I dag starter rettssaken mot «Boston-bomberen»: Slik ble han terrorist

Han er tiltalt for å ha brukt masseødeleggelsesvåpen og ha tatt livet av tre personer. I dag starter rettssaken mot Dzhokhar Tsarnaev i Boston.

  • Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Vinneren hadde krysset målstreken to timer tidligere. Fortsatt strømmet stolte maratonløpere inn i målområdet, heiet frem av venner, familie og trenere. Omfavnelser, lettelse og glede. Så smalt det. To ganger, med 15 sekunders mellomrom.

Bombeangrepet på Boston maraton 15. april 2013 tok livet av tre og skadet over 260 mennesker.

Mandag 5. januar starter rettssaken mot han som er tiltalt for å stå bak.

BOSTON-BOMBERNE: Brødrene Tamerlan (venstre) og Dzhokhar Tsarnaev er mistenkt for å stå bak bombenagrepet på Boston maraton 15. april 2013. Tamerlan døde under politiets jakt på de to. Rettssaken mot Dzhokhar, som risikerer dødsstraff, starter mandag 5. januar. Foto:Uncredited,Ap

Tiltalt for 30 punkter

Første steg er å velge juryen. Prosessen er ifølge The New York Times forventet å ta flere uker. Rettssaken, som holdes i delstaten Massachusetts, er forventet å vare i flere måneder.

Tiltalen mot 21 år gamle Dzhokhar Tsarnaev inneholder ikke mindre enn 30 punkter, hvorav 17 er så alvorlige at de kan gi livstid eller dødsstraff. Blant annet er han tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen og for drap. Dzhokhar nekter straffskyld på alle. Det er ventet at forsvarerne vil legge ned påstand om at Dzhokhar nærmest ble hjernevasket av sin egen bror.

Intensiv jakt

FBI gikk kort tid etter angrepet 15. april ut med bilder av og navn på to mistenkte: Brødrene Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev. En intensiv jakt på de to begynte.

Den eldre broren Tamerlan ble skadet i skuddveksling med politiet noen dager senere, og døde på sykehuset morgenen 19. april. Senere samme dag ble Dzhokhar funnet og pågrepet. Han var skadet og hadde gjemt seg i en båt parkert i en bakgård i en forstad til Boston. På båtveggen skal han ha etterlatt seg skriblerier hvor han tar på seg skylden for bombeangrepet.

– Den amerikanske regjeringen dreper uskyldige sivile, skal han ha skrevet, og videre:

– Jeg holder ikke ut å se slik ondskap forbli ustraffet.

Flyttet til USA

Dzhokhar ble født 22. juli 1993 i den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan. Familien var opprinnelig fra Tsjetsjenia. I 2002 emigrerte han sammen med sine foreldre til USA, med håp om et bedre liv. Broren Tamerlan og to søstre skal ha kommet etter i 2003. Foreldrene hadde hatt høystatusjobber i hjemlandet, men slet nå med å finne seg arbeid. Ifølge The New York Times ble foreldrene skilt i 2011. Faren forlot familien og flyttet til den russiske regionen Dagestan, og moren fulgte senere etter.

Dzhokhar skal ha hatt få problemer med å tilpasse seg det amerikanske samfunnet, ifølge en Reuters-artikkel om brødrene. Verre var det for storebror Tamerlan, som ble mer og mer desillusjonert etter hvert som årene gikk. Samtidig økte hans innflytelse på lillebroren. Tamerlan drev med boksing, men nådde aldri helt opp, og heller ikke universitetsstudiene gikk det bra med. En kjæreste anmeldte ham for vold, men politiet henla anklagene. Av en tidligere klassekamerat blir Tamerlan likevel beskrevet som en vennlig, men reservert type.

Tre år før bombeangrepet på Boston maraton skjedde det plutselig noe: Tamerlan kuttet all kontakt med tidligere venner og slettet profilen sin på facebook. Ingen visste at han hadde giftet seg og fått en datter. Tamerlan slet med å få seg en ordentlig jobb, og skal for det meste ha vært hjemme med barnet, mens kona, amerikanske Katherine Russel, forsørget dem.

Ble radikalisert

I 2011 tipset russiske myndighetspersoner USA om at Tamerlan var tilhenger av radikal islam, og at han hadde endret seg drastisk siden han i 2010 forberedte seg på å reise til Russland og møte uspesifiserte grupper. FBI iverksatte etterforskning av ham, men fant ingen bevis for at Tamerlan kunne knyttes til terrorisme.

I 2012 oppholdt Tamerlan seg en periode i Dagestan. Der mistenkte amerikanske etterforskere at han knyttet nære bånd til militante islamister. Ifølge Reuters skal han der ha brukt dagene til å surfe på nettet og studere islam. Tilbake i Massachusetts begynte han regelmessig å besøke en moské i Boston. Av og til var også lillebroren med.

Tiltalen mot Dzhokhar peker ikke på en større konspirasjon eller et nettverk som forklaring på brødrenes radikalisering. I stedet peker den på at internett har vært en vesentlig faktor i forberedelsene. I tillegg til å ha lastet ned bombeoppskrifter, skal Dzhokhar ha lastet ned tekster om jihad – hellig krig – og martyrer.

Ifølge tiltalen skal brødrene ha startet planleggingen av bombeangrepet minst to måneder i forkant.

Hevnaksjon

Bombene som gikk av 15. april 2013 var av en type som kan lages etter oppskrift som blant annet er tilgjengelig på internett. Valget falt på målområdet til Boston maraton etter at de to brødrene kjørte rundt i Boston og så etter mulige mål å angripe, skriver The New York Times.

Dzhokhar har forklart i avhør med FBI at de ønsket å gå til angrep på USA på grunn av amerikanske militæroperasjoner i Irak og Afghanistan, som han og broren så på som en konspirasjon mot alle verdens muslimer.

– Angrepet på Boston maraton var et angrep på en folkemengde under et arrangement. Det var fokus på slike scenarioer også i årene før. Boston-angrepet endret således ikke mye, men det minnet alle om viktigheten av gode sikkerhetstiltak ved store arrangementer, sier terrorekspert og forsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby.

Krevende situasjonsbilde

– Militante islamisters ønske om å ramme uskyldige sivile og folkemengder har vi i Europa sett fra midten av 1990-tallet. Det utgjorde et tidsskifte i trusselbildet fordi etno-nasjonalistiske grupper og andre i stor grad avstod fra slikt før, sier han.

Etter bombeangrepene på kollektivtransporten i London i 2005 skjedde det en ny endring.

–Vi har sett en dreining fra større, komplekse plott eller angrep til småangrep med en eller to gjerningspersoner, samt et økt fokus på myke mål, sier Hemmingby.

Han forklarer at det antakelig skyldes reduserte kapasiteter hos jihadistene sentralt, men også at grupper oftere blir avslørt.

–Dette situasjonsbildet vil nok vedvare en tid, og det er krevende fordi man best mulig må beskytte vanlige folk på gata og større folkemengder, og ikke bare sentrale bygg og myndighetspersoner, sier Hemmingby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder