TRUES: Regnskogen raseres i høyt tempo, selv om bevisstheten rundt dens viktighet øker. Bildet er fra en regnskog sør i Ghana. Foto:AP,

Rapport: – Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

Regnskog tilsvarende tre ganger arealet av Norge er blitt borte på tolv år. Dessuten trues halvparten av verdens største regnskog, Amazonas, av ødeleggelse, ifølge en ny rapport.

Artikkelen er over fem år gammel

Til tross for økt politisk oppmerksomhet og mer bevissthet enn noen gang om hvor viktig regnskogen er, fortsetter raseringen i høyt tempo, viser rapporten State of the rainforest fra Regnskogfondet og GRID Arendal.

– Regnskogen er halvert siden andre verdenskrig, og regnskoglandene planlegger enda større innhogg i årene som kommer. Vi har ikke mye tid på oss på å snu denne utviklingen. Heldigvis finnes eksempler på at det er mulig, sier leder Dag Hareide i Regnskogfondet.

Regnskogen er de fleste steder bebodd av urfolk og skogfolk som har levd i og av skogen i århundrer. Regnskog som er kontrollert av disse gruppene blir beskyttet seks til seksten ganger så effektivt som i områder der skogen overlates til såkalt moderne utvikling, ifølge rapporten.

Statsminister Erna Solberg møter neste uke urfolksledere fra blant annet Amazonas, Kongo og Indonesia for å diskutere situasjonen for folk som lever av regnskogen.

Mer om

  1. Miljøvern

Flere artikler

  1. Regnskogfondet: Over halvparten av de gjenværende regnskogene er ødelagt

  2. Rapport: – Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

  3. Derfor sparer Norge penger på at Brasil ødelegger regnskogen

  4. Skogen for bare trær

  5. Brannene i Amazonas: – Konsekvensene kan bli katastrofale

  6. Amazonas legges i aske: – En katastrofe for Brasil og for verden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder