Minst 144 nordmenn i området

Gjester har låst seg inne på hotellrom

Reuters: 37 drept i angrepet mot turisthotell i Tunisia

Dødstallet stiger i Tunis. Nå bekrefter helseministeren at 37 mennesker er drept. Det var ved 13.30-tiden at en tunisisk student begynte å skyte målrettet mot turister på solsengene.

Artikkelen er over fire år gammel

Massedrapsmannen gikk deretter inn i Hotel Imperial via bassengområdet. Også der skal han ha drept turister.

Tunisias minister for nasjonal sikkerhet, Rafik Chelli, sier ifølge The Telegraph at mannen selv er fra byen Kairouan der stranden ligger.

– Han kom fra stranden, kledd som en som skulle svømme og han hadde en parasoll som skjulte automatvåpenet, sier Chelli.

Videobildene over er filmet like etter terrorangrepet. Det er mange norske turister på feriestedet.

Blant de drepte er britiske, tyske, belgiske og tunisiske statsborgere, opplyser det tunisiske helsedepartementet. Irish Times skriver at en av dem skal være en irsk kvinne i femtiårene.

En væpnet angriper skal være drept og det fortsatt usikkert om det var en eller flere terrorister.

Fem briter skal være blant ti skadde som behandles ved Sahloul Hospital. Dette opplyser sykehusdirektør Shawki Jebali til Mosaique FM.

Flere overlevende og pårørende har snakket med britiske medier. Matthew James (30) fra Cardiff, kjemper for livet etter å ha blitt skutt fire ganger i magen, sier hans svigerfar William Wilson til MailOnline.

Olivia Leathley fra Manchester forteller til MailOnline at hun og kjæresten ladet telefonen for å få strøm nok til å høre på en lydbok. Derfor var de ikke på stranden.

De hørte skudd og gikk ned for å finne ut hva som skjedd.

– Vi hørte skudd fra innsiden av hotellet og noen ropte løp! Folk løp i alle retninger. Det hørtes ut som om det ble skutt med maskingevær rett bak oss. Jeg ringte faren min Glenn og ropte «I love you, I love you». Faren min ropte «I love you» tilbake og ropte «Gud, bevare dem»! Vi fant til slutt en kontorbygning der vi gjemte oss. Der kastet jeg opp, forteller Leathley til avisen.

I hotellområdet var situasjonen lenge uavklart. En angriper ble drept i en konfrontasjon med politiet. En annen mann ble pågrepet. Det verserer bilder på sosiale medier av det som skal være pågripelsen. En mann føres vekk av tungt bevæpnet politi.

– En angriper ble drept under en skuddveksling med sikkerhetsstyrker, bekrefter innenriksminister Muhammad Ali Aroui, ifølge AP.

Angrepet skjedde samme dag som et terrorangrep i Saint-Quentin-Fallavier i Frankrike, og et selvmordsangrep mot en moske i Kuwait.

Politi og sikkerhetsstyrker søker nå for fullt etter eventuelt andre angripere. Det er foreløpig ikke på det rene hvor mange som deltok i angrepet.

Islamekspert om Tunisia-terror: Derfor dreper de turister

– 5–6 drept fra båter

Tunisia har vært i høy beredskap siden mars, da væpnede islamister angrep Bardo-museet i Tunis. Ifølge nyhetsbyrået AP skal angriperne ha vekslet ild med politiet på stedet.

Et vitne på stedet har lagt ut et bilde på sosiale medier fra angrepet, og skriver at han er på stranden ved hotellet som er angrepet. Ifølge vitnet skal 5–6 personer på stranden ha blitt drept fra båter, men denne informasjonen er ikke bekreftet fra offisielt hold.

IS har tatt på seg skylden for terrorangrepet, men den tunisiske regjeringen holder den rivaliserende, al-Qaida-tilknyttede islamistiske Okba Ibn Nafaa-brigaden ansvarlig for angrepet.

Få nyhetsvarsler om denne hendelsen: Las ned VG-appen iPhone | Android

Et vitne til angrepet i Tunisia har lagt ut to bilder fra stranden på sosiale medier. Mannen skriver at han så 5-6 personer bli skutt og drept fra båter ved stranden. Foto:Privat,

Minst 114 nordmenn er i området

Sousse er et populært reisemål for norske charterturister.

Utenriksdepartementet opplyser til VG at de foreløpig ikke har oversikt over nordmenn som eventuelt oppholder seg i området, men at de jobber med å sjekke dette.

– Vi har foreløpig ikke noen indikasjon på at det er noen nordmenn som er rammet i angrepet. Vi har ingen oversikt over hvor mange nordmenn som er i landet, men vi jobber videre med å kartlegge situasjonen. Det blir bare spekulasjoner å synse om hvor mange nordmenn som kan være i området, men Tunisia er jo et populært turistmål, sier pressetalsperson Ane Lunde i UD til VG.

Over 100 norske turister oppholder seg i Sousse i Tunisia, ifølge turoperatøren Detur.

Levin Cetin i Detur sier at reiseoperatøren ikke har avtale med hotellene angrepene har skjedd på, og mener ingen nordmenn skal være i nærheten

Han opplyser at 114 norske turister har reist med selskapet til Sousse. Turoperatøren har totalt 159 nordmenn i det nordafrikanske landet akkurat nå.

Detur stanser nå flygingene inn i landet, og på mandag går siste Detur-flyging derfra, for å få med seg turistene som nå er i landet, ifølge Cetin. Deretter avventer charterselskapet med nye flyginger inntil situasjonen i landet roer seg.

Låste seg inne på hotellet

Den britiske turisten Gary Pine, som har snakket med Sky News, beskriver scenene fra området som er under angrep. Han var på stranden og hørte det han sier han trodde var kinaputter noen hundre meter unna, etterfulgt av en eksplosjon.

– Det ble en masseflukt fra stranden, sier han til Sky News.

Sønnen hans skal ha sett en person bli skutt på stranden. Han sier også at hotellgjester ble bedt om å låse seg inne på rommene sine, og senere møttes i lobbyen.

Den irske turisten Elizabeth O'Brien sier til nyhetsbyrået AP at hun fra omtrent 500 meter så en varmluftsballong kollapse like før hun hørte skyting. Deretter så hun to personer som egentlig skulle opp i ballongen, komme løpende mot henne.

O'Brien løp straks mot sjøen for å hente barna sine, og at kelnere og sikkerhetspersonell ved stranden deretter ba henne om å skynde seg inn på hotellet for å låse seg inne der.

– Hermetisk lukket område

Didrik Danielsen (38) fra Raufoss er på ferie i Kantaoui sammen med sin samboer og bor på et hotell som ligger omtrent 30 minutters gange fra angrepet.

– Hele området er hermetisk lukket, ingen kommer inn eller ut, forteller Danielsen, som lå på stranden da alle fikk beskjed om å trekke inn i hotellet.

De fikk beskjed om å gå opp fra stranden rundt klokken 13.40.

– Vi ble samlet i lobbyen hvor en representant fra Thomas Cook informerte oss om det lille de visste, sier Danielsen til VG på telefon fra hotellet Marhaba Palace. Ute på verandaen kan ha ikke se noe til det som har skjedd.

– Vi har ikke hørt eller sett noe, men noen engelskmenn sa de hadde sett stranden fyltes med politi med maskingevær, sier Danielsen.

Norsk ekspert: Slik bør du opptre under etterrorangrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder