Merkel: Uakseptabelt å spionere på venner

Tysklands statsminister Angela Merkel understreker at venner ikke skal spionere på hverandre i kjølvannet av NSA-saken.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over seks år gammel

- Slikt gjør man ikke mot venner. Vi trenger å ha tillit mellom allierte, og det gjelder nå å få den gjenopprettet, sa Merkel i sin første offisielle kommentar etter at det ble kjent at USA kan ha avlyttet telefonen hennes.

Det er det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel som onsdag publiserte materialet som indikerer at Merkels mobil kan ha blitt avlyttet. Avlyttingen skal ha pågått i flere år.

De skal ha fått informasjonen av den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

- Å spionere på venner, det gjør man bare ikke, slår Merkel fast og sier dette dreier seg om alle tyske borgeres rettssikkerhet.

Merkel har selv ringt president Barack Obama og krevd en avklaring. Den avklaringen virker foreløpig å være litt uklar.

Obama skal ha forsikret Merkel om at USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjon, men Det hvite hus har ikke kommentert om hun har blitt overvåket tidligere.

USAs ambassadør i Tyskland er kalt inn på teppet hos Angela Merkel for å svare om saken.

Også flere millioner franske telefonsamtaler skal ha blitt avlyttet, og franske François Hollande kommer til å ta opp saken på toppmøtet i forbindelse med arbeidet med nye personvernregler i EU. Det er et arbeid som går langsomt, men som har fått fornyet oppmerksomhet i kjølvannet av alle oppslagene om amerikansk overvåkingsvirksomhet.

Ikke akseptabelt

- Jeg bruker alltid denne telefonen med utgangspunkt i at den blir avlyttet, spøkte irske Enda Kenny med mobiltelefonen i hånden på vei inn til torsdagens møte, mens danske Helle Thorning-Schmidt understreker at hun ikke har grunn til å tro at hun blir avlyttet.

- Vi kan ikke akseptere systematisk spionering, uansett hva det er, sier Belgias statsminister Elio Di Rupo.

- Jeg støtter Merkel fullt ut i hennes klage om at dette ikke er akseptabelt, fremholder Nederlands Mark Rutte.

EU-parlamentets president, tyske Martin Schulz, mener frihandelsforhandlingene med USA bør stilles i bero som følge av anklagene. Visse standarder må innfris om det skal være noe poeng å snakke sammen, er budskapet fra parlamentslederen.

Ringte

Merkel og Hollande var ventet å møtes på sidelinjen i Brussel for å diskutere avsløringene knyttet til landenes deres.Merkel har selv ringt president Barack Obama og krevd en avklaring. Den avklaringen virker foreløpig å være litt uklar.

Obama skal ha forsikret Merkel om at USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjon, men Det hvite hus har ikke kommentert om hun har blitt overvåket tidligere.

Samtidig skriver tyske medier at Merkels avlyttede mobil ikke skal ha vært klarert som sikker, og at hun som statsminister plikter å kun bruke sikkerhetsgodkjente telefoner.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. USA
  2. Tyskland

Flere artikler

  1. Tysk avis: Obama godkjente avlytting av Merkel

  2. Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

  3. USAs ambassadør kalt inn på teppet til Merkel

  4. Pluss content

    - Avlyttet Merkels mobil

  5. Der Spiegel: Merkel på NSAs overvåkingsliste siden 2002

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder