene tirsdag. De aller fleste har reist fra Syria, via Tyrkia til Hellas.

Nå venter de på å kunne begynne neste skritt på fluktruten mot EU.

«Han kan dø når som helst. Han kommer til å dø», roper de.

Foto: ,

160.000 flyktninger har kommet til Hellas så langt i år. Mange av dem tar tog og buss nordover og går langs togsporet ved grenseovergangen.

Andre trasker langs motorveien E75 som strekker seg fra Tessaloniki gjennom hele Makedonia til Petrovica i Serbia.

Veien har fått tilnavnet «Highway of refugees» - Flyktningenes motorvei - i Hellas.

Det blir oppstandelse i den ellers ganske rolige køen av flyktninger på grenseovergangen når tre unge menn, kommer fram til vaktene på siden.

To kamerater sleper vennen mellom seg. Han tar seg til magen og stønner.Vaktene vifter en av kameratene nærmere, og sier at dersom han er akutt syk må han til et sykehus.

SE BILDENE: Flyktningleirer og nødhjelp - dette er Europa i 2015

- Vi har vært på et sykehus. Se her, sier unggutten og drar fram røntgenbilder og en legejournal fra ryggsekken. Han forteller at familien vil reise videre, forhåpentligvis nå et sykehus i Tyskland.

Røntgenbildet viser det som ser ut til å være en splint i magen på kameraten. Han gjentar sine fortvilte rop, og viser bunken av pass for familien på åtte.

- Han kan dø når som helst. Kan dere ikke bare slippe oss gjennom?

Vaktene diskuterer seg i mellom, ser på røntgenbildet. Splinten og den stønnende kameraten.

- Ikke et dårlig menneske

- Jeg er ikke et dårlig menneske, men alle her har problemer, sier vakten frustrert. Han diskuterer med sine overordnede igjen og blir enige om å hjelpe.

- Jeg vet ikke hvorfor dere vil til Makedonia, Hellas er et rikere land. Men greit, sier vakten og lar kameratene ta plass helt foran i køen. Få minutter etter slipper den første puljen gjennom sperringene.

GIR GRØNT LYS: Jeg er ikke et dårlig menneske, men alle her har problemer, sier grensevakten frustrert. Vaktene lar etter hvert syke og gravide få slippe foran i køen til Makedonia. Foto:Harald Henden,VG

Den siste uken har over tusen mennesker flyktet over denne grensen til Makedonia hver eneste dag, ifølge Leger uten grenser.

Grensevaktene til Makedonia forsøker ikke lenger å stanse strømmen av mennesker. De fordeler dem i puljer slik at de kan komme med togene nordover, og for å få kontroll på menneskemassene.

- Mange båter fra øyene ble satt i land i Aten søndag og mandag, og de fleste har Makedonia som mål. Det er forventet like mange mennesker i dag som i går, sier Julia Kourafa i Leger uten grenser til VG.

Organisasjonen har satt opp en mobilklinikk i grensebyen. Her deler de ut pledd og vannflasker, og gir legehjelp til dem som trenger det.

SMERTER: Han sitter på en jernbaneskinne i Makedonia og holder seg til magen. Ifølge røntgenbilder skal han ha en splint i magen, og vrir seg stadig i smerte. Foto:Harald Henden,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder