BER OM NÅDE: Demonstranter holder opp skilt og ber dommeren i saken om å spare livet til 47-åringen. Hun kan bli den første kvinnen på 70 år som blir henrettet i delstaten Georgia. Foto: Bob Andres , Ap

På tirsdag skal Kelly (47) henrettes

Forsvareren og familien kjemper for kvinnens liv

Kelly Renee Gissendaner er den eneste kvinnelige innsatte i delstaten Georgia som nå er dømt til døden. Nå kan hun bli den første som henrettes på 70 år.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

47-åringen mottok dødsdommen i februar 1997 etter at hun og elskeren, Gregory Owen, ifølge dommen tok livet av ektemannen hennes.

Gissendaner og Owen skal ha overfalt mannen og tvunget ham til å kjøre til et avsidesliggende sted før de drepte ham med en rekke knivstikk og satt fyr på bilen.

Elskeren Owen tilsto senere drapet og anga Gissendaner. Han ble dømt til livstid i fengsel, men vil få mulighet til prøveløslatelse i 2022.

Gissendaner skal etter planen henrettes med giftsprøyte i fengselet i Jackson førstkommende tirsdag, skriver nyhetsbyrået AP.

UTSATT TO GANGER: Ved to anledninger har henrettelsen av Kelly Renee Gissendaner blitt utsatt. Tirsdag skal hun motta giftsprøyten som straff for drapet på sin ektemann i 1997. Foto: Handout , Reuters

Gissendaner er den eneste nåværende kvinnelige innsatte i Georgia som soner dødsstraff. Dersom straffen gjennomføres, blir hun den første kvinnelige innsatte som får dødsstraffen i delstaten på 70 år.

Se også: I løpet av de siste 40 årene er 30 unge kvinner blitt funnetdrept langs den åtte mil lange strekningen som går fra Houston til Galveston i Texas. Se VG-serien Drapene langs Interstate 45

Utsatt to ganger

Den opprinnelige dødsdommen skulle iverksettes i februar i år, men på grunn av dårlig vintervær ble datoen flyttet. Den nye datoen ble satt til 2. mars, men på grunn av problemer med stoffet som benyttes i giftsprøyten, ble datoen nok en gang flyttet.

Bakgrunn: USA tillater bruk av omstridt gift til henrettelser

47-åringens forsvarere har forsøkt å stanse dødsstraffen, blant annet fordi de mener problemene som har vært knyttet til dødsmedisinen ikke har blitt etterforsket tilstrekkelig.

Les også: Vurderer å gjeninnføre henrettelser ved skyting i USA

En føderal dommer avviste i august forsvarerens søknad om å stanse dommen. På mandag skal det gjennomføres en ny vurdering av søknaden - dagen før datoen for henrettelsen.

Tidligere har mangel på et giftstoff gjort at fengselsmyndighetene i Ohio måtte henrette fanger med en tidligere uprøvd kombinasjon av legemidler. Først ut var 53-åringen Dennis McGuire.

To av 47-åringens tre barn kjemper også mot gjennomføringen av morens dødsstraff. I en uttalelse sier de to døtrene at de vil lide dersom også moren blir tatt fra dem.

I uttalelsen forteller døtrene, som var fem og syv år da drapet skjedde, at moren deres har forandret seg, og at de etter lang tid med mye sinne ovenfor moren nå har tilgitt henne.

I tråd med amerikansk tradisjon får dødsdømte fanger lov til å velge et siste måltid. 47-åringen har ifølge nyhetsbyrået AP bestilt et måltid bestående av chips, ostedip, fajitas, nachos og limonade.

Ifølge AP har 15 kvinner fått dødsstraffen sin gjennomført siden 1976. I den samme perioden har omkring 1400 menn blitt henrettet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder