Irans president vil holde atomsamtaler med USA

Hassan Rouhani mener forholdet mellom Iran og Vesten har endret seg den siste tiden. Nå åpner han for atomsamtaler med sin argeste motstander.

Artikkelen er over seks år gammel

Det kommer frem under en pressekonferanse som presidenten holder i FNs generalforsamling i organisjonens hovedkvarter i New York fredag kveld.

- Regjeringen min har hatt fokus på å bedre forholdet til nabolandene våre, både de arabiske og de ikke-arabiske, sier presidenten.

Landets atomplaner vil bli presentert på det planlagte møtet i Geneva i midten av oktober, ifølge presidenten selv. Håpet er at USA vil lette på sanksjonene mot landet så snart som mulig. Med dette håper Rouhani at partene ville nå en løsning innen ett år.

Men den iranske presidenten rettet samtidig skarp kritikk mot sanksjonene som rettes mot Iran som straff for at landet ikke har sluttet å anrike uran.

Rouhani har ikke møtt USAs president Barack Obama under hans besøk i New York denne uken. Grunnen skal være at det ikke var tid til å arrangere et slikt møte, siden spørsmålene som måtte tas opp var for omfattende.

Eide venter på handling

- Vi hører og anerkjenner det han sier, men kommer eventuelt til å endre politikk i tråd med det han gjør, understreker utenriksminister Espen Barth Eide overfor NTB.

Han er spent på hvor sterk forankring Rouhani har for sine utspill i det iranske maktapparatet, hvor ayatolla Ali Khamenei troner øverst. Han understreker også at Iran, som alle andre land, har rett til fredelig bruk av atomkraft.

- Men landet må samarbeide med verdenssamfunnet og FNs atombyrå IAEA for å sikre at anrikningen ikke har andre formål, sier Eide.

Vil diskutere Syria

I tillegg benyttet han anledningen til å annonsere et ønske om å bidra for å skape fred i Syria. FN vurderer for tiden mulighetene for en såkalt Genève 2-konferanse der det skal jobbes for å finne en løsning på den syriske konflikten.

HÅNDHILSTE: Rouhani møtte FNs generalsekretær Ban ki moon på torsdag. Denne uken holder FN sin hovedforsamling i New York. Foto: Wenn.com


Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius antydet fredag at dato for denne konferansen kan bli fastsatt allerede i løpet av dagen.

Rouhani svarte også på spørsmål om Irans økonomiske fremtid. Han uttalte at landet hadde mange økonomiske utfordringer da han kom til makten i august, men at han jobber for å utbedre disse.

Avtalte nytt atommøte

Torsdag møtte den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif sin amerikanske motpart John Kerry. Temaet var atomsamtaler, og det var det første møtet mellom diplomater fra de to landene siden mai 2007, skriver Reuters.

Forhandlere fra FN-organisasjonen IAEA møtte forhandlere fra Iran på fredag.

- Vi ble enige om å møtes igjen 28. oktober, sa IAEAs nestsjef Herman Nackaerts, som imidlertid ikke gikk i detalj om drøftingene fredag.

Fra iransk hold ble utsiktene til et snarlig gjennombrudd i de langvarige forhandlingene tonet noe ned.

- Dette er et første møte, og jeg tror ikke noen bør forvente at vi skal kunne løse problemene på en eneste dag, sa den iranske IAEA-utsendingen Reza Najafi.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder