Flyplasskilde: - USA kan tvinge flyet med Snowden til å lande

Ecuadors utenriksminister: - Vi må spørre hvem som har forrådt hvem

FLYR TIL CUBA: Aeroflot-maskinen som skulle ha fraktet NSA-varsleren Edward Snowden til Havanna, Cuba, fotografert ved gaten ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva mandag formiddag. Snowden ankom Moskva søndag etter å ha reist fra Hong Kong, hvor han hadde søkt tilflukt i flere uker. Ecuador sin utenriksminister sa søndag at landet vurderer Snowdens asylsøknad. Foto: AP

Snowden ikke om bord i flyet til Havanna

Den spionsiktede Edward Snowden var ikke med på flyet fra Moskva til Havanna. En sikkerhetskilde hevder 30-åringen fremdeles er i transittsonen på Moskva-flyplassen.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over syv år gammel

Aeroflots flight SU150 til Havanna takset mandag ettermiddag ut fra gaten ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva - uten at spionsiktede Edward Snowden (30) var om bord. Dette til tross for at han ifølge flere medier hadde sjekket inn på Aeroflot-flighten.

En anonym kilde hevder overfor nyhetsbyrået Interfax at Snowden sannsynligvis allerede har forlatt Russland.

- Han kan ha dratt med et annet fly, med tanke på at alle trodde Snowden ville forlate Moskva med et Aeroflot-fly med kurs for Cuba, sier kilden til Interfax.

En sikkerhetskilde ved flyplassen hevder imidlertid overfor nyhetsbyrået Itar-Tass at Snowden ikke har forlatt transittsonen på Sheremetyevo-flyplassen i Moskva.

Ecuadors utenriksminister: - Hvem har forrådt hvem?

Ecuadors utenriksminister holdt mandag ettermiddag en pressekonferanse i tilknytning til Edward Snowden-saken. Der påpeker han hvordan Wikileaks-kilden Bradley Manning er blitt behandlet ondskapsfullt og umenneskelig av USA.

- Snowden føler også at han ikke kommer til å få en rettferdig rettssak, sier Patino. Han sier Ecuador vil handle i henhold til rammeverket til menneskerettighetene og internasjonal lov.

- Ecuador setter universelle prinsipper om menneskerettigheter over sine egne interesser, sier han.

ASYLSØKNAD: Utenriksminister Ricardo Patiño Aroca sier Ecuador vurderer Edward Snowdens søknad om politisk asyl. Foto: AP

Snowden blir rettsforfulgt av de som burde gi verden informasjon om det Snowden har avslørt, sier han.

- De siste dagene har ordet «forræderi» blitt nevnt flere ganger. Vi må spørre hvem som har forrådt hvem, sier Ecuadors utenriksminister.

Han sier alle verdens borgere er påvirket av USAs overvåkningsprogram som er avslørt av Snowden.

Vurderer Snowdens asylsøknad

Utenriksministeren sier Ecuadors grunnlov garanterer sikkerheten til mennesker som publiserer meninger gjennom medier og jobber innen hvilken som helst form for kommunikasjon.

- Ikke noe menneske vil bli ansett som ulovlig på grunn av vedkommendes immigrasjonsstatus, sier Ricardo Patiño Aroca.

- Vi gjør ikke det i Ecuador.

Patino sier retten til asyl er anerkjent av landets grunnlov, men at det også er viktige internasjonale rettsregler som de må ta i betraktning.

- FN beskytter retten til privatliv og beskyttelse mot overgrep. Hvert menneske har retten til ytringsfrihet, og dette inkluderer å ikke bli angrepet for å ta i bruk sine rettigheter, sier Ricardo Patiño Aroca.

PÅ RØMMEN: Edward Snowden har søkt om politisk asyl i Ecuador, og amerikanske myndigheter har anullert passet til den spionsiktede 30-åringen. Foto: REUTERS

- Snowden, som vi alle vet, ankom Russland. Ecuadors regjering har opprettholdt respektfull og diplomatisk kontakt med Russland, og har informert om at Ecuador vurderer Snowdens asylsøknad, sier utenriksministeren.

En AFP-journalist spør om utenriksministeren vet hvor Snowden befinner seg og hvor han er på vei.

- Jeg kan ikke gi deg informasjon om det. Vi er i kontakt med russiske myndigheter, men denne spesifikke informasjonen om denne eksakte situasjonen til Edward Snowden, kan vi ikke gi deg akkurat nå, fordi vi ikke har den, sier Ricardo Patiño Aroca under pressekonferansen.

Begjæres utlevert

Russiske myndigheter har ikke gitt opplysninger om at Snowden er holdt tilbake på flyplassen i Moskva. Moskva-korrespondenten til The Guardian påpeker at ingen faktisk har sett Edward Snowden i Moskva, og at det ikke foreligger beviser på at han i det hele tatt har vært i Russland.

Amerikanske myndigheter kjemper med nebb og klør for å få fatt i 30-åringen, som er på flukt etter å ha offentliggjort en rekke topphemmeligheter om USAs overvåking.

Snowden skal søndag kveld ha ankommet Moskva etter å ha reist fra Hongkong. Det var tidligere varslet at Snowden mandag ville fortsette til Cuba, og deretter videre til Ecuador, hvor han har søkt om politisk asyl.

Det hvite hus ba mandag morgen russiske myndigheter utlevere 30-åringen, men russiske myndigheter sier nei.

TOMT FLYSETE: Et tomt flysete om bord i Aeroflot-flyvningen til Havanna, der man trodde Edward Snowden skulle være med. Foto: REUTERS

- Snowden har ikke begått noen forbrytelse på russisk territorium. Russiske rettsmyndigheter har heller ikke fått noen instruksjon om å pågripe ham i henhold til Interpols retningslinjer, sier en anonym, men godt plassert kilde til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Les også: Snowden søker politisk asyl i Ecuador

- Dypt bekymringsfullt

USAs utenriksminister John Kerry sier han ikke vet hvor Snowden har planer om å reise. Samtidig understreker han at det er dypt bekymringsfullt dersom Kina og Russland på forhånd visste hvor 30-åringen har tenkt seg, skriver NTB.

- Det vil helt opplagt være skuffende dersom man med viten og vilje tillot ham å gå om bord på et fly, sier Kerry og advarer om følger og betydning for forholdet mellom Russland og USA.

Utenriksministeren gjentok også at Snowden har «forrådt sitt land», ifølge NTB.

- Flyet kan tvinges ned

En kilde ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva sier til Interfax at amerikansk flykontroll kan tvinge et eventuelt fly med Snowden til å lande dersom det flyr gjennom amerikansk luftrom.

- Uten tvil, våre amerikanske kolleger har formell rett til å kreve at flyet lander når det kommer inn i amerikansk luftrom, som er deres ansvarsområde. De må imidlertid ha en god begrunnelse for å gjøre det, sier kilden til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Aeroflots rute mellom Moskva og Havanna går vanligvis over Atlanterhavet i området ved den kanadiske øya Newfoundland, og går deretter langs østkysten av USA. En stor del av den vanlige ruten går gjennom ansvarsområdet til flykontrollen i New York og gjennom amerikansk luftrom, ifølge Interfax.

Snowden: - Det hjelper ikke å drepe meg

ASYLSØKNAD: Ecuadors nasjonalflagg vaier ved landets ambassade i Moskva. Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador. Foto: REUTERS

Kan endre kursen

Flyets kaptein kan på sin side forandre kursen slik at han unngår å fly inn i amerikansk luftrom.

- Flyets kaptein har denne retten, og han kan forandre kursen etter sitt eget forgodtbefinnende. Det må være nok drivstoff for å gjøre det. Som regel er det noe ekstra drivstoff i flyene. Kursen blir på forhånd satt til den korteste ruten, men flyene har ekstra drivstoff for uforutsette situasjoner, sier flyplass-kilden til Interfax.

Samtidig sier en amerikansk kilde til Interfax at amerikanske myndigheter kan kreve at flyet med Snowden lander på amerikansk territorium.

Kilden sier ethvert land i henhold til internasjonale bestemmelser kan kreve at et hvilket som helst luftfartøy som entrer landets luftrom skal lande dersom det begrunnes i offentlig sikkerhet eller militære årsaker.

LES OGSÅ: Cheney hardt ut mot «forræderen» Snowden

Standing next to Edward Snowden's seat on flight to Cuba. He ain't here. pic.twitter.com/NVRH3Pzved
— max seddon (@maxseddon) June 24, 2013

Les også

 1. Mener Kina ba Snowden flykte

  En advokat som har arbeidet for amerikaneren Edward Snowden, sier at den tidligere etterretningsmannen ble bedt av…
 2. USA kritiserer Hongkong for å la Snowden dra

  USA er skuffet over at Hongkong ikke innfridde USAs begjæring om å utlevere ham før han reiste til Moskva.
 3. Snowden søker tilflukt i Ecuador

  Det var lenge uvisst hvor spionsiktede Edward Snowden kom til å reise i sin jakt på asyl, men valget har falt på Ecuador.
 4. USA ber Russland utlevere Snowden

  Det hvite hus ber russiske myndigheter utlevere den 29 år gamle Edward Snowden. Men russiske myndigheter sier nei.
 5. Snowden søker politisk asyl i Ecuador

  (VG)Den amerikanske varsleren Edward Snowden har ifølge Ecuadors utenriksminister søkt om politisk asyl i landet.
 6. Flyet med Snowden har landet i Moskva

  (VG) Den amerikanske varsleren Edward Snowden (30) landet søndag ettermiddag i Moskva.
 7. Snowden hevder USA overvåker kinesiske mobiler

  Amerikansk etterretning har hacket seg inn i datanettet til kinesiske mobiloperatører og skaffet seg innsyn i millioner…
 8. Snowden: - Det hjelper ikke å drepe meg

  (VG Nett) I kjølvannet av den omfattende overvåkingsskandalen som er rullet opp i USA de siste dagene, har varsleren…
 9. Cheney hardt ut mot «forræderen» Snowden

  USAs tidligere visepresident Dick Cheney langer ut mot varsleren Edward Snowden og anklager ham for å være en forræder…
 10. Snowden siktet for spionasje

  Edward Snowden, som har lekket opplysninger om omfattende overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av…
 11. Overvåkningsskandalen: - USAs sikkerhet har tatt skade

  Også sikkerheten til folk i allierte land har tatt skade, sa USAs justisminister Eric Holder under et EU-møte fredag.
 12. USA vil ha Snowden utlevert fra Hong Kong

  USA ber om å få utlevert spionsiktede Edward Snowden fra Hong Kong, opplyser Det hvite hus.

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. Snowden søker politisk asyl i Ecuador

 2. Snowden fremdeles på flyplassen

 3. Snowden søker tilflukt i Ecuador

 4. Assange: Snowden er på et trygt sted

 5. Hevder skjult mikrofon ble funnet i ambassaden

Fra andre aviser

 1. - Snowden har forlatt Russland

  Bergens Tidende
 2. Nekter å utlevere Snowden

  Bergens Tidende
 3. Snowden kan ha forlatt Moskva på et ukjent fly

  Aftenposten
 4. – Venezuela kan være Snowdens siste mulighet

  Aftenposten
 5. - Jeg angrer overhodet ikke noe

  Bergens Tidende
 6. Kan Snowden ende opp som denne mannen?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder