Nyordning i Sverige kalles Desember-overenskomsten: Löfven fortsetter - flertallet isolerer Sverigedemokraterna

Stefan Löfven: - Jeg er stolt

Les hele avtalen her

Raymond Johansen: God dag for demokratiet

Sverige endrer reglene for behandlingen av statsbudsjettet, slik at en mindretallsregjering kan få støtte for sitt budsjett.- En god dag for demokratiet, sier Ap-partisekretær Raymond Johansen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsminister Stefan Löfven fortsetter å regjere. Sammen med de borgerlige partiene i Alliansen skal de frem til 2022 sikre at en mindretallsregjering kan styre.

Det var hovedbudskapet på pressekonferansen som regjeringspartiene Sosialdemokraterna og Miljøpartiet avholdt sammen med de fire borgerlige partiene i Alliansen: Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

- Vi som står her i dag, er beredt å ta ansvar for at Sverige kan styres. Vi er blitt enige om en desember-overenskomst, som gjør at vi kan styre landet, sa statsminister Stefan Löfven.

Avtalen

Her er de to viktigste punktene:

1. Den statsministerkandidat som samler mer støtte enn andre konstellasjoner, skal regjere.

2. Minoritetsregjering skal kunne regjere.

Det betyr i praktisk politikk at de fire borgerlige partiene ikke vil stemme ned regjeringens budsjettforslag som legges frem i vår.

Avtalen mellom de to blokkene skal gjelde frem til 2022, som betyr at den blokken som er størst, skal få regjere.

Desember-avtalen innebærer også at de to blokkene er enige om tre hovedområder som er så viktige at de vil forhandle om dem for å finne løsninger: Forsvar, energi og pensjon.

Her er avtalen:

** Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.

** En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.

** Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

** Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete

och samtal.

Hele avtalen kan du lese her.

Flere medier i Sverige melder at Sverigedemokraterna vil fremme et mistillitsforslag mot statsministeren.

Partiet forsøkes nå å bli isolert i svensk politikk, men flere svenske analytikere har allerede spekulert i om det at Sverigedemokraterna nå fremstår som eneste parti i opposisjon til avtalepartene, kan tjene på det - ved at de kan stå på utsiden og hogge løs på alle andre partier.

- Stolt

- Jeg er stolt over at seks partier har kommet til en slik bred enighet. Jeg er også glad for at vi fra april skal kunne regjere utifra vårt eget budsjett. Dette er det beste som kunde hende for Sverige, sier Stefan Löfven.

Regeringen fortsetter

Moderaterna bekrefter hovedinnholdet og at de vil støtte Löfvens regjering.

Moderaternas nye frontfigur, Anna Kinberg Batra, sier de er villig til å ta ansvar.

- Det er veldig bra at vi har kommet til en avtale over blokkene, som gir grunnlag for at de som har størst oppslutning i Riksdagen, skal få støtte.

Hun frykter ikke at partilinjene vil forsvinne.

- Vi vil føre en sterk opposisjonspolitikk, som gjør at vi vinner støtte ved neste valg.

- Ikke nyvalg

Löfven opplyser at regjeringen har bestemt seg for at avtalen betyr at de ikke ser behov for at det skrives ut noe nyvalg.

Statsministeren sa også at de nye budsjettreglene vil bli tatt i bruk i forbindelse med budsjettforhandlinger i vår.

Regeringen vil legge frem en egen budsjettproposisjon i den forbindelse.

Raymond Johansen

- Det er gledelig at forhandlingsdemokratiet virker og at vi unngikk at Sverige fikk sitt tredje valg på ett år. Dette vil sikre stabilitet frem til valget i 2018, sier Raymond Johansen.

- Det er gledelig at Sverige har funnet en løsning som gjør at de ikke lar seg diktere av et parti som fikk 13 porsent av stemmene, sier han.

- Og så er du fornøyd med at din partifelle har et grunnlag for å fortsette som statsminister?

- Han har gjort en utmerket jobb og funnet løsninger med de borgerlige. Det skal bli spennende å se hva det betyr for blokkpolitikken fremover.

- Når sosialdemokratene og moderaterna i Sverige kan samarbeide, kan kanskje Høyre og Ap også gjøre det i fremtiden?

- Jeg tror ikke vi skal trekke det for langt, nå midt i romjulen.

Grunnlaget for kaoset

Kaoset i svensk politikk oppstod etter valget i høst, da den borgerlige regjeringen måtte gå av etter å ha gjort et dårlig valg. Socialdemokraterna og Miljøpartiet dannet regjering, men det oppstod en budsjettkrise etter at det høyreekstreme partiet Sverigedemokraterna gjorde et meget godt valg:

Det gjorde at statsministeren Stefan Löfven ble tvunget til å regjerer på den borgerlige alliansens budsjett, etter at Sverigedemokraterna stemte ned regjeringens budsjettforslag.

Deltakerne på pressekonferansen var Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet,Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Venstrepartiet var ikke med. Det er et støtteparti til dagens regjering, men de ble ikke tatt med i det brede forliket.

Men de skal ha blitt orientert om avtalen som de seks andre partiene i dag har blitt enige om.

Statsminister Stefan Löfven hadde onsdag 3. desember en klar beskjed til det svenske folket: På tross av manglende flertall for sitt budsjettforslag, vil han ikke trekke seg - i stedet skal det holdes nyvalg 22. mars.

- Skal ikke diktere svensk politikk

– Vi går til valg fordi vi aldri vil la Sverigedemokraterna diktere politikken i Sverige, sa Gustaf Fridolin fra Miljøpartiet - på vegne av den rødgrønne regjeringen.

Löfven langet ut mot den borgerlige opposisjonen og sa det var uansvarlig av dem å sette landet i den politiske knipen som Sverige havnet i etter budsjettvoteringen. Han minte også om at de tapte valget og at de rødgrønne vant.

I dag er de tøffe ordene byttet ut med langt mer forsonlige vendinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder